Ζημιά από ανασφάλιστο όχημα; Δες τι να κάνεις!

4.7/5 - (14 αξιολογήσεις)
4.7/5 - (14 αξιολογήσεις)

Οι καιροί είναι δύσκολοι και αυτό φαίνεται ακόμα και στην κατάσταση των αυτοκινήτων – μηχανών μας. Ειδικά στην επαρχία, τα ανασφάλιστα οχήματα παρουσιάζονται πιο συχνά, σε σχέση με τα αστικά κέντρα.

 

Το Κράτος ήδη έχει επιβάλει πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προβλέπει σοβαρές συνέπειες, ειδικά σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από υπαιτιότητα του οδηγού ανασφάλιστου οχήματος τόσο για τον ίδιο οδηγό, όσο και για τον ιδιοκτήτη αυτού, χωρίς όμως αυτό να έχει δώσει ριζική λύση στο πρόβλημα.

 

Όμως τι θα κάνεις αν εμπλακείς σε ατύχημα με ανασφάλιστο αυτοκίνητο ή μηχανή; Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να αποζημιωθείς από την ασφαλιστική σου ή από τον οδηγό. Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις.

 

Τι κάνω αν τρακάρω με ανασφάλιστο όχημα;

 

Σίγουρα υπάρχει κίνδυνος να συναντήσεις ανασφάλιστα οχήματα στον δρόμο, λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί. Όμως αν το δικό σου αυτοκίνητο (ή μηχανή) έχει ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ειδικά εάν έχει επιλέξει τις κατάλληλες ασφαλιστικές καλύψεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σου.

 

Δες εδώ τα βήματα που πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που εμπλακείς σε ατύχημα με ανασφάλιστο:

 

  • Κάλεσε την τροχαία για να καταγράψει το συμβάν και ότι το όχημα είναι ανασφάλιστο.

 

  • Ενημέρωσε την ασφαλιστική σου εταιρεία για να σε καθοδηγήσει στις επόμενες κινήσεις.

 

  • Αν υπαίτιος είναι ο οδηγός του ανασφάλιστου, τότε δικαιούσαι να ζητήσεις την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς από το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο έχει συσταθεί και για αυτόν το λόγο. Οι διαδικασίες μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια, εκτός εάν η υπόθεσή σου ακολουθήσει τη δικαστική οδό, οπότε και πρέπει να αναμείνεις την έκδοση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων.

 

  • Αν έχεις κάλυψη «ζημίας από ανασφάλιστο» τότε μπορείς να αποζημιωθείς από τη δική σου ασφαλιστική εταιρεία αν συντρέχουν φυσικά οι προϋποθέσεις για να ισχύει η κάλυψη, σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου σου συμβολαίου. Η αποζημίωση καταβάλλεται γρήγορα από την ασφαλιστική χωρίς ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου.

 

  • Αν ο υπαίτιος οδηγός εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος πριν έρθει η τροχαία, τότε θα πρέπει να σημειώσεις τον αριθμό κυκλοφορίας του και τα χαρακτηριστικά του οχήματός του (μάρκα, χρώμα).

 

Πώς ξέρω αν το αυτοκίνητό μου είναι ασφαλισμένο;

 

Έλαβες πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα, ενώ έχεις ασφάλεια; Πιθανόν πρόκειται για λάθος, αλλά δεν βλάπτει να ελέγξεις.

 

Ο τρόπος να ελέγξεις αν το όχημά σου εμφανίζεται σαν ανασφάλιστο είναι ο εξής:

 

1. Μπαίνεις στην ιστοσελίδα του Επικουρικού Κεφαλαίου.

 

2. Συμπληρώνεις τη φόρμα με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το ΑΦΜ σου (εφόσον το όχημα είναι καταχωρημένο στο δικό σου ΑΦΜ).

 

3. Πληκτρολογείς τους ειδικούς χαρακτήρες που θα δεις στην οθόνη σου.

 

4. Πατάς “αναζήτηση” και ελέγχεις την κατάσταση του οχήματος.

 

Σε περίπτωση που δεις το όχημά σου σαν ανασφάλιστο, ενώ δεν είναι, πρέπει να επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική σου!

 

Διάβασε επίσης: Ποιες είναι τελικά οι πραγματικές συνέπειες του να είσαι ανασφάλιστος; Είναι μόνο το πρόστιμο;

 

Τι γίνεται αν το δικό μου όχημα είναι ανασφάλιστο;

 

  • Αν σε ελέγξει η Τροχαία, έχεις πρόστιμο.
  • Αν εμπλακείς σε ατύχημα που ευθύνεσαι, εσύ θα πρέπει να καλύψεις τις υλικές ζημιές του τρίτου. Και υπάρχει και χειρότερο…
  • Φαντάζεσαι  να εμπλακείς σε ατύχημα που εκτός από υλικές έχει και σωματικές βλάβες;

Τώρα, με τη νέα εφαρμογή του GOV για την online κατάθεση πινακίδων, θα είναι ακόμα ευκολότερος ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων.

Μην το ρισκάρεις, δεν αξίζει!  Κατάθεσε πινακίδες ή αν θες να κινείς το όχημά σου, ασφάλισέ το!

 

 

Θέλεις να βρεις το ασφαλιστικό πρόγραμμα που σε συμφέρει περισσότερο; Μπες στο Insurance Market, σύγκρινε ασφάλειες από την άνεση του σπιτιού σου και πάρε την καλύτερη προσφορά, με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Ζημιά από ανασφάλιστο όχημα; Δες τι να κάνεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.