Οι κίνδυνοι στην οδήγηση από την έλλειψη ύπνου

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Σύμφωνα με έρευνα του AAA Foundation for Traffic Safety, εάν δεν κοιμηθείς τουλάχιστον 7 ώρες, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα. 

 

 

Ο κίνδυνος για πρόκληση ενός ατυχήματος αυξάνεται για τους οδηγούς που κοιμούνται μία με δύο ώρες λιγότερο από τις προτεινόμενες εφτά ώρες σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα ο κίνδυνος για πρόκληση ενός ατυχήματος ανάλογα με τις ώρες ύπνου είναι:

 

Έξι έως επτά ώρες ύπνου: 1,3 φορές πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος

Πέντε έως έξι ώρες ύπνου: 1,9 φορές πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος 

Τέσσερεις έως πέντε ώρες ύπνου: 4,3  φορές πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος 

Λιγότερο από τέσσερεις ώρες ύπνου: 11,5 φορές πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος    

 

Η έλλειψη ύπνου είναι παρόμοια στην επίδραση με το να είναι κάποιος μεθυσμένος καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου για οδήγηση. 

 

Στην πραγματικότητα, η έρευνα βρήκε ότι οι οδηγοί που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες έχουν τις ίδιες πιθανότητες για πρόκληση ενός ατυχήματος με εκείνους που οδηγούν έχοντας καταναλώσει πάνω από τα νόμιμα όρια αλκοόλ.

 

📌 Διάβασε επίσης: Φροντίδα Ατυχήματος: Ένας πραγματικός σύμμαχος μετά από ατύχημα!

 

Για να οδηγείς με ασφάλεια το αυτοκίνητο σου και για να μην διακινδυνέψεις να βρεθείς αντιμέτωπος με την πρόκληση ενός ατυχήματος, πρέπει να φροντίζεις εκτός των άλλων να κοιμάσαι καλά κάθε νύχτα, στον χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστείς κατάλληλα και να μην αισθάνεσαι αϋπνία  καμία στιγμή της ημέρας.

 

Η διάρκεια του ύπνου εξαρτάται από το κάθε άτομο αλλά γενικά οι φυσιολογικές ώρες ύπνου είναι μεταξύ  επτά με εννέα.

Εάν την επόμενη μέρα πρέπει να κάνεις ένα ταξίδι μεγάλης διάρκειας, η παραπάνω συμβουλή είναι ακόμα περισσότερο χρήσιμη!

 

Βέβαια, όσον αφορά τα προβλήματα που προκύπτουν στην οδήγηση από την έλλειψη ύπνου, η τεχνολογία έρχεται να σας προσφέρει χρήσιμες λύσεις. 

Μία από αυτές είναι και τα συστήματα που εγκαθίστανται στα αυτοκίνητα εργοστασιακά ή εφαρμογές και συσκευές που αντιλαμβάνονται πότε ένας οδηγός κοιμάται, γέρνει το κεφάλι, κλείνει τα μάτια του ή παρεκκλίνει της πορείας του στο δρόμο.

 

Πρόκειται για λύσεις που μπορεί να αποβούν σωτήριες σε περιπτώσεις που νομίζουμε ότι ελέγχουμε αλλά τελικά οι δυνάμεις μας μας εγκαταλείπουν.

Κάποιες από αυτές μπορείτε να δείτε στα βίντεο που ακολουθούν:

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

Οι κίνδυνοι στην οδήγηση από την έλλειψη ύπνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.