Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Αύξηση ασφαλίστρων: Πώς να την αντιμετωπίσεις

Αύξηση ασφαλίστρων: Πώς να την αντιμετωπίσεις

αυξήσεις ασφαλίστρων

Ως οδηγός, τον τελευταίο καιρό, έχει χρειαστεί να πληρώσεις πολλά και, όπως και να το κάνουμε, τα έξοδα του οχήματός σου δεν είναι και η καλύτερη ανάμνηση. Φαίνεται, ωστόσο, ότι στην ασφάλεια αυτοκινήτου και μηχανής θα συνεχίσει να παρατηρείται αύξηση ασφαλίστρων, άρα είναι καιρός μόνο για σωστές αποφάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση 3,4% στα βασικά πακέτα, 6,5% στα πυρός κλοπής και περίπου στο 8% για τα πακέτα μικτής.

Στο άρθρο αυτό λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να σου εξηγήσουμε το ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα. Επίσης, θα σου προτείνουμε όλα εκείνα τα μέσα που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την αύξηση της τιμής της ασφάλειάς σου και να εξοικονομήσεις χρήματα.

Παράγοντες που οδηγούν τις ασφαλιστικές σε ανατιμήσεις

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αφενός καθορίζουν το ασφάλιστρο που πληρώνεις και αφετέρου δεν μπορείς να τους αλλάξεις.

#1 Ο ταχυδρομικός κώδικας

Τα ασφάλιστρα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες περιοχές να έχουν υψηλότερα ποσοστά αύξησης, ενώ άλλες όχι. Κάποιες είναι πυκνοκατοικημένες, άλλες έχουν κακό οδικό δίκτυο ή ακόμα και περισσότερα περιστατικά εγκληματικότητας. Όλα αυτά καθορίζουν το ασφάλιστρο που πληρώνεις.

Για παράδειγμα, η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία έχουν την ίδια αύξηση 3,8%, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση πάνω από 6%, ενώ η μικρότερη αύξηση παρατηρήθηκε στο νησιά του Ιονίου, κάτω από 1%, με τους οδηγούς εκεί να είναι οι περισσότερο ευνοημένοι.

χάρτης της Ελλάδα με τις αυξήσεις ασφαλίστρων 2023

Τα ποσοστά αφορούν νέα συμβόλαια που εκδόθηκαν μέσω του insurancemarket για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο το 2023 συγκριτικά με το 2022.

#2 Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων

Η αύξηση στα τροχαία ατυχήματα και οι καταγραφές περισσότερων ζημιών, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των ασφαλιστικών σε αποζημιώσεις, οδηγώντας τελικά στην ανατίμηση των ασφαλίστρων.

#3 Άνοδος τιμών οχημάτων & ανταλλακτικών

Ο πληθωρισμός, η άνοδος τιμών στα καινούρια & μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και η εκτίναξη του κόστους των ανταλλακτικών, έχουν επίσης οδηγήσει σε αύξηση του ύψους των αποζημιώσεων που καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό οδηγεί στην αύξηση ασφαλίστρων αυτοκινήτων – κυρίως για τα ασφαλιστήρια που περιλαμβάνουν καλύψεις όπως ολική/ μερική κλοπή, καταστροφή από φυσικά φαινόμενα, μικτή ασφάλεια.

#4 Νέος οδηγός

Μια άλλη σημαντική μεταβλητή είναι και το προφίλ σου ως οδηγός. Ένας νέος οδηγός αντιμετωπίζεται διαφορετικά από έναν παλαιότερο που έχει περισσότερη πείρα. Μιλώντας για πείρα στην οδήγηση, σημασία επίσης έχει, και το ιστορικό με ατυχήματα. Αν λοιπόν δεν έχεις ένα καθαρό ιστορικό, τότε οι ασφαλιστικές θα σε βλέπουν ως έναν πιο «επικίνδυνο» οδηγό και κατά συνέπεια θα χρεώσουν υψηλότερα ασφάλιστρα για να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση νέου ατυχήματος.

#5 Τύπος οχήματος

Έχει σημασία ο τύπος του οχήματος που οδηγείς. Για παράδειγμα, η ασφάλιση ενός σπορ αυτοκινήτου είναι συνήθως ακριβότερη από εκείνη ενός οικονομικού αυτοκινήτου, λόγω του αυξημένου κινδύνου κλοπής και του υψηλότερου κόστους επισκευής μετά από ατύχημα.

📍Με την ίδια λογική, τα ταχύτερα αυτοκίνητα μπορεί να έχουν υψηλότερα ασφάλιστρα επειδή είναι πιο πιθανό να υποστούν ζημιές. Τα ακριβά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες είναι επίσης πιο πιθανό να κλαπούν, καθιστώντας τα ασφάλιστρά τους ακριβότερα.

#6 Ασφαλιστικές καλύψεις

Ανάλογα με τις καλύψεις που θα επιλέξεις και το ύψος της απαλλαγής στα πακέτα πυρός-κλοπής ή μικτής, θα δεις πως η τιμή της ασφάλειας ανεβαίνει.

#7 Τιμολόγηση των ασφαλιστικών εταιρειών

Κάθε μία προσαρμόζει τις τιμές της με βάση τη δική της οικονομική σταθερότητα, τις τάσεις της αγοράς και άλλους εσωτερικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν δεν έχεις αλλάξει κάτι στις οδηγικές σου συνήθειες, ενδέχεται να δεις αύξηση ασφαλίστρων.

Πώς να αντιμετωπίσεις τις αυξήσεις ασφαλίστρων

Η αγορά ασφάλειας, στην αρχή, μπορεί να σου φαίνεται πρόκληση, στη συνέχεια συνήθεια, αλλά πάντοτε θα είναι το σημαντικότερο έγγραφο στο ντουλαπάκι σου, για εκείνη την άτυχη στιγμή. Τι κάνεις όμως όταν βλέπεις πως πρέπει να πληρώσεις περισσότερα;

Υπάρχουν μερικές κινήσεις που θα σου εξοικονομήσουν χρήματα στην ασφάλιση του αυτοκινήτου και την ασφάλεια μηχανής. Συγκεκριμένα:

  • Σύγκρινε τακτικά προσφορές για ασφάλεια ώστε να βρίσκεις πάντα την καλύτερη επιλογή.
  • Έλεγξε, κατά την τιμολόγηση, την τρέχουσα αξία του οχήματός σου ώστε να είναι σωστή και διάλεξε την ετήσια διάρκεια συμβολαίου προκειμένου να πάρεις μεγαλύτερη έκπτωση.
  • Στα πακέτα πυρός-κλοπής και μικτής, όρισε ένα μεγαλύτερο ποσό απαλλαγής για να μειώσεις το ασφάλιστρο, εφόσον όμως μπορείς να το πληρώσεις σε περίπτωση ζημιάς.
  • Τέλος, κράτα το ιστορικό οδήγησης καθαρό και επίλεξε ένα αυτοκίνητο με χαμηλό προφίλ κινδύνου ή ένα με προηγμένα συστήματα ασφαλείας ώστε να αποφύγεις τα ακριβότερα συμβόλαια.

Κάνοντας έρευνα αγοράς σε κάθε ανανέωσή σου, μπορείς να αποφύγεις την αύξηση ασφαλίστρων. Σύμμαχός σου σε αυτό είναι το insurancemarket, με το οποίο μπορείς να συγκρίνεις διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες σε ένα μέρος και να αγοράσεις εύκολα μία ασφάλεια που να ταιριάζει και στις ανάγκες και στον προϋπολογισμό σου.

Μάλιστα, με το νέο insurancemarket app έχεις ό,τι αφορά την ασφάλιση στο κινητό σου ώστε να μην χάνεις κανένα έγγραφο, τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης ή μία καλύτερη προσφορά. Ίσως το τελευταίο, να είναι και το πιο σημαντικό διότι τελικά αυτό θα σε απαλλάξει από τις αυξήσεις ασφαλίστρων!

Με ποιον τρόπο μπορώ να πληρώσω λιγότερα;

Το insurancemarket, ο σύμμαχός σου στην εξοικονόμηση του κόστους σου, σού προσφέρει τη μεγαλύτερη ποικιλία σύγκρισης, πάντα με εγγύηση χαμηλότερης τιμής, ώστε να βρίσκεις με ένα κλικ αυτό που σε συμφέρει!

Μέσα από την πλατφόρμα μας, λίγα λεπτά αρκούν για να γίνει σύγκριση και αγορά online. Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Μπαίνεις στο insurancemarket
  • Συμπληρώνεις πινακίδα και στοιχεία ιδιοκτήτη
  • Συγκρίνεις προσφορές από έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες
  • Εξοφλείς και λαμβάνεις το ασφαλιστήριο με email
  • Μέσα σε 5’ μπορείς να έχεις το συμβόλαιό σου, ακόμα και χωρίς δικαιολογητικά!

1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου