Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Κάλυψη φυσικών φαινομένων κατοικίας: Πότε σε καλύπτει;

Κάλυψη φυσικών φαινομένων κατοικίας: Πότε σε καλύπτει;

κάλυψη φυσικών φαινομένων

Όταν μια χώρα πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μια ασφάλεια σπιτιού με κάλυψη φυσικών φαινομένων μπορεί να βοηθήσει το νοικοκυριό να ξανασταθεί στα πόδια του, μετά από μια σοβαρή ζημιά. Με άλλα λόγια, μπορεί να αποτρέψει μια οικονομική καταστροφή.

Μια φυσική καταστροφή μπορεί να αφήσει πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές. Γι’ αυτό και είναι καλό να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε τουλάχιστον να αποζημιωθείς και να μπορέσεις να ξαναφέρεις την περιουσία σου σε καλή κατάσταση. Ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι περιλαμβάνει η κάλυψη φυσικών φαινομένων;

Ανάλογα με την ασφαλιστική και τις παροχές της, τα φυσικά φαινόμενα είναι πιθανό να καλύπτουν ζημιές που προκλήθηκαν άμεσα από:

  • Κεραυνό
  • Σεισμό
  • Πλημμύρα, Θύελλα, Καταιγίδα
  • Χιόνι, Χαλάζι, Παγετό
  • Πτώση δένδρων / στύλων

Η ασφάλεια για φωτιά είναι διαφορετική κάλυψη, αλλά μην ανησυχείς, υπάρχει σε όλα τα πακέτα ασφάλειας σπιτιού.

💡 Τι σημαίνει ότι καλύπτονται ζημιές που προκλήθηκαν “άμεσα” από τα έντονα καιρικά φαινόμενα;

Ας δούμε ένα – κάπως ακραίο – παράδειγμα: Έστω ότι γίνεται μια μεγάλη πλημμύρα στην περιοχή σου, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και στο σπίτι σου.

  • Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα νερά θα πρέπει να αποζημιωθείς, πάντα σύμφωνα με τους όρους της ασφαλιστικής σου. Αυτές είναι ζημιές που προκαλούνται “άμεσα” από την πλημμύρα.
  • Όμως, αν ένα αυτοκίνητο παρασυρθεί από την πλημμύρα, πέσει πάνω στο σπίτι σου και κάνει ζημιές, είναι πιθανό να μην αποζημιωθείς για τις ζημιές αυτές. Κι αυτό γιατί έχουν προκληθεί “έμμεσα” από την πλημμύρα.

Ποιες ζημιές περιλαμβάνονται στην κάλυψη;

Εξαρτάται από το είδος ασφάλειας σπιτιού που έχεις επιλέξει:

  • Έχεις ασφάλεια κτιρίου; Τότε θα αποζημιωθείς για ζημιές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα στο σπίτι σου.
  • Έχεις ασφάλεια κτιρίου και περιεχομένου; Τότε θα αποζημιωθείς και για τις ζημιές στα προσωπικά σου αντικείμενα, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου σου.

Όπως είναι φυσικό, η ασφάλεια κτιρίου και περιεχομένου κοστίζει κάτι παραπάνω. Παρόλα αυτά, είναι η καλύτερή σου επιλογή, για να αποζημιωθείς για όσο το δυνατόν περισσότερες ζημιές.

Η κάλυψη ισχύει και για υπόγεια / ημιυπόγεια;

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα υπόγειο μπορεί να αναφέρεται ξεχωριστά στην κάλυψη φυσικών φαινομένων, μαζί με μια απαλλαγή.

💡 Για παράδειγμα, μπορεί να αναφέρεται κάτι σαν: “Για τα υπόγεια η απαλλαγή διαμορφώνεται σε 10% επί της ζημιάς με ελάχιστο τα 1.000€”.

Δηλαδή, έστω ότι παθαίνεις ζημιές από πλημμύρα και για την αποκατάστασή τους χρειάζεσαι 10.000€. Αν οι ζημιές αυτές έχουν γίνει σε υπόγειο, τότε 1.000€ θα βάλεις από την τσέπη σου. Τα υπόλοιπα 9.000€ θα τα λάβεις σαν αποζημίωση από την ασφαλιστική.

Όμως, ακόμα κι αν πάθεις ζημιά αξίας μικρότερης των 10.000€, πάλι τα πρώτα 1.000€ θα τα βάλεις από την τσέπη σου, επειδή το συμβόλαιο ορίζει αυτό το ποσό απαλλαγής ως ελάχιστο.

Θέλεις ασφάλεια σπιτιού με κάλυψη φυσικών φαινομένων; Έλα στο insurancemarket, γιατί εδώ συγκρίνεις ασφάλειες με ένα κλικ, επιλέγεις το πακέτο που σου ταιριάζει και κλείνεις συμβόλαιο εύκολα και αξιόπιστα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.