Πώς θα “σβήσεις” το λάθος πρόστιμο!

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Αναλυτικά η διαδικασία διόρθωσης για τα κυριότερα λάθη σε περιπτώσεις κλοπής, ανακύκλωσης ή μεταβίβασης του οχήματος.

 

 

Για τη διευκόλυνση των πολιτών και προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους, αναφορικά με τα ζητήματα που ανέκυψαν με τα ανασφάλιστα οχήματα, η Περιφέρεια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τη διαδικασία διόρθωσης για τα κυριότερα λάθη, όπως αυτά προκύπτουν από την έως τώρα προσέλευση των ενδιαφερομένων στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής.


1.       Περίπτωση κλοπής οχήματος η οποία έχει δηλωθεί στην οικεία Αστυνομική Αρχή, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί αντιστοίχως οι βάσεις δεδομένων:

Στην περίπτωση αυτή οι πολίτες πρέπει να προσκομίσουν στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας απλό φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης της Αστυνομικής Αρχής για τη δήλωση της κλοπής, ώστε να υπάρξει η σχετική καταχώρηση.

2.       Περίπτωση οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη: 

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσκομιστεί στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας πιστοποιητικό καταστροφής από την ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος, Τηλ. 210 6899039, info@edoe.gr) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικής διαγραφής του οχήματος και να γίνει η σχετική ενημέρωση της βάσης δεδομένων.

​​3.       Περίπτωση οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του με παρέμβαση του οικείου Δήμου: 

Εάν το όχημα έχει παραληφθεί πριν την εφαρμογή του Π.Δ 116/2004, πρέπει στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας να υποβληθεί βεβαίωση του Δήμου ότι παρελήφθη το συγκεκριμένο όχημα (αριθμός πλαισίου ή αριθμός κυκλοφορίας) και παρεδόθη στον (τότε) ΟΔΔΥ (νυν ΔΔΔΥ) και βεβαίωση του φορέα αυτού για το συγκεκριμένο όχημα (αριθμός πλαισίου ή αριθμός κυκλοφορίας) με την ένδειξη ότι εκποιήθηκε για διάλυση (SCRUP).

 

4.       Περίπτωση μεταβίβασης του οχήματος, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των ενδιαφερομένων πολιτών (πωλητή – αγοραστή) αλλά δεν ολοκληρώθηκε: 

Στις περιπτώσεις αυτές η διαδικασία της μεταβίβασης ολοκληρώνεται με την υποβολή, στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας, των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και την έκδοση άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη (αγοραστή).

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Πώς θα “σβήσεις” το λάθος πρόστιμο!

11 comments

Join the conversation
 • Δημητρης Περούλης - 30 Ιουνίου, 2017 reply

  Καλησπέρα
  Σε περίπτωση που το όχημα έχει κλαπεί αλλά δεν έχει γίνει δήλωση στην αστυνομία, ποιες ενέργειες μπορώ να κάνω;
  Ευχαριστώ

  insurancemarket.gr - 1 Ιουλίου, 2017 reply

  [quote name=”Δημητρης Περούλης”]Καλησπέρα
  Σε περίπτωση που το όχημα έχει κλαπεί αλλά δεν έχει γίνει δήλωση στην αστυνομία, ποιες ενέργειες μπορώ να κάνω;
  Ευχαριστώ[/quote]

  Καλησπέρα σας,

  Όταν ένα όχημα έχει κλαπεί ο κάτοχος πρέπει να καταθέσει στην ΔΟΥ την άδεια κυκλοφορίας (ή αντίγραφό της εάν δεν την έχει) και στην συνέχεια θα γίνει διαγραφή του οχήματος. Στην περίπτωσή σας, καλό θα είναι το συντομότερο δυνατό, να πάτε πρώτα στην Αστυνομία να δηλώσετε ότι δεν είναι στην κατοχή σας το όχημα και να αιτηθείτε αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας από την αρμόδια περιφέρεια. Με τα παραπάνω δκαιολογητικά θα γίνει στην συνέχεια η διαγραφή του οχήματος.

  Γνώστης - 11 Ιουλίου, 2017 reply

  Δεν ξέρω ποιος δίνει τις απαντήσεις αλλά γράφει μεγάλες ανακρίβειες που μόνο ταλαιπωρία και εκνευρισμό θα αποφέρουν.
  Ποιος σας είπε ότι βγαίνει αντίγραφο αδείας σε κλεμμένο όχημα ?
  Ποιος σας είπε ότι έτσι γίνεται η διαγραφή ενός οχήματος ?
  Είναι εντελώς λανθασμένα αυτά που γράφετε !

  insurancemarket.gr - 12 Ιουλίου, 2017 reply

  [quote name=”Γνώστης”]Δεν ξέρω ποιος δίνει τις απαντήσεις αλλά γράφει μεγάλες ανακρίβειες που μόνο ταλαιπωρία και εκνευρισμό θα αποφέρουν.
  Ποιος σας είπε ότι βγαίνει αντίγραφο αδείας σε κλεμμένο όχημα ?
  Ποιος σας είπε ότι έτσι γίνεται η διαγραφή ενός οχήματος ?
  Είναι εντελώς λανθασμένα αυτά που γράφετε ![/quote]
  Καλημέρα σας,
  Τις πληροφορίες τις παίρνουμε από την ιστοσελίδα του ΥΜΕ, από τις ασφαλιστικές που συνεργαζόμαστε αλλά και από πελάτες μας που τους έχουν συμβεί αντίστοιχα περιστατικά.
  Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας λόγω κλοπής βγαίνει.
  Διαγραφή του οχήματος γίνεται με κατάθεση πικανίδων και άδειας κυκλοφορίας στην αρμόδια διεύθυνση Συγκοινωνιών.
  Η δήλωση περί μη μεταβιβάσεως έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για τις περιπτώσεις που οι νέοι ιδιοκτήτες δεν προέβησαν στην μεταβίβαση.
  Αν είμαστε λάθος σε κάποιο από αυτά είναι ευπρόσδεκτες πραγματικά οι διορθώσεις και οι παρατηρήσεις και για τη δική μας πληρέστερη ενημέρωση.

  Γνώστης - 18 Ιουλίου, 2017

  1. Αντίγραφο αδείας κυκλοφορίας λόγω κλοπής ΔΕΝ βγαίνει.
  Για να βγάλεις αντίγραφο αδείας κυκλοφορίας υπογράφεις υπεύθυνη δήλωση ότι η άδεια δεν παρακρατείται από καμία δημόσια ή αστυνομική αρχή και το αυτοκίνητο ΔΕΝ έχει κλαπεί.
  2. Διαγραφή αυτοκινήτου οχήματος επιβατικού ή φορτηγού κάτω από 3,5 τόνους ΔΕΝ γίνεται στη διεύθυνση Συγκοινωνιών αλλά υποχρεωτικά σε εταιρεία ανακύκλωσης παραδίδοντας και το αυτοκίνητο.
  3. Η δήλωση περί μη μεταβιβάσεως όπως λέτε έχει γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών με την ΠΟΛ 1133/2015 και σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε στο αστυνομικό τμήμα μια «δήλωση μη μεταβίβασης οχήματος».
  Με τη σχετική βεβαίωση που θα σας προμηθεύσει η Αστυνομία μπορείτε μετά να υποβάλετε στη ΔΟΥ σας αίτηση θέσης σε αναγκαστική ακινησία του κατά περίπτωση επιβατικού αυτοκινήτου.
  Έτσι γλιτώνετε πλέον από τη υποχρέωση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και μάλιστα αναδρομικά από την ημερομηνία συντέλεσης του συμβάντος όπως αυτή θα προκύπτει από τη σχετική βεβαίωση.
  Μπορεί να μην είναι ολοκληρωμένη λύση αλλά σίγουρα είναι στη σωστή κατεύθυνση και δίκαια απαλλάσσει τους πρώην ιδιοκτήτες από το μεγάλο άγχος πληρωμής τελών κυκλοφορίας για ένα αυτοκίνητο που δεν κατέχουν πλέον !

 • Στάθης Ζωγραφάκης - 1 Ιουλίου, 2017 reply

  Aν κάποιος παράτησε αυτοκίνητο, ή μηχανάκι σε χωράφι, πριν από πολλά χρόνια και το πήρε ο παλιατζής, που θσ βρει σήμερα δικαιολογητικά για να αποδείξει ότι το όχημα του καταστράφηκε; Το κράτος θα πρέπει να δεχθεί υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών οχημάτων και με βάση αυτές να προχωρήσει σε διαγραφές.

  insurancemarket.gr - 1 Ιουλίου, 2017 reply

  [quote name=”Στάθης Ζωγραφάκης”]Aν κάποιος παράτησε αυτοκίνητο, ή μηχανάκι σε χωράφι, πριν από πολλά χρόνια και το πήρε ο παλιατζής, που θσ βρει σήμερα δικαιολογητικά για να αποδείξει ότι το όχημα του καταστράφηκε; Το κράτος θα πρέπει να δεχθεί υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών οχημάτων και με βάση αυτές να προχωρήσει σε διαγραφές.[/quote]

  Καλησπέρα σας,
  Για να γίνει διαγραφή ενός οχήματος πρέπει να δηλωθεί η καταστροφή ή κλοπή του και να κατατεθεί η άδεια κυκλοφορίας. Η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου εξάλλου ως περιουσιακό στοιχείο εμφανίζεται στις δηλώσεις ενός ιδιοκτήτη, οπότε είναι προς το συμφέρον του η ενημέρωση της ΔΟΥ όταν δεν υπάρχει πια κατοχή του. Ως προς τους ιδιοκτήτες που δεν το δηλώσανε και δεν ακολούθησαν την σωστή διαδικασία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα που λέτε και πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της κατάθεσης της άδειας κυκλοφορίας ή αντιγράφου της.

 • γιωργος - 7 Ιουλίου, 2017 reply

  ειχα πουλησει την μηχανη 250cc πριν 20 χρονια(1997)………μαλλον ο αγοραστης δεν εκανε την μεταβιβαση στο ονοματου η καποιος υπαλληλος δεν εκανε ολοκληρωμενη καταχωρηση………….μετα απο 20 χρονια δεν θυμαμαι ονομα αγοραστη και του ειχα δωσει αδεια κυκλοφοριας και υπευθυνη δηλωση οπου το εξουσιοδοτουσα για την μεταβιβαση……..ΤΙ ΚΑΝΩ??

  insurancemarket.gr - 7 Ιουλίου, 2017 reply

  [quote name=”γιωργος”]ειχα πουλησει την μηχανη 250cc πριν 20 χρονια(1997)………μαλλον ο αγοραστης δεν εκανε την μεταβιβαση στο ονοματου η καποιος υπαλληλος δεν εκανε ολοκληρωμενη καταχωρηση………….μετα απο 20 χρονια δεν θυμαμαι ονομα αγοραστη και του ειχα δωσει αδεια κυκλοφοριας και υπευθυνη δηλωση οπου το εξουσιοδοτουσα για την μεταβιβαση……..ΤΙ ΚΑΝΩ??[/quote]

  Καλημέρα σας!
  Δεν έχετε ΚΑΝΕΝΑ χαρτί στο όνομα σας; πχ υπεύθυνη δήλωση;
  Θα σας προτείναμε να πάτε στην Τροχαία και να κάνετε δήλωση περί μη μεταβιβάσεως.
  Όταν λάβετε το αντίγραφο θα πάτε στο Υπουργείο Μεταφορών για να διαγραφεί το όχημα από την ιδιοκτησία σας.
  Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία, πηγαίντε στην Τροχαία και θα σας ενημερώσουν αν υπάρχει κάτι επιπλέον για την περίπτωσή σας.

 • Μανος - 7 Ιουλίου, 2017 reply

  ειχα πουλησει την μηχανη 180cc πριν 9 χρονια(2008)και ο αγοραστης δεν εκανε την μεταβιβαση στο ονομα του.
  Εχω στα χερια μου υπ. δηλώσεις με γνησιο υπογραφής οτι του το πουλάω και οτι το αγοράζει, καθώς και εξουσιοδοτηση να κανει τις απαραιτητες για τη μεταβιβαση ενεργειες .
  Ποια ενια η διαδικασία για να απαλαγώ απο τα τελη που δεν πληρωνε τοσα χρονια καθώς και τη διαγραφή του απο το ΑΦΜ μου

  insurancemarket.gr - 7 Ιουλίου, 2017 reply

  [quote name=”Μανος”]ειχα πουλησει την μηχανη 180cc πριν 9 χρονια(2008)και ο αγοραστης δεν εκανε την μεταβιβαση στο ονομα του.
  Εχω στα χερια μου υπ. δηλώσεις με γνησιο υπογραφής οτι του το πουλάω και οτι το αγοράζει, καθώς και εξουσιοδοτηση να κανει τις απαραιτητες για τη μεταβιβαση ενεργειες .
  Ποια ενια η διαδικασία για να απαλαγώ απο τα τελη που δεν πληρωνε τοσα χρονια καθώς και τη διαγραφή του απο το ΑΦΜ μου[/quote]

  Καλησπέρα σας!

  Πρέπει να πάτε στην Τροχαία και να κάνετε δήλωση περί μη μεταβιβάσεως.
  Όταν λάβετε το αντίγραφο (σε περίπου 10 ημέρες από όσο γνωρίζουμε), θα πάτε στο Υπουργείο Μεταφορών για να διαγραφεί το όχημα από την ιδιοκτησία σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.