1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (8 Votes)
article-image


Η κατοικία μας είναι ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης χρηματικής και συναισθηματικής αξίας και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε φροντίσει για την ασφάλειά της.

 

Σε πολλές περιπτώσεις, η ασφάλεια κατοικίας είναι υποχρεωτική επειδή έχει αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο. Η συγκεκριμένη ασφάλεια ονομάζεται ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας και υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να γνωρίζεις:

 

Με τη σύναψη ενός στεγαστικού δανείου,είναι υποχρέωση του πελάτη προς την τράπεζα να ασφαλίσει το ακίνητο που είναι υποθηκευμένο βάσει των καλύψεων που ζητάει η εκάστοτε τράπεζα.

Βάση της Εγκυκλίου 462 της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν είσαι υποχρεωμένος να το ασφαλίσεις μέσω της τράπεζας που σου χορήγησε το δάνειο. Έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις ελεύθερα ασφαλιστική εταιρεία  ή ασφαλιστικό σύμβουλο  αρκεί το ασφαλιστήριο να πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη δανειακή σου σύμβαση. Κατέβασε εδώ την Εγκύκλιο

Αν στο παρελθόν έχεις  ασφαλίσει του ακίνητό σου μέσω της τράπεζας που σου χορήγησε το στεγαστικό δάνειο, έχεις το δικαίωμα στην ανανέωση του συμβολαίου, να αλλάξεις ασφαλιστική εταιρεία και να επιτύχεις φθηνότερα ασφάλιστρα με τις ίδιες καλύψεις.

Φρόντισε να προσκομίσεις το νέο ασφαλιστήριο τουλάχιστον ένα μήνα πριν, ώστε να μην έχουν τραβήξει τα χρήματα από τον τραπεζικό σου λογαριασμό!

Φρόντισε η περιγραφή του ακινήτου να είναι λεπτομερής και όμοια αυτής που αναγράφεται στην άδεια (π.χ κατοικία 5ου ορόφου,διαμέρισμα Δ1), να έχει αποδεκτή ασφαλιζόμενη αξία δηλαδή στην αξία ανακατασκευής (περίπου 1.100 ευρώ/τ.μ) ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπασφάλισης και φυσικά, να αναγράφεται σωστά ο ενυπόθηκος δανειστής.


Στην insurancemarket.gr θα βρείς το χαμηλότερο rate στην ασφαλιστική αγορά και τα πιο ανταγωνιστικά ασφάλιστρα στα προγράμματα ενυπόθηκων κατοικιών (ενδεικτικά, για κατοικία 80 τ.μ το κόστος ασφάλισης ανέρχεται το ποσό των €80 ετησίως!) Τα προγράμματα αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για  κατοικίες που έχουν αποκτηθεί με δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες καλύψεις.

 


Σχόλια   

#28 insurancemarket.gr 28-02-2017 16:35
Καλησπέρα σας,
Το σύνηθες είναι να γίνεται ασφάλεια ζωής και στον δανειολήπτη και στον εγγυητή. Αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχετε στα χέρια σας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το καλύτερο είναι να μιλήσετε με την τράπεζα και να σας πει την ασφαλιστική στην οποία έχει γίνει η ασφάλιση. Συνήθως η Εθνική Τράπεζα ασφαλίζει στην Εθνική Ασφαλιστική, η Eurobank στην Eurolife, η Alpha Bank στην AXA ή στην Groupama και η Πειραιώς στην Ergo ή στην Generali. Έπειτα καλέστε την ασφαλιστική για να σας στείλει ένα αντίγραφο του ασφαλιστηρίου ώστε να δείτε τι ακριβώς έχει υπογράψει ο πατέρας σας και αν όντως ήταν ασφαλισμένος με κάποιοιο κεφάλαιο σε περίπτωση θανάτου. Εάν είστε πελάτισά μας, μπορούμε και εμείς να καλέσουμε την ασφαλιστική ώστε να δούμε τι έγινε. Ο λόγος που πρέπει να είστε πελάτισα είναι καθαρά για να μπορούμε και εμείς να πάρουμε απάντηση από την ασφαλιστική ως διαμεσολαβητές αλλιώς είναι προσωπικά δεδομένα και δε θα μας τα δώσουν.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
#27 Χρυσα 28-02-2017 12:30
Καλημέρα σας
Το 2002 πήρε ο πατέρας μου ένα δάνειο από την Πειραιώς. Τον Ιούλιο του 16 ο πατέρας μου πέθανε όμως έπρεπε εγώ να ψάξω αν ο πατέρας μου είχε ασφαλεία ζωής την οποία η τράπεζα προσπάθησε να μου αποκρύψει αφού έκανα το λάθος να τους πω πως δεν έχω την αρχική σύμβαση. Στο δάνειο είναι εγγυητης η μητέρα μου. Μετά από επίμονες ερωτήσεις μου στο τέλος βρέθηκε οτί ο πατέρας μου είχε ασφάλεια ζωής δανειου που ω του θαύματος την επόμενη μέρα από την ΔΙΚΉ μου ανακάλυψη ότι υπάρχει τελικά ασφάλεια ζωής μου είπε η τράπεζα ότι τελικά η ασφάλεια ζωής είναι μόνο στον εγγυητη δηλαδή στη μητέρα μου (η οποία ζει!) Και το οποίο αυτό συμφέρει την τράπεζα.! Ήθελα να ρωτήσω αν αν η τράπεζα ασφαλίζει μόνο τον εγγυητη και όχι τον κύριο οφείλετη του δάνειο(δεν είχε ομαδική ασφαλύση μόνο ο εγγυητης είναι ασφαλισμενος).
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
#26 insurancemarket.gr 16-11-2016 18:05
Παραθέτοντας ΘΕΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:
Καλησπέρα Έχω κάνει αίτηση για στεγαστικό δάνειο στη τράπεζα Πειραιώς και έχω ασφαλιστήριο ζωής (μειούμενου κεφαλαίου ) καθώς και ΠΥΡΟΣ σεισμού στην εθνική ασφαλιστική που δεν συνεργάζεται με την τράπεζα Πειραιώς.Για το ΠΥΡΟΣ σεισμού σωστά ενυπόθηκος είναι η τράπεζα Πειραιώς.
Το ερώτημα μου είναι ότι μου ζητάνε από την τράπεζα να αναγράφεται ότι δικαιούχος ασφαλισματος να είναι η τράπεζα Πειραιώς και στο ασφαλιστήριο ζωής ???
Υφίσταται κάτι τέτοιο ?//


Καλησπέρα κύριε Κωνσταντίνου,
Σε περίπτωση που κάποιος λάβει στεγαστικό δάνειο, είναι υποχρεωμένος να συνάψει ασφαλιστήριο ενυπόθηκης κατοικίας και ανάλογα με το κεφάλαιο, μπορεί να χρειαστεί να συνάψει και ασφαλιστήριο ζωής. Και τα δύο αυτά ασφαλιστήρια έχουν ως δικαιούχο την Τράπεζα που δίνει το δάνειο!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
#25 ΘΕΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 16-11-2016 16:47
Καλησπέρα Έχω κάνει αίτηση για στεγαστικό δάνειο στη τράπεζα Πειραιώς και έχω ασφαλιστήριο ζωής (μειούμενου κεφαλαίου ) καθώς και ΠΥΡΟΣ σεισμού στην εθνική ασφαλιστική που δεν συνεργάζεται με την τράπεζα Πειραιώς.Για το ΠΥΡΟΣ σεισμού σωστά ενυπόθηκος είναι η τράπεζα Πειραιώς.
Το ερώτημα μου είναι ότι μου ζητάνε από την τράπεζα να αναγράφεται ότι δικαιούχος ασφαλισματος να είναι η τράπεζα Πειραιώς και στο ασφαλιστήριο ζωής ???
Υφίσταται κάτι τέτοιο ?//
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
#24 insurancemarket.gr 15-11-2016 12:06
Καλημέρα σας,
Για να σας απαντήσουμε σε αυτό χρειαζόμαστε κάποια επιπλέον στοιχεία:
- τμ κατοικίας
- τμ μαγαζιού
- τι μαγαζί είναι;
- ενοικιάζεται;
- σε ποια περιοχή είναι τα ακίνητα
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
#23 spiros karathanasis 14-11-2016 17:52
γεια σας εχω παρει στεγαστικο δανειο 60000 ευρω για διωροφο ακινητο μαγαζι κατω διαμερισμα επανω και πληρωνω ασφαλεια για αξια ακινητου 360000 ευρω μπορω να κανω κατι να πληρωνω λιγοτεραψ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
#22 insurancemarket.gr 30-08-2016 11:14
Καλημέρα σας,

Θα σας προτείναμε να κοιτάξετε εάν το δάνειό σας αυτή τη στιγμή είναι στεγαστικό δηλαδή εάν σας έχουν μετατρέψει το καταναλωτικό σε στεγαστικό ώστε να έχετε μικρότερο επιτόκιο.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχετε ασφάλεια. Επίσης, η ασφάλιση δε διακόπτεται αυτόματα από την ασφαλιστική και υπάρχει περίπτωση να σας ζητήσουν ολόκληρο το ποσό στο τέλος.
Το καλύτερο είναι να το δείτε με την Τράπεζα!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
#21 Αντώνης 30-08-2016 10:55
Η τράπεζα μου έκανε μία ασφάλεια καταναλωτικού δανείου για ρύθμιση για ένα ποσό περίπου 5000. Υπέγραψα προφανώς για αυτό, χωρίς να κοιτάξω τα λεπτά γράμματα και χωρίς να ενημερωθώ από την υπάλληλο για αυτό. Ήδη έχει χρεωθεί ο λογαριασμός μου ένα αρχικό ποσό 91 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και άλλα 41 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του δεύτερου έτους. Θέλω να διακόψω την ασφάλεια και δεν διατίθεμαι να την πληρώσω, έχω ήδη απευθυνθεί στον συνήγορο καταναλωτή για αυτό το θέμα. Οι δύο ερωτήσεις είναι οι εξής: Για μη στεγαστικό δάνειο είναι η ασφάλιση υποχρεωτική;; Αν δεν την πληρώσω, δηλαδή αν πληρώνω το δάνειο με κωδικό πληρωμής και δεν αφήσω χρήματα στο λογαριασμό για το δάνειο, διακόπτεται ή ακυρώνεται η ασφάλεια αυτόματα από την ασφαλιστική;;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
#20 insurancemarket.gr 09-06-2016 12:31
Κύριε Μαρρή καλησπέρα σας,

Στο συμβόλαιο του δανείου σας θα πρέπει να υπάρχει o όρος ασφάλισης του ακινήτου για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το δάνειο. Εφόσον δεν πληρώνατε εσείς έως τώρα την ασφάλεια το, η τράπεζα- για να διασφαλίσει το δάνειο - μπορεί να ασφαλίσει η ίδια το ακίνητο και να εισπράττει τα χρήματα από το λογαριασμό σας. Εάν δεν υπάρχουν χρήματα στο λογαριασμό, μπορεί να τα ζητήσει ως ληξιπρόθεσμα.
Το καλύτερο για εσάς είναι να απευθυνθείτε στην τράπεζά σας και να εξετάσετε με ποιο διακανονισμό μπορείτε να εξοφλήσετε αυτό το ποσό.
Η τράπεζα πάντως έχει το δικαίωμα να κινηθεί κατά αυτόν τον τρόπο καθώς πρέπει να διασφαλίσει το δάνειό της.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
#19 Ι ΜΑΡΡΗΣ 08-06-2016 19:53
Καλησπέρα,

Η τράπεζα μου ζητάει αναδρομικά για τα τρία τελευταία έτη (2013-2015) πληρωμές ασφαλιστηρίων ύψους περίπου 600€ ενυπόθηκου δανείου για τα οποία δεν μερίμνησα να ασφαλίσω το ακίνητο. Μπορεί να έχει τέτοια αξίωση; Λογικά για να το κάνει δεν θα έπρεπε να έχει ανανεώσει αυτόματα τα ασφαλιστήρια, έστω και ερήμην μου (το οποίο προφανώς δεν έχει κάνει αλλά και ούτε με ενημέρωσε σχετικά) και απλά να διεκδικεί το ποσό αυτό ως ληξιπρόθεσμο ασφαλιστηρίων; Τί μπορώ να κάνω στην περίπτωση αυτή;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση