Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Απόσυρση αυτοκινήτου: Δικαιολογητικά, διαδικασία & χρηματικό όφελος!

Απόσυρση αυτοκινήτου: Δικαιολογητικά, διαδικασία & χρηματικό όφελος!

Απόσυρση αυτοκινήτου

Ώστε λοιπόν σκέφτεσαι να αποχωριστείς το παλιό σου αυτοκίνητο; Μη στενοχωριέσαι, πολλοί οδηγοί το σκέφτονται, ειδικά όταν το όχημα έχει πολλά χρόνια στην πλάτη του ή δεν είναι πια ασφαλές για οδήγηση.

Η απόσυρση / ανακύκλωση / διαγραφή αυτοκινήτου (μπορείς να το πεις όπως προτιμάς), σίγουρα θα σε απαλλάξει από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, τα service και άλλα έξοδα του αμαξιού. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις.

Εμείς έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, πριν προχωρήσεις.

Πόσα είναι τα χρήματα από απόσυρση αυτοκινήτου;

Αρχικά, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν 2 βασικές επιλογές στην απόσυρση αυτοκινήτων και ανάλογα με την περίπτωση μπορείς να έχεις όφελος είτε σε μετρητά ή σε μορφή έκπτωσης.

Αλλά τελικά πόσα λεφτά από απόσυρση αυτοκινήτου μπορεί να κερδίσεις;

1.Αν δώσεις το αυτοκίνητό σου σε μια εταιρεία ανακύκλωσης οχημάτων, με αντάλλαγμα μετρητά, ανάλογα με την εταιρεία ανακύκλωσης, τα χρήματα που θα λάβεις μπορούν να φτάσουν έως και τα 1.500 ευρώ – συνήθως βέβαια είναι αρκετά λιγότερα.

  • Το κέρδος σου μπορεί να είναι μεγαλύτερο, αν το αυτοκίνητο έχει ανταλλακτικά σε καλή κατάσταση. Μια εταιρεία ανακύκλωσης ίσως σου δώσει περισσότερα χρήματα για απόσυρση, αν μπορεί να κρατήσει τα ανταλλακτικά και να τα πουλήσει.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας δεν είναι αναγκαίο να έχουν πληρωθεί αν θέλεις απλά να το αποσύρεις. Για να πάρεις όμως το όφελος της απόσυρσης, θα χρειαστεί να τα πληρώσεις.

2.Αν δώσεις το αυτοκίνητό σου σε μία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων με σκοπό να σου κάνει μια έκπτωση στο καινούργιο σου αυτοκίνητο, το όφελος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο, βάσει βέβαια του είδους του οχήματος που θα παραδώσεις και της κατάστασής του.

  • Τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να έχουν εξοφληθεί.

💡Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να παραδώσεις ολόκληρο το όχημα, χωρίς να αφαιρέσεις μηχανικά ή κατασκευαστικά κομμάτια.

Από τι εξαρτάται πόσα λεφτά θα πάρω για απόσυρση αυτοκινήτου;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που σε απασχολούν είναι το πόσα χρήματα από απόσυρση αυτοκινήτου μπορείς να κερδίσεις. Σε καταλαβαίνουμε.

Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε για σένα τους βασικότερους παράγοντες που θα επηρεάσουν την τελική τιμή:

✔️ Η χρονολογία κατασκευής του αυτοκινήτου (πόσο παλιό είναι)

✔️ Τα χιλιόμετρα που έχει κάνει το αυτοκίνητο

✔️ Σε πόσο καλή κατάσταση είναι (π.χ. αν είναι τρακαρισμένο ή έχει καεί σε πυρκαγιά)

✔️ Αν έχει χρήσιμα ανταλλακτικά σε καλή κατάσταση

✔️ Αν θέλεις να το παραλάβει η εταιρεία από τον χώρο σου (κάποιοι το μεταφέρουν δωρεάν, ενώ άλλοι με χρέωση)

Όλα αυτά έχουν σημασία για τις τιμές απόσυρσης αυτοκινήτων και τα λεφτά που θα πάρεις τελικά στα χέρια σου.

Οπότε, το αν σε συμφέρει οικονομικά η απόσυρση / διαγραφή / ανακύκλωση του αυτοκινήτου σου είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα. Πριν το πάρεις απόφαση, καλό θα είναι να μιλήσεις και με τις ίδιες τις εταιρείες ανακύκλωσης.

🤳Είσαι πελάτης μας; Κατέβασε το insurancemarket app, και δες εύκολα όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια σου με μια ματιά και διαχειρίσου τα με λίγα μόνο κλικ από το κινητό σου!

Πώς κάνω απόσυρση αυτοκινήτου;

Πάμε στα διαδικαστικά λοιπόν. Πώς γίνεται η απόσυρση αυτοκινήτου;

Τυπικά, η απόσυρση οχημάτων γίνεται εως τις 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Μπορείς να αποσύρεις το αμάξι σου σε όποια κατάσταση κι αν είναι (ακόμα κι αν είναι τρακαρισμένο).

Η διαδικασία απόσυρσης / διαγραφής είναι κάπως έτσι:

➡️ Επιλέγεις μια πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης οχημάτων από την Ε.Δ.Ο.Ε.

➡️ Μεταφέρεις το όχημα στο κέντρο ανακύκλωσης ή ή ζητάς από την εταιρεία να το μεταφέρει.

➡️ Παραδίδεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά απόσυρσης (αναφέρονται παρακάτω).

➡️ Λίγες μέρες μετά, παραλαμβάνεις από το κέντρο ανακύκλωσης το Πιστοποιητικό Καταστροφής οχήματος.

Όσο για τα δικαιολογητικά που έχεις προσκομίσει μαζί με το αυτοκίνητο προς διαγραφή / απόσυρση, το ίδιο το κέντρο ανακύκλωσης θα φροντίσει να τα παραδώσει στις αρμόδιες Αρχές.

Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει εταιρεία ανακύκλωσης οχημάτων στην περιοχή σου, μπορείς να καταθέσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο ΚΕΠ ή στην Περιφέρεια του τόπου κατοικίας σου.

📍Κάθε χρήστης του insurancemarket, μπορεί να φέρει το παλιό του αμάξι και να κερδίσει όφελος απόσυρσης 1000€, από την Spotawheel.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για απόσυρση αυτοκινήτου;

Για την απόσυρση αυτοκινήτου, είναι απαραίτητο να έχεις:

  • Το αυτοκίνητο
  • Την άδεια κυκλοφορίας του
  • Εξοφλητική πράξη, αν παρακρατείται η κυριότητα
  • Τις πινακίδες κυκλοφορίας

Για να κάνεις αίτηση απόσυρσης στην Περιφέρειά σου ή το ΚΕΠ, πρέπει επίσης να έχεις:

  • Αίτηση Απόσυρσης Οχήματος
  • Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο (του ατόμου που κάνει την αίτηση)
  • Άδεια κυκλοφορίας
  • Πινακίδες κυκλοφορίας. Αν έχουν κλαπεί, χρειάζεσαι βεβαίωση από το Αστυνομικό τμήμα για δήλωση της απώλειας και παράβολο των 30€ από Δημόσιο Ταμείο
  • Εξοφλητική πράξη αν παρακρατείται η κυριότητα

Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να σου ζητηθούν επιπλέον δικαιολογητικά απόσυρσης οχήματος. Σε συνεννόηση με το ΚΕΠ ή την αρμόδια Αρχή της Περιφέρειάς σου, θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι.

Τι αλλάζει στην απόσυρση τρακαρισμένου αυτοκινήτου;

Η απόσυρση τρακαρισμένου αυτοκινήτου επιτρέπεται κανονικά. Ισχύει, όμως, ότι πρέπει να προσκομίσεις τα ίδια δικαιολογητικά. Ακόμα κι αν είναι τρακαρισμένο το όχημα, δεν μπορείς να αφαιρέσεις ανταλλακτικά ή μηχανικά μέρη που ίσως σου χρειαστούν στο μέλλον.

Όταν πρόκειται να πάρεις χρήματα από απόσυρση αυτοκινήτου, σίγουρα οι κανόνες είναι πιο αυστηροί, είτε το όχημα είναι σε καλή κατάσταση, είτε όχι.

Τι γίνεται με την ασφάλεια του αυτοκινήτου που αποσύρω;

Όπως είναι φυσικό, από τη στιγμή που αποσύρεις το αυτοκίνητο, δεν έχεις πια καμία υποχρέωση για την ασφάλεια, τα τέλη κυκλοφορίας και το ΚΤΕΟ του. Ούτε και θα εμφανίζεται πλέον στα στοιχεία φορολογίας σου.

Όμως, για το καινούργιο αυτοκίνητο που θα αγοράσεις, έχουμε για σένα την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου και με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε ανάμεσα σε εως 29 ασφαλιστικές και επίλεξε την ασφάλεια που σου ταιριάζει 100% online, από την άνεση του καναπέ σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου