Έχεις πιει; Το αμάξι κλειδώνει μέχρι να ξεμεθύσεις!

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Ας το παραδεχτούμε. Όλοι μας έχουμε οδηγήσει το αυτοκίνητο μας έχοντας πιει ένα δυο ποτηράκια παραπάνω. 

 

 

«Σιγά μωρέ», «Δε βαριέσαι», «Στη γωνία μένω» ακόμα και.. «Όταν έχω πιεί λίγο είμαι πιο συγκεντρωμένος στην οδήγηση» είναι μερικές από τις χαζές δικαιολογίες που λέμε στον εαυτό μας κάθε φορά που πιάνουμε τιμόνι στα χέρια μας έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

 

Δεν είναι αστείο. Είναι μάστιγα. Δε βάζουμε μυαλό γιατί το «σε εμένα θα τύχει;» είναι η νούμερο ένα δικαιολογία που λέμε στον εαυτό μας.

Δικαιολογία που δεν ταιριάζει όμως με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που λένε ότι κάθε χρόνο περίπου το 20% με 25% των νεκρών σε τροχαία στην Ελλάδα είναι υπό την επήρεια μέθης

 

❗ Ήξερες ότι ακόμη και στην κάλυψη για Ίδιες Ζημιές (γνωστή και ως μικτή ασφάλιση) δεν καλύπτεσαι αν έχεις καταναλώσει αλκοόλ και προκαλέσεις ατύχημα;

 

Και επειδή μυαλό δε βάζουμε η τεχνολογία θα κάνει τον «μπαμπούλα» για το καλό μας.

 

Το Alcohol Interlock δεν είναι κάτι νέο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι η τεχνολογία που εγκαθίσταται στα αυτοκίνητα και σε αναγκάζει να φυσήξεις σε μια συσκευή που αναλύει τη ποσότητα του αλκοόλ στο σώμα σου πριν βάλει μπρος.

Αν το επίπεδο αλκοόλης στο σώμα σου είναι πάνω από το επιτρεπτό το αμάξι κλειδώνει. Δε φεύγεις! Το σύστημα σε αναγκάζει να περιμένεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν ξανά προσπαθήσεις.

Αν και πάλι η ανάλυση δείξει ότι είσαι «σούρα» τότε το αμάξι σου κλειδώνει για περισσότερο χρόνο. Και πάει λέγοντας…

 

Μέχρι να καταλάβεις ότι δεν πρέπει να οδηγήσεις. Να πάρεις ένα ταξάκι ή να καλέσεις έναν φίλο να έρθει να σε μαζέψει.

 

Έξυπνο; Εμείς λέμε φανταστικό.

Ένας ωραίος τρόπος να σε αποτρέψει από το να σκοτωθείς ή να προκαλέσεις ζημιά στους συνανθρώπους σου. Ένα σύστημα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας έχει κάνει σύσταση να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και που τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Όργανα σιγά σιγά αναγνωρίζουν.

 

Μάλιστα σε πολλές χώρες η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη σε επαγγελματίες οδηγούς αλλά και σε οδηγούς που παραβατούν επανειλημένα. 

 

  • Στη Σουηδία, για παράδειγμα, εφαρμόζεται προαιρετικά στους επαγγελματίες οδηγούς και με νόμο επιβάλλεται σε οδηγούς μέσων μεταφοράς αλλά και σε όσους έχουν παραβιάσει το νόμο.
  • Στη Φιλανδία με νόμο έχει επιβληθεί σε όσους οδηγούν σχολικά λεωφορεία και σε όσους έχουν πιαστεί να οδηγούν μεθυσμένοι.
  • Στο Βέλγιο και την Πολωνία έχει επίσης περάσει νόμος που αφορά την επανένταξη οδηγών που έχουν συλληφθεί να οδηγούν υπό την επήρεια μέθης.
  • Η Αυστρία πριν από δύο χρόνια δημιούργησε εθνικό πρόγραμμα αποκατάστασης για τους οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ, δίνοντας τους τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν το alcohol interlock και να αποκτήσουν νωρίτερα την άδεια και το δίπλωμα οδήγησης από το διάστημα που προβλέπει ο νόμος.
  • Στη Γερμανία, τη Λιθουανία, την Ισπανία και την Ιρλανδία σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι εν εξελίξει.
  • Στην Ελλάδα… τίποτα ακόμα! Μάλλον οι αρμόδιες αρχές περιμένουν να εφαρμοστεί ως Ευρωπαϊκός νόμος πρώτα και μετά να ασχοληθούν. Όπως γίνεται σχεδόν πάντα δηλαδή…

 

Μην ξεχνάς λοιπόν να οδηγείς με ασφάλεια!

Εμείς μπορούμε από την πλευρά μας να σε ασφαλίσουμε στις καλύτερες τιμές της αγοράς απλά συγκρίνοντας για εσένα πάνω από 20 ασφαλιστικές εταιρείες. Πάρε προσφορά εδώ!
  

Έχεις πιει; Το αμάξι κλειδώνει μέχρι να ξεμεθύσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.