Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους νέους οδηγούς και πώς μπορούν να προστατευθούν

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 2.500 νέοι που οδηγούν ή είναι επιβάτες χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. 

 

 

Για αυτό, ένας από τους μεγάλους φόβους των γονέων είναι η στιγμή που θα παραδώσουν για πρώτη φορά τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο γιο ή την κόρη τους ή που τα παιδιά τους θα μπουν στο αυτοκίνητο ενός φίλου τους. 

 

Παρά τη σημαντική μείωση των θανάτων νέων σε τροχαία δυστυχήματα από το 1994 έως το 2013, κυρίως λόγω των πιο ασφαλών οχημάτων, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση.

 

Ο οργανισμός Safe Kids Worldwide πραγματοποίησε με την υποστήριξη της General Motors μία μεγάλη έρευνα για τα αίτια των τροχαίων με εμπλεκόμενους εφήβους και δίνει συμβουλές στους γονείς και στα παιδιά.

 

 

Στατιστικά:

 • 2 στους 3 νέους που έχασαν τη ζωή τους ήταν οδηγοί
 • 1 στους 3 ήταν επιβάτης
 • 3 στους 4 εφήβους ήταν αγόρια
 • Ο κίνδυνος για τροχαίο δυστύχημα είναι 3 φορές μεγαλύτερος αν οι επιβάτες είναι αγόρια

 

 

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μοιραία λάθη είναι 7:

1.     Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας

Σχεδόν 1 στους 2 νέους που χάνουν τη ζωή τους, δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

2.     Η αποστολή sms με το κινητό

Η διαδικασία αποσπά την προσοχή του οδηγού για 5 sec, κατά μέσο όρο. Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, αν κινούμαστε με 90 km/h έχουμε διανύσει απόσταση 125 μέτρων!

3.     Το γεγονός ότι δεν εκφράζουν τους φόβους τους όταν είναι συνεπιβάτες

1 στους 3 νέους νιώθει ανασφάλεια όταν οδηγεί ο γονιός ή άλλος ενήλικος

4.     Η παρουσία πολλών εφήβων στο ίδιο αυτοκίνητο

Όταν οδηγεί νέος και υπάρχουν άλλοι δύο νέοι στο όχημα, ο κίνδυνος για δυστύχημα αυξάνεται κατά 100%, ενώ με 3+ εφήβους, ξεπερνά το 300%

5.     Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Το 17% των εφήβων 16-20 ετών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο, είχαν υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους.

6.     Οδήγηση τη νύχτα

Ο κίνδυνος μοιραίας σύγκρουσης τη νύχτα είναι κατά 3 φορές μεγαλύτερος για τους εφήβους απ’ ό,τι στους μεγάλους.

7.     Υπερβολική ταχύτητα

Σχεδόν 1 στους 3 νέους που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο βρισκόταν σε όχημα που κινείτο με υπερβολική ταχύτητα.

 

Διάβασε επίσης: Προσωπικό ατύχημα οδηγού: Τι κερδίζεις από την ασφάλεια προσωπικού ατυχήματος;

 

 

Τι μπορείς να κάνεις ως γονέας

 

 – Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνεις καλό πρότυπο! Τα παιδί σου παρακολουθεί τι κάνεις μέσα στο αμάξι από τότε που ήταν πολύ μικρό και θα ακολουθήσει την καλή ή την κακή συμπεριφορά σου. Ακόμα και αν έχεις κάνει λάθη, ξεκίνησε να κάνεις το σωστό σήμερα κιόλας! 

 

 – Φόρα την ζώνη σου σε κάθε διαδρομή, κάθε φορά, είτε κάθεσαι μπροστά είτε πίσω. Κάνε το δέσιμο την ζώνης ΣΥΝΗΘΕΙΑ ξεκινώντας από όταν είναι σε μικρή ηλικία.

 

 – Παρουσίασε συγκεκριμένα «σενάρια» που μπορεί να αντιμετωπίσουν στον δρόμο και να τα φοβίζουν, συμβουλεύοντάς τα για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε κάθε ένα από αυτά. 

 

 – Όρισε κανόνες μηδενικής ανοχής για την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και την χρήση του κινητού εν ώρα οδήγησης.

 

 – Βεβαιώσου ότι ο έφηβός σας έχει κάνει τις απαραίτητες για αυτόν ώρες πρακτικής άσκησης με έναν έμπειρο οδηγό και σε ποικιλία οδικών συνθηκών. Εάν χρειάζεται περισσότερο χρόνο πρακτικής τότε πρέπει να τις κάνει!

 

 – Περιόρισε τον αριθμό των επιβατών που επιτρέπονται στο αυτοκίνητο. Ο κίνδυνος για μια μοιραία συντριβή αυξάνει όσο αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, δες ποιοι κανόνες ταιριάζουν στο δικό σου.

 

 – Ενθαρρυνέ το να μιλάει εάν νιώσει ότι ο οδηγός δεν οδηγεί με ασφάλεια! Επίσης, δώστου εναλλακτικούς τρόπους  για να επιστρέψει στο σπίτι εάν κάτι τέτοιο συμβεί.

Αν είσαι νέος/ νέα οδηγός ή συνεπιβάτης 

 • Φόρα τη ζώνη σου κάθε φορά που οδηγείς ή είσαι συνεπιβάτης
 • Μην στέλνεις μηνύματα με το κινητό σου όταν οδηγείς
 • Μίλα όταν ο οδηγός οδηγεί με τρόπο που σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια
 • Περιόρισε τον αριθμό των επιβατών σε ένα αυτοκίνητο
 • Μην πίνεις πριν οδηγήσεις
 • Κάνε επιπλέον πρακτική πριν αρχίσεις να οδηγείς το αυτοκίνητο τη νύχτα (πχ με έναν γονιό σου) και εκπαιδεύσου σε διαφορετικούς δρόμους και καιρικές συνθήκες
 • Να ακολουθείς πάντα το όριο ταχύτητας

 

 

Δες εδώ το infographic

 

 

📌 Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε online & δωρεάν έως 26 ασφαλιστικές εταιρείες και κλείσε ασφάλεια αυτοκινήτου μέσα σε 5’. Και όλα αυτά από το κινητό ή τον υπολογιστή σου!

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους νέους οδηγούς και πώς μπορούν να προστατευθούν

4 comments

Join the conversation
 • ΘΑΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ - 18 Μαΐου, 2016 reply

  Κάτι που παρατηρώ κάνοντας άπειρα χιλιόμετρα λόγω εργασίας κάθε μήνα είναι ότι πάμπολλα από τα παρολίγω ατυχήματα ή και ατυχήματα που βρέθηκα μάρτυρας οφείλονταν και στο γεγονός της μη χρήσης φλας στην αλλαγή όχι τόσο κατεύθυνσης αλλά στον ελιγμό προσπέρασης και αλλαγής λωρίδας που χωρίς αυτό (το φλας), λίγοι αντιλαμβάνονται πόσο αιφνιδιάζει τον οδηγό που προηγείται ή ακολουθεί! Άντε, αυτός που κινείται λίγο γρηγορότερα βιάζεται, ο άλλος που δεν κουνάει το μικρό του δαχτυλάκι που κινεί το λεβιεδάκι του φλας του, άραγε τί δικαιολογία έχει;

  insurancemarket.gr - 25 Μαΐου, 2016 reply

  [quote name=”ΘΑΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ”]Κάτι που παρατηρώ κάνοντας άπειρα χιλιόμετρα λόγω εργασίας κάθε μήνα είναι ότι πάμπολλα από τα παρολίγω ατυχήματα ή και ατυχήματα που βρέθηκα μάρτυρας οφείλονταν και στο γεγονός της μη χρήσης φλας στην αλλαγή όχι τόσο κατεύθυνσης αλλά στον ελιγμό προσπέρασης και αλλαγής λωρίδας που χωρίς αυτό (το φλας), λίγοι αντιλαμβάνονται πόσο αιφνιδιάζει τον οδηγό που προηγείται ή ακολουθεί! Άντε, αυτός που κινείται λίγο γρηγορότερα βιάζεται, ο άλλος που δεν κουνάει το μικρό του δαχτυλάκι που κινεί το λεβιεδάκι του φλας του, άραγε τί δικαιολογία έχει;[/quote]

  Κύριε Θαλασσινέ, έχετε απόλυτο δίκιο!

 • Θοδωρής - 4 Μαρτίου, 2017 reply

  Ολα σωστά αλλά Κατά την γνώμη μου το Νο 7 έπρεπε να ήταν Νο 3.

 • ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΖΕΡΜΠΙΝΟΥ - 31 Μαρτίου, 2017 reply

  ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΚΗ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ Η ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Κ. Α. ΕΤΣΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.