Σου αρέσουν τα θαλάσσια σπορ; Συμβουλές για την ασφάλειά σου!

5/5 - (8 αξιολογήσεις)
5/5 - (8 αξιολογήσεις)

Για πολλούς μία από τις αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού είναι τα θαλάσσια σπορ.  Φυσικά, όπως σε κάθε άλλο άθλημα έτσι και στα θαλάσσια σπορ θα πρέπει να γνωρίζουμε καλά τις οδηγίες που αφορούν την ασφάλειά μας προκειμένου να περάσουμε όμορφα και να μειώσουμε τις πιθανότητες ατυχήματος.  

  

To Safe water sports, μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ιδρύθηκε με αφορμή τον θάνατο του 10χρονου Μιχαήλ Πασχαλάκη,  στοχεύει στην ενημέρωση της κοινωνίας σε θέματα που σχετίζονται με δραστηριότητες στο νερό και σου δίνει τους 12 βασικούς κανόνες. 

 

#1 

Βεβαιώσου ότι η επιχείρηση εκμίσθωσης διαθέτει από τη Λιμενική αρχή, άδεια λειτουργίας για την τρέχουσα χρονιά και για το συγκεκριμένο σπoρ. Σύμφωνα με το Νόμο, κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο δεν είναι αρκετό!. 

 

#2 

Για οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα ελκόμενου μέσου από ταχύπλοο σκάφος (πχ. σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δαχτυλίδια) πρέπει σύμφωνα με το Νόμο: 

α) ο χειριστής αυτού να είναι κάτοχος πτυχίου προπονητή / εκπαιδευτή θαλάσσιου σκι. Η κατοχή άδειας ταχυπλόου σκάφους δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αρκετή. 

β) υποχρεωτικά να επιβαίνει στο σκάφος ΔΕΥΤΕΡΟ άτομο με αποκλειστικά καθήκοντα παρατηρητή.

 

#3   

Ζήτα να δεις την σωστική λέμβο (με χρώμα πορτοκαλί και ένδειξη Life Boat) που πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, και η οποία δεν νοικιάζεται και δεν χρησιμοποιείται ποτέ για άλλον λόγο . 

 

#4 

Διαπίστωσε ότι υπάρχει κοντά ναυαγοσώστης, εφόσον είναι υποχρεωτική η παρουσία του στην συγκεκριμένη παραλία. Στο Safe Water Sports μπορείς να βρεις όλες τις παραλίες που πρέπει να έχουν ναυαγοσώστη. 

 

#5  

Μην κάνεις κάποια θαλάσσια δραστηριότητα εάν δεν αισθάνεσαι καλά, έχεις καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το φαγητό. 

Η εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά την δύση του ήλιου. 

 

#6  

Ως κηδεμόνας, μην επιτρέψεις τη διενέργεια θαλάσσιου σπορ σε παιδί που δεν γνωρίζει καλά κολύμβηση. Εκτίμησε πάντα την επικινδυνότητα του θαλάσσιου παιχνιδιού πριν δώσεις την συγκατάθεσή σου. 

 

#7  

 Μην ενοικιάσεις θαλάσσιο σπορ εάν δεν έχεις την ελάχιστη ηλικία. Αυτή είναι: 

  

  • 14 ετών για Aqua scooter, Seabuggy, Κανό. 

 

  • 14 ετών για Θαλάσσιο ποδήλατο (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό). 

 

  • 16 ετών για Θαλάσσιο σκι, Θαλάσσιο έλκηθρο, Θαλάσσιο δαχτυλίδι, Ιστιοσανίδα, Catamaran, Ιστιοπλοϊκοί λέμβους (εκτός αν υπάρχει γονική συναίνεση). 

 

  • 16 ετών για Μηχανοκίνητες λέμβους (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό). 

 

  • 16 ετών για Κayak. 

 

  • 18 ετών για Mini Cruiser. 

 

  • 18 ετών για Θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ή άνω των 14 ετών με γονική συναίνεση. 

 

  • 18 ετών για Αcrylicraft (εκτός αν επιβαίνει ενήλικος σε αυτό). 

  

#8 

Διαπίστωσε ότι υπάρχει δίαυλος με πλωτές σημαδούρες μπροστά από το πόστο της επιχείρησης, για την είσοδο και έξοδο όλων των εκμισθωμένων μέσων προς και από την παραλία. 

 

#9 

Λάβε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (πχ σωσίβιο, κράνος κλπ.), ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιότητας και την εμπειρία που έχεις. 

Έλεγξε αν αυτά είναι σε καλή κατάσταση (πχ. φθαρμένα σωσίβια, σκοινιά ξεφτισμένα, κλπ.). 

 

#10 

Ενημερώσου και τήρησε τις οδηγίες – συμβουλές του υπεύθυνου της επιχείρησης. 

Διατήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους, μην κάνεις επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς, μην υπερεκτιμάς τις ικανότητές σου και μην χειρίζεσαι ταχύπλοο σκάφος (jet ski κλπ.), εάν δεν κατέχεις τη νόμιμη άδεια της Λιμενικής Αρχής. 

 

#11 

Ενημερώσου για τον καιρό στην περιοχή, φρόντισε να διατηρείς οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης και επίστρεψε αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν. 

 

#12 

Ενημέρωσε την αρμόδια Λιμενική Αρχή, εάν διαπιστώσεις ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. 

  

 

Καλή διασκέδαση! 🌊

 

Κι αν χρειαστείς ασφάλεια σκάφους, για ιδιωτικό ή επαγγελματικό όχημα, ακόμα και για jet ski, εμείς είμαστε εδώ. Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε προσφορές, επίλεξε και πάρε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο email σου!

Σου αρέσουν τα θαλάσσια σπορ; Συμβουλές για την ασφάλειά σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.