Ποιον θα επιλέξει να χτυπήσει το αυτόνομο όχημα; Το παιχνίδι της “Ηθικής των Μηχανών” από το ΜΙΤ

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Τα αυτόνομα οχήματα γίνονται σιγά σιγά πραγματικότητα καθώς βλέπουμε όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη έξυπνων και αυτόνομων τεχνολογιών και λειτουργιών.

 

Σύμφωνα με μελέτες υπολογίζεται ότι έως το 2030 τα μισά αυτοκίνητα στους δρόμους θα είναι αυτόνομα!

 

Η ύπαρξη αυτών των τεχνολογιών φέρνει αλλαγές και πολλά ερωτήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την υπαιτιότητα.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που προκαλέσει υλική ή σωματική ζημιά ένα αυτόνομο όχημα, ποιος θα είναι ο υπαίτιος; Ο οδηγός ή το όχημα;

 

Επιπλέον, πολλοί αναρωτιούνται πώς μια μηχανή θα μπορούσε να πάρει δύσκολες ηθικές αποφάσεις όταν αντιμετωπίζει μια επικίνδυνη κατάσταση καθώς δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδηγική συμπεριφορά αποτελείται από πολλούς παράγοντες που μία μηχανή δε μπορεί να ζυγίσει.

 

 

Παράγοντες κοινωνικούς, παράγοντες συνήθειας καθώς και περιπτώσεις που η ανθρώπινη κρίση και ηθική είναι απαραίτητη. Ακόμα πιο δύσκολη, με βάση τα παραπάνω θα είναι η συνύπαρξη των αυτόνομων και μη αυτόνομων οχημάτων καθώς η συμπεριφορές μηχανής και ανθρώπου δεν είναι παρόμοιες! 

 

Για παράδειγμα, ένα αυτόνομο όχημα θα πρέπει να αποφασίσει σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης πώς να κατευθυνθεί, να φρενάρει ή να επιταχύνει ή ακόμα και τι να χτυπήσει!

Αυτό είναι ένα σοβαρό ηθικό ζήτημα όταν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή ανθρώπων ή ζώων!

 

Η «Ηθική της τεχνητής νοημοσύνης» και συγκεκριμένα η «Ηθική των μηχανών» είναι η επιστήμη που μελετά αυτά τα ερωτήματα.

 

Το “μακάβριο” παιχνίδι “Moral Machine” που δημιουργήθηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) συλλέγει στοιχεία σχετικά με το πώς οι άνθρωποι θα αποφασίσουν τι θα κάνουν στις δύσκολες συνθήκες και ουσιαστικά σε καλεί να αποφασίσεις ποιον θα έπρεπε το αυτόνομο όχημά σου να χτυπήσει σε κάθε ένα από τα ενδεχόμενα σενάρια!

 

 

Όταν ολοκληρώσεις τη σύντομη δοκιμή, το παιχνίδι θα σου δείξει ποιους θα προτιμούσες να προστατέψεις περισσότερο σύμφωνα με τα ιδανικά σου.  

 

 Δοκίμασε το παιχνίδι εδώ!

 

Ποιον θα επιλέξει να χτυπήσει το αυτόνομο όχημα; Το παιχνίδι της “Ηθικής των Μηχανών” από το ΜΙΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.