Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σκάφος / Ρυμούλκηση σκάφους: Πώς θα αποφύγεις τα λάθη!

Ρυμούλκηση σκάφους: Πώς θα αποφύγεις τα λάθη!

Ρυμούλκηση σκάφους: Πώς θα αποφύγεις τα λάθη!

Για να αντιληφθεί κανείς το πόσο δύσκολη είναι η ρυμούλκηση σκάφους δεν έχει παρά να βρεθεί στην θέση του οδηγού. Τότε μόνο θα καταλάβει το πόσο δύσκολο είναι, να κάνεις μανούβρες με όπισθεν, να κουμαντάρεις το ρυμουλκό σε ένα ταξίδι και γενικά να αποφεύγεις τα λάθη που θα προκαλέσουν ένα ατύχημα.

Τι χρειάζεσαι για να ρυμουλκήσεις ένα σκάφος;

Ως κάτοχος ερασιτεχνικού διπλώματος, μπορείς να ρυμουλκείς τρέιλερ. Αρκεί το ρυμούλκο:

  • Να είναι πιστοποιημένο με δελτίο καταλληλότητας είτε από τον κατασκευαστή είτε από τον εισαγωγέα, ή εάν πρόκειται για ιδιοκατασκευή, να έχει εφοδιαστεί με δελτίο πιστοποίησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.
  • Να διαθέτει κοτσαδόρο τοποθετημένο όπως προβλέπει ο κατασκευαστής.
  • Τέλος, να αφαιρείται ο κοτσαδόρος όταν δεν χρησιμοποιείται, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πεζών, όπως και για τα αυτοκίνητα που ακολουθούν.

Σημείωσε ότι εάν έχεις τρέιλερ, είναι υποχρεωτικό από το νόμο να έχει δική του πινακίδα, ασφάλεια, άδεια κυκλοφορίας και να κυκλοφορεί στο δρόμο μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αυτοκίνητα κατάλληλα για ρυμούλκηση

Σαν τα πιο ιδανικά οχήματα ρυμούλκησης μπορούμε να εντάξουμε τα τζιπ, καθώς έχουν μακρύ αμάξωμα και μεγάλους κινητήρες, κάτι που συνεισφέρει στη διατήρηση σταθερής κατεύθυνσης.

Οι μεγάλοι κινητήρες προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες ρυμούλκησης, ενώ η τετρακίνηση δίνει την δυνατότητα κίνησης σε οποιοδήποτε έδαφος και με όλες τις καιρικές συνθήκες. Σε γενικές γραμμές ένα τυπικό οικογενειακό αυτοκίνητο 1.600 κ.εκ., μπορεί να κινήσει με αρκετή άνεση ένα τρέιλερ με μικρό σκάφος.

Υπάρχουν κανόνες για τη ρυμούλκηση σκάφους;

Η ύπαρξη ενός τρέιλερ είναι φυσικό να αλλάζει την οδική συμπεριφορά του ρυμουλκού. Ο οδηγός θα πρέπει να προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές και να είναι πιο προσεκτικός.

– Είναι ευνόητο ότι θα πρέπει να κινείται με πιο μικρές ταχύτητες

Τα επιτρεπόμενα όρια είναι για τα ρυμουλκούμενα με φρένα, στα 80km/h, και για αυτά που δεν διαθέτουν σύστημα φρένων, στα 70km/h. Η προσοχή του οδηγού δεν θα πρέπει να αποσπάται σε καμία περίπτωση από τον δρόμο.

– Αυτό που χρίζει μεγάλης προσοχής είναι η διαδικασία του φρεναρίσματος

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα απότομα και παρατεταμένα φρεναρίσματα, για να μην χάσει την σταθερότητά του το τρέιλερ και «διπλώσει» συμπαρασύροντας και το αυτοκίνητο. Είναι σαφές ότι οι αποστάσεις ακινητοποίησης είναι μεγαλύτερες, πράγμα που σημαίνει ότι η προσοχή του οδηγού πρέπει να είναι πιο αυξημένη.

Ο συνδυασμός αυτοκίνητο-τρέιλερ είναι επιρρεπής σε πλάγιους ανέμους, οπότε ο οδηγός σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να μειώνει την ταχύτητά του και να είναι σε ετοιμότητα κατά την οδήγηση με αέρα.

– Σε γενικές γραμμές οι κινήσεις του οδηγού θα πρέπει να είναι ομαλές και να αποφεύγονται οι απότομες τιμονιές

Πάντως για να εξοικειωθεί ο οδηγός με ένα ρυμουλκό, απαιτεί πολλές ώρες οδήγησης ή καλύτερα εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό πριν βγει στην Εθνική οδό, καλό είναι να έχει κάνει τις πρώτες προσπάθειες (όπισθεν, φρένα, ρυμούλκηση, μανούβρες) σε έναν ανοικτό χώρο.

Ποια ασφάλεια είναι απαραίτητη για τη ρυμούλκηση;

Ασφάλεια οχήματος 🚙

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 292015/2021 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πλέον απαιτείται όλα τα ρυμουλκόμενα/τρέιλερ αυτοκινήτου να έχουν τη δική τους άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες και ασφάλιση. Επομένως είναι ανεξάρτητα από το αυτοκίνητο και την ασφάλεια αυτοκινήτου.

Το τρέιλερ μπορεί να μετακινηθεί από οποιοδήποτε όχημα διαθέτει τις αντίστοιχες δυνατότητες έλξης και οφείλει να φέρει τα απαραίτητα νόμιμα χαρακτηριστικά, όπως κοτσαδόρο και συστήματα ασφαλείας τρέιλερ.

Η ασφάλεια ρυμουλκούμενου είναι αυτόνομη και το κόστος της εξαρτάται από το βάρος της. Ενώ θα πρέπει η ρυμούλκα να συμμορφώνεται με όλες τις νομικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των φώτων ασφαλείας, φώτων φρεναρίσματος κ.λπ.

Ασφάλεια σκάφους 🚤

Σημειώνεται ότι για τα ταχύπλοα και για διάφορες άλλες κατηγορίες σκαφών είναι υποχρεωτική η ασφάλιση σκάφους για Αστική Ευθύνη. Η ασφαλιστική σου εταιρεία, σε περίπτωση που προκαλέσεις ατύχημα με το ρυμουλκούμενό σου, είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει τους παθόντες τρίτους, έστω κι αν δεν έχεις ασφαλιστική κάλυψη για τη ρυμούλκηση. Είναι βέβαιο, όμως, σ’ αυτήν την περίπτωση, ότι η εταιρεία θα στραφεί εναντίον σου και θα υποχρεωθείς να την αποζημιώσεις για ό,τι κατέβαλε στον παθόντα τρίτο, με τους νόμιμους τόκους.

Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τη στάθμευση;

Η στάθμευση ενός τρέιλερ απαγορεύεται στους δρόμους, πάνω από 24 ώρες, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. Διαθέσιμοι είναι όμως ειδικοί χώροι στάθμευσης, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν το σκάφος σου κατά τους χειμερινούς μήνες.

Προτίμησε έναν φυλασσόμενο κλειστό χώρο, καθώς εκτός των όποιων πλεονεκτημάτων στον τομέα της ασφάλειας, παρέχει μεγαλύτερη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα που μπορούν να βλάψουν τα περισσότερα σκάφη και ιδιαίτερα τα φουσκωτά.

Τι άλλο πρέπει να προσέξεις κατά την ρυμούλκηση σκάφους;

Ναι υπάρχει και όσο απλό να ακούγεται, άλλο τόσο σημαντικό είναι. Η καλή ορατότητα προς τα πίσω είναι από τα βασικότερα για ένα ασφαλές ταξίδι. Στα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέξεις, είναι να προσαρμόσεις τους ειδικούς για την περίπτωση καθρέπτες, που τοποθετούνται στα εμπρός φτερά του αυτοκινήτου.

Πριν ξεκινήσεις λοιπόν, θα πρέπει να ελέγξεις εάν είναι σωστά ρυθμισμένοι, όπως επίσης και την σταθερότητά τους. Τέλος, έλεγξε ότι τα φώτα και τα φλας του τρέιλερ δουλεύουν σωστά.

Δώσε προσοχή, όμως, και στην ασφάλεια που θα επιλέξεις. Η κατάλληλη ασφάλεια σκάφους είναι στο insuancemarket. Δες τις προσφορές μας σήμερα και διάλεξε εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Σκάφους Online σε 1′

Βρες την καλύτερη ασφάλεια σκάφους για εσένα και εξοικονόμησε έως 40%