1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (3 Votes)
motorcycle-safety-tips-summer


Βρισκόμαστε ήδη στη μέση του καλοκαιριού, με υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά ξεκινούν ή για κάποιους έχουν ξεκινήσει ήδη οι διακοπές.

 

Είναι η καλύτερη στιγμή, λοιπόν, για να κάνετε βόλτες ή να πάτε μία εκδρομή με τη μοτοσυκλέτα παρέα με τους φίλους σας.

 

Αλλά όλα αυτά συνοδεύονται με μία φοβερή ζέστη και κάπως έτσι ξεκινούν τα προβλήματα σχετικά με τον σωστό εξοπλισμό που χρειάζεται να έχετε για να είστε άνετα και ασφαλείς όταν οδηγείτε.

 

Οι συνθήκες των αυτοκινητόδρομων επηρεάζουν την οδήγηση μας όλες τις στιγμές του χρόνου και μπορούν να προκληθούν ατυχήματα εξαιτίας τους είτε και κατά λάθος, ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες.

 

Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να είστε καλά εξοπλισμένοι προκειμένου να μην συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα.

 

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές συμβουλές για να έχετε ένα άνετο, ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι με τη μηχανή.

 

Έλεγχος στη μηχανή

 

Εάν έχει περάσει κάποιο διάστημα από τότε που ελέγξατε τελευταία φορά τη μηχανή σας, μην το αμελήσετε άλλο.

 

Ένα πλήρες service στη μηχανή σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

 

Ειδικά λόγω της ζέστης του καλοκαιριού χρειάζεται να προσέξετε τοι σύστημα ψύξης όλων των λειτουργιών της μηχανής που παράγουν θερμότητα (ψυγείο, φρένα , συμπλέκτης).

 

Επίσης ελέγξτε άμεσα τα ελαστικά, την πίεση του αέρα, τους προβολείς, τα φώτα, την αλυσίδα κτλ.

 

 

 

 

Επένδυσε στον εξοπλισμό

 

Το καλοκαίρι τα ρούχα για τη μηχανή είναι άβολα και ζεστά. Για αυτό το λόγο οι περισσότεροι οδηγοί ντύνονται σύμφωνα με τον καιρό καθώς θέλουν να μείνουν δροσεροί όσο γίνεται.

 

Όμως φορώντας ακατάλληλα ρούχα και παπούτσια μπορεί να είναι μοιραίο ακόμα και στις πιο κοντινές αποστάσεις.

 

Είναι απαραίτητο, λοιπόν,  να φοράτε ειδικά ρούχα για την οδήγηση της μηχανής ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές ρούχων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον ζεστό καιρό:

 

  • Το κράνος

Το κράνος είναι το πιο σημαντικό αντικείμενο για την ασφάλεια και είναι απαραίτητο ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία και το κλίμα που έχουμε και πρέπει να το φοράμε πάντα.

 

Ειδικά το καλοκαίρι εκτός  από την προστασία που μας παρέχει σε περίπτωση πτώσης, το κράνος είναι απαραίτητο για τον εξοπλισμό μας, εξαιτίας και των εντόμων.

 

Επίσης μας διατηρεί δροσερούς, δεν μας τυφλώνει ο ήλιος και η σκόνη δεν φτάνει στα μάτια μας ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν κράνη προσαρμοσμένα και ειδικά σχεδιασμένα για το καλοκαίρι. 
 

 
 
  • Το αντιανεμικό

Είναι επίσης αρκετά σημαντικό το καλοκαίρι να έχετε ένα αντιανεμικό, ειδικά πλέον που έχουν σχεδιαστεί είδη αντιανεμικών κάθε φορά πιο εξελιγμένα και προσαρμοσμένα  για συνθήκες περιβάλλοντος με υψηλή θερμότητα.

 

Το να οδηγείτε μηχανή με κοντομάνικο είναι επικίνδυνο για τον οδηγό της μηχανής εξαιτίας των σοβαρών συνεπειών στο θέμα της ασφάλειας αλλά και λόγω των εντόμων και της ζέστης.

 

Σήμερα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στα καλοκαιρινά αντιανεμικά τα οποία είναι πολύ δροσερά και προστατεύουν το πάνω μέρος του σώματος από την έκθεση στον ήλιο. 

 

  • Το παντελόνι    

Η επιλογή του κατάλληλου παντελονιού είναι επίσης αρκετά σημαντική για να μην μείνουν εκτεθειμένα τα πόδια.

 

  • Τα προστατευτικά γάντια

Όπως και τα αντιανεμικά, τα καλοκαιρινά γάντια είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις συνθήκες του καλοκαιριού προκειμένου να έχετε μία άνετη και απολαυστική οδήγηση.

 

Τα γάντια είναι απαραίτητα για να μην ιδρώνει το χέρι στο τιμόνι κατά την οδήγηση και για την προστασία μας σε περίπτωση μίας πιθανής πτώσης.

 

 

  • Τα παπούτσια

Είναι αναγκαίο να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια.

 

Εάν δεν φοράτε τουλάχιστον αθλητικά παπούτσια, τότε μπορεί να υπάρξει άσχημη εξέλιξη όχι μόνο στην περίπτωση μίας πτώσης αλλά ακόμη και το να γλιστρ'ισετε μπορεί να αποβεί μοιραίο.

 

Υπάρχουν επίσης ειδικά σχεδιασμένα και άνετα παπούτσια.

 

Μπορεί να φαίνεται ενοχλητικό το να φοράτε περισσότερο εξοπλισμό το καλοκαίρι αλλά είναι απαραίτητο για την ασφάλεια σας.

 

Εξασφαλίστε την ασφάλεια σας

 

Εάν η ασφάλιση για τη μοτοσυκλέτα σας έχει λήξει, πρέπει να την ανανεώσετε άμεσα πριν οδηγήσετε ξανά.

 

Πέρα από το να εξασφαλίσετε ότι έχετε την βασική ασφάλεια μοτοσυκλέτας, βεβαιωθείτε ότι η ασφάλειά σας καλύπτει το πλήρες κόστος της μοτοσυκλέτας σας αλλά και όποιες αναβαθμίσεις έχετε κάνει.

 

 Ελέγξτε τον Καιρό

 

Επειδή είναι καλοκαίρι, δεν σημαίνει ότι ο καιρός θα είναι ιδανικός για οδήγηση στη μηχανή.

 

Τα βράδια είναι σημαντικά πιο δροσερά από τη μέρα και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να οδηγείς όταν αισθάνεσαι λιγότερο ντυμένος.

 

Ελέγξτε επίσης εάν υπάρχει πρόβλεψη βροχής, ανέμου ή υπερβολικής θερμότητας.

 

Παραμείνετε ορατοί

 

Καθώς προετοιμάζεστε να οδηγήσετε αυτό το καλοκαίρι, έχετε στο μυαλό σας ως προτεραιότητα το να είστε ορατοί κατά την οδήγηση.

 

Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε την κατάλληλη απόσταση μεταξύ εσάς και των οχημάτων γύρω σας, προσέχοντας τις αποστάσεις φρεναρίσματος και τις προσπεράσεις.

 

Διασφαλείστε ότι όλα τα φώτα σας λειτουργούν και επενδύστε σε ρούχα που δημιουργούν πρόσθετη ορατότητα τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

 

 

Να γνωρίζετε τα όρια της μηχανής σας

 

Το να γνωρίζεις τα όρια της μηχανής σου είναι απαραίτητο για μία ασφαλής καλοκαιρινή οδήγηση.

 

 Αυτό περιλαμβάνει την ταχύτητα, την απόσταση και τις καιρικές συνθήκες.

 

Επίσης, φροντίστε να παρκάρετε τη μοτοσυλέτα σας σε σκιά. Η ζέστη έχει επιπτώσεις στα ελαστικά, στα πλαστικά αλλά και στοι ρεζερβουάρ εξατμίζοντας έτσι την βενζίνη.

 

Εάν δεν έχετε αυτή  τη δυνατότητα απλώστε μία πετσέτα ώστε να καλύπτονται τα σημεία που δεν πρέπει να εκτείθενται στη ζέστη. 

 

Να είστε προετοιμασμένοι για τους επιβάτες

 

Αν θέλετε να κάνετε ταξίδι με συνεπιβάτη βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι για την συντροφιά τους, δηλαδή να διαθέτετε δεύτερο κράνος και δεύτερο εξοπλισμό.

 

Καλή ιδέα θα ήταν να προνοήσετε και να δώσετε στον συνεπιβάτη και αντικλειδιά, καθώς στις διακοπές δεν είναι και ιδαίτερα δύσκολο να χαθούν τα κλειδιά.    

 

 

Προσέξτε τον εαυτό σας

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξετε να μην αφυδατωθείτε καθώς έτσι μειώνονται τα αντανακλαστικά και η αντίληψη.

 

Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε αρκετό νερό, να καταναλώνετε φρούτα ή κάποιο άλλο ανάλογο σνακ και να κάνετε συχνές στάσεις για να ξεκουραστείτε.

 

Οδηγείτε προσεκτικά

 

Κατά την οδήγηση της μηχανής η ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα κύριο μέλημά μας.

 

Βεβαιωθείτε ότι οδηγείτε με ασφάλεια, προσέξτε το πώς οδηγείτε στην κίνηση και οδηγείτε σύμφωνα με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

 

Ειδικά όταν οδηγάτε σε δρόμους που δεν γνωρίζετε πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί.  

 

Μειώνοντας λίγο τον ενθουσιασμό σας στον ρυθμό οδήγησης, μειώνεται και η ένταση της ταχύτητας, μειώνοντας αντίστοιχα τις πιθανότητες για την πρόκληση ενός ατυχήματος και αποκτώντας μία σταθερότητα στην οδήγηση.

 

Πηγή: GallenInsurance

 


Προσθήκη νέου σχολίου