1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)


Η ασφάλιση κατοικίας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ουσιαστικά είναι η ασφάλιση της περιουσίας μας και των κόπων μιας ζωής. Επομένως, προστασία της κατοικίας μας  δεν είναι μια πολυτέλεια αλλά  μια αναγκαιότητα ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει αποκτηθεί με τη σύναψη δανείου!

 

Δυστυχώς, η ασφάλιση αυτή μπορεί να έχει σημαντικό κόστος κυρίως για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου κινδύνου π.χ σε σεισμογενείς περιοχές!

Γι΄αυτό,  θα σας δείξουμε τι να προσέξετε  ώστε να συνάψετε το κατάλληλο, για τις ανάγκες σας, ασφαλιστήριο κατοικίας και πώς να ελαχιστοποιήσετε το κόστος σας.

 

1. Εγκαταστήστε ένα σύστημα ασφαλείας  ή/και συναγερμού καπνού

Ένας συναγερμός που παρακολουθείται από ένα κεντρικό σταθμό ή  συνδέεται απευθείας με το τοπικό αστυνομικό τμήμα, θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα ετήσια ασφάλιστρά σας κατά 5% ή περισσότερο.

Για να λάβετε την έκπτωση, πρέπει να αποδείξετε την ύπαρξη του συστήματος παρακολούθησης  με την απόδειξη αγοράς.

Το πιο σημαντικό, τα παραπάνω συστήματα σώζουν ζωές!
 

 

2. Αυξήστε την απαλλαγή

Όπως στην ασφάλιση υγείας ή στην  ασφάλιση αυτοκινήτου, όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή, τόσο χαμηλότερα είναι τα ετήσια ασφάλιστρα.

Ωστόσο, το πρόβλημα με την επιλογή μιας υψηλής απαλλαγής είναι ότι μικρότερες απαιτήσεις / προβλήματα (π.χ σπασμένα παράθυρα ή κατεστραμμένες  γυψοσανίδες από διαρροές σωλήνα) που συνήθως δεν έχουν μεγάλο κόστος επιδιόρθωσης, πιθανότατα θα καλυφθούν από εσάς.

 

 

3. Ψάξτε για Εκπτώσεις πολλαπλών ασφαλιστηρίων

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν έκπτωση 10% ή περισσότερο στους πελάτες τους που διατηρούν σε αυτές και άλλες ασφαλιστικές συμβάσεις (όπως ασφαλιστήριο αυτοκινήτου ή υγείας).

Σκεφτείτε, λοιπόν, τη λήψη προσφοράς για άλλα είδη ασφάλισης από την ίδια εταιρεία που παρέχει την ασφάλιση της κατοικίας σας.

 

 

4. Προγραμματίστε την κατασκευή

Εάν σχεδιάζετε  να κατασκευάσετε μια προσθήκη ή ένα άλλο κτίσμα δίπλα στο σπίτι,  θα πρέπει να εξετάσετε τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

 

Τυπικά, κατασκευές με ξύλινο σκελετό θα αυξήσουν περισσότερο τα ασφάλιστρα καθώς είναι πολύ εύφλεκτες.

Αντίθετα, κατασκευές από τσιμέντο ή με ατσάλινο σκελετό είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφούν  από πυρκαγιά ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες και θα σας επιβαρύνουν λιγότερο.
 

 

5. Κάντε τακτική σύγκριση

Τουλάχιστον  μία φορά το χρόνο, κάντε σύγκριση του κόστους που πληρώνετε στην ασφαλιστική σας εταιρεία με το κόστος που θα πληρώνατε σε κάποια άλλη/άλλες για ασφάλιση με τις ίδιες καλύψεις.

Επιπλέον, κάντε επανεξέταση των καλύψεών σας και σημειώστε οποιεσδήποτε αλλαγές που έχουν συμβεί ή θα συμβούν και οι οποίες  θα μπορούσαν να μειώσουν τα ασφάλιστρά σας.

 

π.χ.

  • μειώθηκε το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο που επιθυμεί η δανείστρια τράπεζα ή
  • ίσως έχετε αποπληρώσει την υποθήκη ή
  • έχετε εγκαταστήσει έναν συναγερμό κλοπής ή ένα εξελιγμένο σύστημα ψεκασμού μέσα στο σπίτι σας

 

Σε αυτή την περίπτωση, κάντε κοινοποίηση των αλλαγών στην ασφαλιστική εταιρεία με τη μορφή φωτογραφιών ή αποδείξεων γιατί  θα μπορούσαν να χαμηλώσουν τα ασφάλιστρά σας.
 

 

Τί να προσέξετε σε περίπτωση στεγαστικού δανείου:

 

  • Με τη σύναψη ενός στεγαστικού δανείου είναι υποχρέωση του πελάτη προς την τράπεζα να ασφαλίσει το ακίνητο που είναι υποθηκευμένο βάσει των καλύψεων που ζητάει η εκάστοτε τράπεζα – αυτή η ασφάλεια είναι γνωστή και ως «ασφάλεια ενυπόθηκου δανείου».

 

  • Βάση της Εγκυκλίου 462 της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν είστε  υποχρεωμένοι  να ασφαλιστείτε μέσω της τράπεζας που σας χορήγησε το δάνειο. Αντίθετα, έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε ελεύθερα ασφαλιστική εταιρεία  ή ασφαλιστικό σύμβουλο  αρκεί το ασφαλιστήριο να πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη δανειακή  σύμβαση. Δείτε την εγκύκλιο 462 της Τράπεζας της Ελλάδας εδώ.

 

  • Αν στο παρελθόν έχετε  ασφαλίσει το ακίνητό σας μέσω της τράπεζας που σας χορήγησε το στεγαστικό δάνειο, έχετε το δικαίωμα στην ανανέωση του συμβολαίου, να αλλάξετε ασφαλιστική εταιρεία και να επιτύχετε φθηνότερα ασφάλιστρα με τις ίδιες καλύψεις. 

 

  • Φροντίστε να προσκομίσετε  το νέο ασφαλιστήριο τουλάχιστον ένα μήνα πριν,ώστε να μήν  έχουν τραβήξει τα χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό!

 

  • Φροντίστε η περιγραφή του ακινήτου να είναι λεπτομερής και όμοια αυτής που αναγράφεται στην άδεια (π.χ κατοικία 5ου ορόφου,διαμέρισμα Δ1), να έχει αποδεκτή ασφαλιζόμενη αξία δηλαδή τουλάχιστον ίση με το οφειλόμενο ποσό προς την τράπεζα και φυσικά, σωστή αναγραφή του ενυπόθηκου δανειστή. 

 

 

Την έρευνα ασφάλισης της ενυπόθηκης κατοικίας σας μπορείτε να την ξεκινήσετε από το insurancemarket.gr που σας προσφέρει το χαμηλότερο rate στην ασφαλιστική αγορά  και τα πιο ανταγωνιστικά ασφάλιστρα στα προγράμματα ενυπόθηκων κατοικιών (από 1€ / τ.μ!)

Τα προγράμματα αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για  κατοικίες που έχουν αποκτηθεί με δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες καλύψεις.

 

 

 


Σχόλια   

#1 GIANNIS GR. 23-03-2016 15:13
Καλό ειναι να λέτε τις αλήθειες στον κόσμο και οχι να τα παρουσιάζετε ωραιοποιημένα στον κόσμο.

Αυτοί οι κάποιοι πονηροί όροι στα συμβόλαια πυρός στους ειδικούς όρους όπως . Παλαιότητα, φυσιολογική φθορά από χρήση ακόμα και από συνθήκες περιβάλλοντος, αστοχία υλικού, και άλλοι ακόμα, σε τι σκοπεύουν?
Όλες λοιπόν οι ζημιές των ειδικών όρων ασφάλισης σκοπεύουν οτι μπορούν από την ασφαλ. Εταιρεία αν συμβούν, να χαρακτηριστούν αστοχία υλικού, φυσιολογική φθορά, παλαιότητα, κλπ. Κλπ. και το κυριότερο να λένε οτι οφειλε να τα εγνώριζε ο ασφαλισμένος.
Τρέχα μετά εσύ ασφαλισμένε εξαντλήσου και οικονομικά να διεκδικήσεις το δίκαιό σου.

Οι ασφ. Εταιρείες τους δικηγόρους με τον μήνα τους έχουν.


Ακόμα ένας περίεργος όρος που θα αναφέρω που υπάρχει στην γενική αστική ευθύνης έναντι τρίτων μιας πολύ μεγάλης εταιρείας και αναφέρει ....!!
Η κάλυψη αστικής ευθύνης προς τρίτους προϋποθέτει ότι η ευθύνη του ασφαλιζόμενου θα πρέπει να προβλέπεται από εν ισχύ διατάξεις νόμου (και προσέξτε εδώ) και ενεργοποιείται μονο μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης με την οποία ο ασφαλιζόμενος καταδικάζεται σε αποζημίωση των τρίτων.
Σε απλά νεοελληνικά. Αν προκληθεί ζημιά πχ επέκταση φωτιάς από το ασφαλισμένο σπίτι σου σε αυτό του γείτονα.
Γνωματεύει η πυροσβεστική, η αστυνομία δείνει αντίγραφο συμβάντος, την είδαν οι πραγματογνώμονε ς αυτή την ζημιά που προκλήθηκε στον γείτονα, αλλά όχι. Δεν καταβάλεται αποζημίωση στον τρίτο και ας ειναι φως φανάρι η ζημιά που έπαθε.
Πρέπει να τελεσιδικήσει πρώτα. .
Δηλαδή και ο παθών και ο ασφαλισμένος να μπλέξουν στον δικαστικό κυκεώνα.
Που με τα Ελληνικά δικαστικά δεδομένα αυτό μπορεί να τραβήξει μέχρι και οκτώ με δέκα χρόνια.

Γενικά πάρα πολλοί και περίεργοι όροι υπάρχουν σήμερα στα ασφαλιστήρια πυρός.

Και πολλές αλλες καραμπινάτες περιπτώσεις καθαρής κορροϊδίας με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια γνωρίζω ακόμα.

Ας διορθώσουν οι εταιρείες τα συμβόλαια πρώτιστα και θα εμπεδωθεί στον κόσμο η εμπιστοσύνη οτι δεν τον κορροϊδεύουν, και μετά να καυτηριάζεται γενικώς η στάση ή η αδιαφορία του Ελληνα για ασφάλιση.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου