Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 4. Χρήσιμα νέα / Εξοικονόμηση ρεύματος από το τη λειτουργία του ψυγείου

Εξοικονόμηση ρεύματος από το τη λειτουργία του ψυγείου

εξοικονόμηση λειτουργία ψυγείου

Το ψυγείο είναι μία από τις συσκευές στο σπίτι που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Σύμφωνα με σχετικές μετρήσεις η λειτουργία του ψυγείου αφορά περίπου το 20% του κόστους του λογαριασμού ρεύματος.

Όμως μας είναι απαραίτητο και δεν μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωσή του βγάζοντας το έστω και για λίγο από την πρίζα. Πώς μπορούμε λοιπόν να εξοικονομήσουμε ενέργεια από τη λειτουργία του ψυγείου;

10 «μυστικά» για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος

1. Δεν τοποθετούμε το ψυγείο δίπλα ή σε πολύ μικρή απόσταση από την ηλεκτρική κουζίνα και τα θερμαντικά σώματα – καλοριφέρ, καθώς επίσης και σε σημεία όπου υπάρχει έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Σε αντίθετη περίπτωση, το ψυγείο μπορεί να «υποχρεωθεί» να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%.

2. Σε περίπτωση που το ψυγείο δεν είναι τεχνολογίας no frost και δεν κάνει αυτόματη απόψυξη, φροντίζουμε να καθορίζουμε τον καταψύκτη από τον πάγο σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου μια φορά το δίμηνο).

Η ύπαρξη πάγου μόλις πέντε χιλιοστών είναι ικανή να αυξήσει κατά 20 – 30% την κατανάλωση ρεύματος.

3. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη στους 7 βαθμούς Κελσίου στο θάλαμο συντήρησης και στους μείον 18 βαθμούς στον καταψύκτη.

Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η εξοικονόμηση κατά περίπου 15% στην κατανάλωση ηλεκτρικού από το ψυγειοκαταψύκτη.

4. Αποφεύγουμε να ανοίγουμε συχνά την πόρτα του ψυγείου και όταν το κάνουμε δεν την αφήνουμε ανοικτή για πολλή ώρα.

Έτσι, περιορίζουμε την απώλεια ψύξης, για την αναπλήρωση της οποίας η συσκευή θα κάνει επιπρόσθετη κατανάλωση ενέργειας.

5. Ελέγχουμε τακτικά το λάστιχο της πόρτας του ψυγείου προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι είναι καθαρό και κυρίως ότι εφαρμόζει καλά, μη επιτρέποντας απώλειες ψύξης.

Αν δεν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.

6. Δεν καλύπτουμε τα κενά εξαερισμού της συσκευής, ενώ κατά την τοποθέτησή της αφήνουμε τουλάχιστον πέντε εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.

Παράλληλα, ξεσκονίζουμε καλά και σε τακτικά διαστήματα τις σωληνώσεις (το πλέγμα δηλαδή) που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του ψυγείου.

Ο ζεστός αέρας που παράγεται από τη λειτουργία της συσκευής πρέπει οπωσδήποτε να διαφεύγει μέσω του εξαερισμού.

Διαφορετικά, το ψυγείο θερμαίνεται και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, δεν συστήνεται ο εντοιχισμός του ψυγείου.

7. Για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά τις διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας που υπάρχουν σε ένα ψυγείο.

Έτσι, το πάνω τμήμα του ψυγείου που έχει τη υψηλότερη θερμοκρασία είναι κατάλληλο για να τοποθετούμε το μαγειρεμένο φαγητό.

Τα λαχανικά και τα φρούτα τοποθετούνται στο ειδικό συρτάρι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του θαλάμου συντήρησης, ενώ το τμήμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το συρτάρι λαχανικών, είναι το πιο κρύο μέρος του ψυγείου και ενδείκνυται για την αποθήκευση των ευπαθών τροφίμων, όπως κρέας, ψάρι, τυριά κ.α.

8. Επ’ ουδενί δεν βάζουμε μέσα στο ψυγείο φαγητά που είναι ακόμη ζεστά ή δεν έχουν κρυώσει καλά, καθώς – εκτός από λόγους υγείας – συμβάλουν στη αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας και κατά συνέπεια στην αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος προκειμένου να επανέλθει το επίπεδο ψύξης στην πρότερα κατάσταση.

9. Χρησιμοποιούμε αεροστεγή δοχεία για τα φαγητά που τοποθετούμε στο ψυγείο, έτσι ώστε να «παγιδεύουμε» την όποια υγρασία και να διατηρούμε ξερό τον αέρα που κυκλοφορεί εντός του θαλάμου.

10. Όταν λείπουμε από το σπίτι για αρκετές ημέρες (σε περίπτωση διακοπών ή πολυήμερων ταξιδιών) καλό είναι να αποσυνδέουμε το ψυγείο από την παροχή ρεύματος, να το αδειάζουμε από τρόφιμα και να αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή για να αερίζεται το εσωτερικό του.

Έτσι, μηδενίζουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά την περίοδο που δεν κάνουμε καμία απολύτως χρήση της συσκευής.

📍Διάβασε επίσης: 5 Τρόποι για την προστασία του σπιτιού σου όταν απουσιάζεις

Η προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας από τη λειτουργία ενός ψυγείου γίνεται ευκολότερη στην περίπτωση που ένα νοικοκυριό έχει επιλέξει εκείνη τη συσκευή που καλύπτει με σχετική ακρίβεια τις ανάγκες του.

Ένα ψυγείο που είναι μεγαλύτερο σε χωρητικότητα από εκείνο που πραγματικά χρειάζεται μια οικογένεια, πέρα από το επιπρόσθετο κόστος αγοράς, την επιβαρύνει οικονομικά καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης του.

Είναι λοιπόν σκόπιμο η αγορά ψυγειοκαταψύκτη να γίνεται με βάση τις αληθινές ανάγκες και τις διατροφικές συνήθειες της κάθε οικογένειας.

💡 Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας μεταξύ των συσκευών διαφορετικών ενεργειακών κλάσεων μπορεί να αγγίξει το 60%.

Σε περίπτωση αντικατάστασης ενός παλαιού ψυγείου είναι καλύτερο να προτιμήσεις κάποιο της υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης που μπορείς να αποκτήσεις.

Όσο χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας (δηλαδή όσο υψηλότερης ενεργειακής κλάσης) είναι ένα ψυγείο, τόσο ακριβότερο είναι.

Ωστόσο, το επιπλέον κόστος μπορεί να καλυφθεί σταδιακά μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των λογαριασμών ρεύματος.

Η προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας από τη λειτουργία ενός ψυγείου γίνεται ευκολότερη στην περίπτωση που ένα νοικοκυριό έχει επιλέξει εκείνη τη συσκευή που καλύπτει με σχετική ακρίβεια τις ανάγκες του.

Ένα ψυγείο που είναι μεγαλύτερο σε χωρητικότητα από εκείνο που πραγματικά χρειάζεται μια οικογένεια, πέρα από το επιπρόσθετο κόστος αγοράς, την επιβαρύνει οικονομικά καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης του.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!