1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
mosquito-spray


Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του έφερε και τα κουνούπια, με αποτέλεσμα να αρχίσουν στις παρέες και πάλι οι διαμάχες περί γλυκοαίματων που αποτελούν πιο επιθυμητό θήραμα από άλλους. 

 

Όμως ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που τα κουνούπια προτιμούν κάποιους περισσότερο από κάποιους άλλους (πιο τυχερούς); 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 20% των ανθρώπων είναι πιο... νόστιμοι για τα ενοχλητικά έντομα από τους υπόλοιπους από εμάς. 

Σύμφωνα με εκείνους, ομάδα αίματος, μεταβολισμός, άσκηση, η μπύρα ακόμη και το χρώμα της μπλούζας παίζουν ρόλο!

Ειδικότερα οι λόγοι που τα κουνούπια προτιμούν κάποιους περισσότερο είναι οι εξής:

Ομάδα αίματος

Τα κουνούπια είναι δεδομένο ότι μας τσιμπούν για να τραφούν με το αίμα μας. Όμως έχει διαπιστωθεί πως αρέσκονται περισσότερο σε συγκεκριμένες ομάδες:

Οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος 0 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να δεχθούν επίθεση κουνουπιού από ότι εκείνοι με την ομάδα Α. Η ομάδα Β βρίσκεται κάπου στη μέση όσον αφορά την προτίμηση των ενοχλητικών εντόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 85% των ανθρώπων εκλύουν χημικά σήματα μέσω του δέρματός τους, τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες για την ομάδα αίματός τους.

Τα κουνούπια θα πάνε προς αυτούς ανεξαρτήτως της ομάδας εν τέλει. 

Διοξείδιο του Άνθρακα 

Όλοι αποβάλλουμε με την εκπνοή διοξείδιο του άνθρακα. Τα κουνούπια το αντιλαμβάνονται και το αναγνωρίζουν από 50 μέτρα μακριά!

Οι άνθρωποι που εκπνέουν πιο βαριά - συνήθως όσοι έχουν μερικά κιλά παραπάνω - τείνουν να είναι μεγαλύτερος στόχος.

Έτσι εξηγείται και γιατί τα παιδιά συνήθως υφίστανται λιγότερα τσιμπήματα! 

Άσκηση και μεταβολισμός

Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, τα κουνούπια οσμίζονται και το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που εκλύονται μέσω του ιδρώτα.

Επίσης, προσελκύονται από ανθρώπους που έχουν αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Η άσκηση αυξάνει τα ποσοστά γαλακτικού οξέως, όπως και την θερμοκρασία του σώματός μας, με αποτέλεσμα να γινόμαστε αγαπητός στόχος.

Άλλοι γενετικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την ποσότητα ουρικού οξέως και άλλων ουσιών που εκλύονται, συμβάλλουν επίσης για να γίνετε ένας νόστιμος καλοκαιρινός μεζές.

Βακτήρια του δέρματος

Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο τύπος και ο πληθυσμός των βακτηρίων που ζουν στο ανθρώπινο δέρμα επηρεάζουν το πόσο επιθυμητοί είμαστε στα κουνούπια.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, έαν κάποιος έχει στα χέρια του μεγάλους πληθυσμούς από λίγους τύπους βακτηρίων προσελκύει περισσότερα κουνούπια, από ότι εκείνος που έχει μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων.

Αυτό εξηγεί και το γιατί τα κουνούπια προτιμούν τους καρπους και τους αστραγάλους: εκεί βρίσκονται οι περισσότερες αποικίες βακτηρίων. 

Μπύρα

Ένα κουτάκι μπύρας 330 ml είναι αρκετό.

Οι επιστήμονες αρχικά υποπτεύθηκαν ότι η κατανάλωση ποτών αυξάνει τις ποσότητες αιθανόλης που εκλύεται με τον ιδρώτα, όμως αυτό δεν βρέθηκε να συνδέεται άμεσα με την προσέλκυση κουνουπιών. 

Εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες προσελκύουν σύμφωνα με τις μελέτες διπλάσιο αριθμό κουνουπιών από ότι οι υπόλοιπες.

Αυτό συμβαίνει γιατί εκπνέουν 21% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και η θερμοκρασία τους είναι κατά 0,1 βαθμό Κελσίου υψηλότερη. 

Το χρώμα των ρούχων

Μαύρα, σκούρα μπλε ή κόκκινα ρούχα σαν καθιστούν στόχο.

Τουλάχιστον σύμφωνα με τους εντομολόγους του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. 

Το DNA

Γενετικοί παράγοντες υπολογίζεται ότι επηρεάζουν κατά 85% την επιλογή των κουνουπιών, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για την ομάδα αίματος, τον μεταβολισμό ή ο,τιδήποτε άλλο. 

Όσον αφορά τους τρόπους που μπορούμε να προστατευτούμε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών το καλοκαίρι, η Dr. Αναστασία Μυσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr:           

1.   Εντομοαπωθητικά spray

 

Τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα  είναι ουσίες που βοηθούν τους ανθρώπους να αποφύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών και ταξινομούνται σε εντομοαπωθητικά spray, εντομοαπωθητικά κρέμες για δερματική χρήση και εντομοαπωθητικά για εμβάπτιση ρούχων κουρτινών κουνουπιέρων.

 

Η έκχυση των εντομοαπωθητικών ουσιών γίνεται στην ατμόσφαιρα.

 

Τα spray αυτά χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους και περιέχουν ειδικές ουσίες που απομακρύνουν τα κουνούπια.

 

Από μόνα τους, χωρίς να λαμβάνονται παράλληλα μέτρα που μειώνουν τη συγκέντρωση των κουνουπιών σε εσωτερικούς χώρους δεν είναι αποτελεσματικά. 

 

Πρέπει λοιπόν κατά την χρήση τους να λαμβάνονται μέτρα μείωσης της συγκέντρωσης των κουνουπιών. 


                        
Ιδανικά βασικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα είναι:
        
•    Τα παράθυρα πρέπει να κλείνουν ερμητικά από το σούρουπο έως την αυγή και να φέρουν σήτες.
        
•    Πρέπει να χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες και κλιματιστικά που προκαλούν πτώση θερμοκρασίας και ρεύματα τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την δραστηριότητα των κουνουπιών.
        
•    Στον περιβάλλοντα χώρο πρέπει να απομακρύνονται εστίες με λιμνάζοντα ύδατα και να λαμβάνεται μέριμνα για το δραστικό κούρεμα του γκαζόν.

 

 

2.   Κρέμες για δερματική χρήση

 

Ειδικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα για το εκτεθειμένο δέρμα είναι το DEET, το Picaridin, το οil of lemon eucalyptus (το μόνο αποδεδειγμένα αποτελεσματικό φυσικό εντομοαπωθητικό σκεύασμα) το IR3535.

 

Τα σκευάσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τους απογευματινούς και βραδινούς περιπάτους. Η ιδανική προστασία παρέχεται σε υψηλές συγκεντρώσεις, 30% ή μεγαλύτερες. 

        
Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε κατά την χρήση των προϊόντων αυτών είναι:
        
•    Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του προϊόντος.
        
•    Εφαρμόστε το προϊόν μόνο στο ακάλυπτο δέρμα.
        
•    Μην εφαρμόζετε απωθητικά στα μάτια ή το στόμα και μέσα στα αυτιά.
        
•    Μην εισπνέετε και μην καταπίνετε το προϊόν.
        
•    Αποφύγετε την εφαρμογή προϊόντων εξαιρετικά υψηλής συγκέντρωσης (πάνω από 50% DEET) στο δέρμα.
        
•    Πλύντε καλά τα χέρια σας τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα μετά την εφαρμογή και μετά την επιστροφή σας από το εξωτερικό περιβάλλον στο σπίτι. Ιδανικά κάντε ένα ντους στο σώμα.
        
•    Μην χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σε πληγές ή ερεθισμένο δέρμα.
        
•    Εάν είστε αλλεργικός (-κή), έγκυος ή θηλάζετε η ειδική παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη για τον καθορισμό του ιδανικού προϊόντος για εσάς. Συνεννοηθείτε με τον παιδίατρο για την ιδανική αντικουνουπική προστασία εάν το παιδί σας είναι κάτω των εννέα ετών.
        
•    Εφαρμόστε το προϊόν σε μικρή περιοχή του δέρματος αρχικά και εάν εμφανίσετε αντίδραση υπερευαισθησίας πλύντε τοπικά το δέρμα. Η σωστή παθολογική ιατρική εξέταση είναι επιβεβλημένη για τον καθορισμό του κατάλληλου για εσάς αντικουνουπικού σκευάσματος σε περίπτωση εμφάνισης αντίδρασης υπερευαισθησίας.
        
•    Προτιμήστε τα φυσικά αντικουνουπικά σκευάσματα (οil of lemon eucalyptus) όταν η συγκέντρωση των κουνουπιών είναι χαμηλή ή μέτρια.

 

 3.   Εντομοαπωθητικά για τα ρούχα

 

Ειδικά  προϊόντα περμεθρίνηs πωλούνται για αποκλειστική χρήση σε ρούχα, παπούτσια, κουνουπιέρες, κουρτίνες είδη κάμπινγκ.

 

Ορισμένες φορές τα είδη αυτά έχουν ήδη εμβαπτιστεί στο αντικουνουπικό προϊόν κατά την διάρκεια της κατασκευής (π.χ. αντικουνουπικά έτοιμα ενδύματα ή κουρτίνες).

 

Η αποτελεσματικότητα της εμβαπτιζόμενης περμεθρίνης είναι ιδιαίτερα υψηλή.

 

Πρέπει να ακολουθείτε ανελλιπώς τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή της ένδυσης ή των λοιπών προϊόντων. 

 

Πηγήtvxs.gr ΥγείαOnline

 

 


Προσθήκη νέου σχολίου