1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)
health_insurance_terms


Τα τελευταία χρόνια, η ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι μία αναγκαστική επιλογή που κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας λόγω του ότι η ποιότητα των υπηρεσιών της δημόσιας ασφάλισης βρίσκεται συνεχώς σε φθίνουσα πορεία. 

 

Για αρκετά άτομα, ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να είναι ένα επιπλέον έξοδο προκειμένου να έχουν, στην καλύτερη περίπτωση, συμπληρωματικές υπηρεσίες των Δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.Βέβαια, πλέον μπορούμε να βρούμε ασφαλιστικά προγράμματα υγείας σε συμφέρουσες τιμές και με αξιόλογες παροχές, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του καθενός, ούτως ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη περίθαλψη.

 

Όμως, για την σύναψη ενός ασφαλιστηρίου υγείας, και πιο συγκεκριμένα για ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα, χρειάζεται να γνωρίζουμε ακριβώς την ορολογία που χρησιμοποιείται σε αυτό.


Για να είσαι, λοιπόν, κατάλληλα ενημερωμένος σχετικά με την ορολογία και να κάνεις την σωστή επιλογή για εσένα, σου παρουσιάζουμε τις βασικές έννοιες ενός νοσοκομειακού προγράμματος:

 

Όριο κάλυψης


Είναι το μέγιστο ποσό εξόδων που μπορεί να καλύψει μια ασφαλιστική ανά νοσηλεία και, συνήθως, ανά έτος.


Έχει σημασία αν το όριο αυτό αφορά σε μία νοσηλεία ανά αιτία, αν αφορά σε διαδοχικές νοσηλείες ανά αιτία (π.χ. για την ίδια ασθένεια) κτλ.

 

Διάρκεια

 

Μέχρι και πριν μια πενταετία, τα Νοσοκομειακά προγράμματα ήταν Ισόβια. Ίσχυαν δηλαδή για όλη τη ζωή του ασφαλισμένου, χωρίς να μπορεί να αλλάξει όρους και καλύψεις η Ασφαλιστική εταιρία.


Τα τελευταία χρόνια, η νέα τάση είναι τα ετήσια συμβόλαια.


Η διαφορά τους με τα Ισόβια είναι οι η Ασφαλιστική διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τους Όρους του, ακόμα και να το καταργήσει για το σύνολο των ασφαλισμένων της.


Συνήθως, οι περισσότερες Ασφαλιστικές εταιρίες αναφέρουν στους Όρους τους ότι σε περίπτωση που καταργηθεί ένα Νοσοκομειακό έχουν υποχρέωση να δώσουν επιλογή άλλου προϊόντος στους πελάτες τους.


Επίσης, υπάρχουν Νοσοκομειακά προγράμματα τα οποία, αν και ανανεώνονται ετησίως, υπόσχονται να παρέχουν τους αρχικούς Όρους και καλύψεις για όσο διάστημα ο πελάτης πληρώνει τα ασφάλιστρα, ακόμα και «ισοβίως».

 

Είναι ευνόητο ότι τα Ετησίως Ανανεούμενα προγράμματα είναι σαφώς πιο οικονομικά από τα Ισόβια, και σε όρους αρχικής τιμής αλλά και σε επίπεδο ετήσιων αναπροσαρμογών, χωρίς απαραίτητα να έχουν λιγότερες καλύψεις από τα Ισόβια (το αντίθετο, μάλιστα).

 

Απαλλαγή ή εκπιπτόμενο ποσό


Τα περισσότερα Νοσοκομειακά προγράμματα προβλέπουν ένα αρχικό ποσό εξόδων το οποίο δεν καλύπτουν και πληρώνεται από τον ασφαλισμένο.


Αυτό γίνεται για λόγους μείωσης του κόστους του συμβολαίου: όσο μεγαλύτερη η απαλλαγή τόσο μικρότερα τα ασφάλιστρα.


Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο Ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης (π.χ. στην εταιρία που εργάζονται οι ενήλικες της οικογένειας), το οποίο καλύπτει κάποια αρχικά έξοδα νοσηλείας, καλό είναι το ατομικό Νοσοκομειακό πρόγραμμα να έχει απαλλαγή ίση με την κάλυψη του Ομαδικού, ώστε να είναι πολύ πιο οικονομικό.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: αν μια νοσηλεία κοστίσει 20.000€ και προβλέπεται απαλλαγή 1.500€, ο πελάτης θα λάβει είτε απολογιστική αποζημίωση 18.500€ ή θα πληρώσει το ποσό της απαλλαγής σε ένα συμβεβλημένο Νοσοκομείο με την Ασφαλιστική.

 

Ποσοστό κάλυψης ή συμμετοχή


Είναι το ποσοστό επί των συνολικών εξόδων που αποζημιώνει η Ασφαλιστική ή, αντίστοιχα, το ποσοστό το οποίο βαρύνει τον ασφαλισμένο σε περίπτωση μιας Νοσηλείας.


Δηλαδή αν υπάρχει 80% κάλυψη τότε η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 20%.


Η συμμετοχή εφαρμόζεται στο υπόλοιπο των εξόδων μετά την αφαίρεση της απαλλαγής.

 

Αναπροσαρμογές


Είναι το ποσοστό κατά το οποίο το κόστος ενός συμβολαίου αυξάνεται κάθε χρόνο λόγω ιατρικού πληθωρισμού, ηλικίας ασφαλισμένου κτλ.


Για αυτό πρέπει να ζητάμε να ενημερωνόμαστε για τις μεταβλητές που επηρεάζουν την αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου καθώς και για τον μέσο όρο αναπροσαρμογών των τελευταίων ετών.

 

Εξαιρέσεις και αναμονές


Κάθε ασφαλιστήριο Νοσοκομειακής κάλυψης αναφέρει ρητά περιπτώσεις οι οποίες δεν αποζημιώνονται ή πρέπει να περάσει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να καλυφθούν.


Το χρονικό διάστημα είναι διαφορετικό ανά πάθηση.


Επίσης, το αν θα υπάρχουν εξαιρέσεις και αναμονές στο Ασφαλιστήριο εξαρτάται και από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.


Σε κάθε περίπτωση, οι εξαιρέσεις και οι αναμονές αναφέρονται ξεκάθαρα στο Ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

 

Οικογενειακά συμβόλαια


Τα προγράμματα αυτά είναι ιδιαιτέρως οικονομικά, ειδικά αν τα συνδυάσει κάποιος με μια απαλλαγή.


Πολλοί γονείς επιλέγουν να συνάψουν Οικογενειακό Νοσοκομειακό συμβόλαιο, το οποίο θα καλύπτει όλη την οικογένεια.


Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το Ασφαλιστήριο ενός ενήλικα, στο οποίο έχει «κάτω» από αυτό όλα τα προστατευόμενα μέλη, είτε με ειδικά Οικογενειακά προγράμματα τα οποία προσφέρουν οι Ασφαλιστικές τα τελευταία χρόνια.

Τα Οικογενειακά προγράμματα απευθύνονται συνολικά, με τα κεφάλαια και τις καλύψεις, σε όλη την οικογένεια.

 

Οι όροι αυτοί ίσως να είναι περίπλοκοι και ακατανόητοι όταν εμφανίζονται σε ένα ασφαλιστήριο.

Για αυτό το λόγο, είναι αρκετά χρήσιμο να έχεις στη διάθεσή σου ένα σωστό και εξειδικευμένο Ασφαλιστικό Σύμβουλο προκειμένου να σε βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστείς και να σου λύσει όλες τις απορίες.

 

Μέσω του insurancemarket.gr μπορείς να αποκτήσεις τον δικό σου Ασφαλιστικό Σύμβουλο υγείας που θα είναι πάντα δίπλα σου για να σε βοηθήσει να βρεις την καλύτερη λύση για εσένα και την οικογένεια, με βάση τις επιθυμητές παροχές και το εισόδημά σου και φυσικά θα είναι πάντα δίπλα σου.

 

Για να προστατέψεις την υγεία σου,  μπες στο insurance-market.gr,  σύγκρινε και επέλεξε το πρόγραμμα υγείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου.                                                                                    

 


Προσθήκη νέου σχολίου