Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου: Πώς φοριέται σωστά;

Ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου: Πώς φοριέται σωστά;

Ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου: Πώς φοριέται σωστά;

Η χρήση της ζώνης ασφαλείας αυτοκινήτου είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς μέσα στο αυτοκίνητο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να την φοράς σωστά. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όσα χρειάζεται να ξέρεις για τις ζώνες ασφαλείας στο αυτοκίνητο.

🛩 Fun fact: Η ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου εφευρέθηκε το 1885 από τον George Cayley, πρωτοπόρο της αεροναυπηγικής, που διεξήγαγε την πρώτη πραγματικά επιστημονική μελέτη του μηχανισμού πτήσης και προηγήθηκε των αδερφών Ράιτ!

Η χρήση ζώνης ασφαλείας σώζει ζωές

Είτε κάθεσαι μπροστά είτε στις πίσω θέσεις ενός αυτοκινήτου, οφείλεις να θυμάσαι πως ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, υπάρχει. Με το να δέσεις λοιπόν τη ζώνη ασφαλείας σου, μειώνεις σημαντικά αυτό τον κίνδυνο.

Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση ζώνης ασφαλείας αυτοκινήτου κατά την οδήγηση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου ή άλλων σοβαρών τραυματισμών σχεδόν κατά το ήμισυ. Συγκεκριμένα, μελέτη από το NHTSA, Εθνικό Κέντρο Στατιστικής και Ανάλυσης των ΗΠΑ, έδειξε ότι:

  • Οι ζώνες ασφαλείας μειώνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου τραυματισμού στους επιβάτες αυτοκινήτων στο μπροστινό κάθισμα κατά 45% και
  • τον κίνδυνο μέτριου έως κρίσιμου τραυματισμού κατά 50%.

Ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλής μπορεί να είναι η οδήγησή σου, είναι πάντα συνετό να παίρνεις όλα τα μέτρα ασφάλειας πριν βγεις στον δρόμο. Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι μια μικρή αλλά απίστευτα σημαντική ενέργεια για να κρατήσεις εσένα και τους συνεπιβάτες σου ασφαλείς.

Πώς να φοράς σωστά τη ζώνη ασφαλείας;

Η σωστή χρήση της ζώνης ασφαλείας αυτοκινήτου αποτελεί σημαντική ευθύνη ως οδηγός ή επιβάτης οχήματος. Όχι μόνο αποτελεί μέρος του νόμου, αλλά μπορεί να σου σώσει τη ζωή σε περίπτωση ατυχήματος.

Σε γενικές γραμμές, για τα περισσότερα οχήματα, η ζώνη ασφαλείας λειτουργεί παίρνοντας τη ζώνη γονάτου και περνώντας την κατά μήκος των γοφών και πάνω από τον ώμο και στη συνέχεια κουμπώνοντας τις μαζί στους μηχανισμούς που βρίσκονται εκατέρωθεν σου.

Η ζώνη πρέπει να φοριέται στο στήθος και όχι στο λαιμό ή στο πρόσωπο, και να ρυθμίζεται έτσι ώστε να είναι κάπως σφιχτή. Με τον τρόπο αυτό θα σε βοηθήσει να προστατευτείς εάν εμπλακείς σε οποιοδήποτε είδος σύγκρουσης και θα αποτρέψει σοβαρούς τραυματισμούς.

Χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να ελέγξεις και να βεβαιωθείς ότι η ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου είναι σωστά τοποθετημένη, οπότε γιατί να μην καταβάλλεις αυτή την επιπλέον προσπάθεια για ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας;

Ζώνη ασφαλείας & πίσω κάθισμα: Τι ισχύει;

Η ασφαλής οδήγηση είναι εύκολη υπόθεση: δέσε τη ζώνη σου και απόλαυσε τις διαδρομές σου με ασφάλεια! Ο Κ.Ο.Κ αναφέρει ότι όλοι οι επιβάτες του αυτοκινήτου υποχρεωτικά χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας τους, είτε πρόκειται για το οδηγό ή τον συνοδηγό, είτε τους επιβάτες στα πίσω καθίσματα.

Πώς γίνεται η πρόσδεση των παιδιών στο αυτοκίνητο;

Οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι παραδοσιακές ζώνες ασφαλείας αυτοκινήτου δεν έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τα μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, προορίζονται για επιβάτες με ύψος άνω των 135 εκατοστών.

Αυτό σημαίνει ότι τα μικρότερα παιδιά πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου για να διασφαλίζεται η ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των διαδρομών με το αυτοκίνητο.

📌 H ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου σώζει ζωές και η ασφάλεια αυτοκινήτου μέσω του insurancemarket.gr, σου “σώζει” χρόνο! Συγκρίνοντας έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες, μπορείς εύκολα & γρήγορα να επιλέξεις το κατάλληλο πακέτο για σένα.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου