Ελέγξτε οικονομικά το αυτοκίνητό σας για τις καλοκαιρινές διακοπές

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Εσύ μπορεί να είσαι έτοιμος για τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι όμως και το αυτοκίνητό σου;

 

Το καλοκαίρι έχει ήδη έρθει, οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει στο ύψη και οι περισσότεροι ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

 

Έχεις λοιπόν ανανεώσει την ασφάλεια αυτοκινήτου σου, έχεις συμπεριλάβει οδική βοήθεια, θραύση κρυστάλλων, ολική & μερική κλοπή κτλ και είσαι έτοιμος για τις δικές σου διακοπές. Είναι όμως και το αμάξι έτοιμο για ταξίδι; 

Η ορθή λειτουργία του αυτοκινήτου σου είναι ακόμη πιο σημαντική αυτή την περίοδο, για την καθημερινή χρήση του λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ειδικότερα εάν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιοι τρόποι για το πώς θα ελέγξετε το αυτοκίνητό σας οικονομικά πριν τις καλοκαιρινές διακοπές:

Service και Έλεγχος

 

Κάθε καλοκαίρι το αυτοκίνητό μας επιβαρύνεται επιπλέον από τις υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καύσωνα, αλλά και από μία σειρά από άλλους παράγοντες, όπως τα πολλά χλμ και η ποιότητα των δρόμων προς τους θερινούς προορισμούς, είτε πρόκειται για διακοπές κατά τη διάρκεια των αδειών, είτε για τις σύντομες εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου.

Με δεδομένο μάλιστα, ότι τα καλοκαιρινά ταξίδια, συνήθως αφορούν όλη την οικογένεια, η ανάγκη το αυτοκίνητό μας να είναι σε καλή κατάσταση μεγιστοποιείται, αφού ισοδυναμεί με την ασφάλεια και των δικών μας ανθρώπων.


Είναι επομένως, η κατάλληλη περίοδος για να επισκεφθεί κανείς, ένα συνεργείο. Όσον αφορά τον έλεγχο αυτό καθ` αυτό, στην πλειοψηφία των συνεργείων τσεκάρουν από φώτα, φλας, αέρα ελαστικών και λάδια κινητήρα, μέχρι δίσκους, θερμουίτ και σύστημα ψύξης και ανάφλεξης, ενώ συχνά γίνεται και ηλεκτρονικός έλεγχος του οχήματος μέσω διαγνωστικού μηχανήματος.

 

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνεις σε συνεργείο;

 

Ο κατασκευαστής κάθε αυτοκινήτου έχει ορίσει συγκεκριμένα, στο βιβλίο service, πότε πρέπει να γίνονται τα απαραίτητα service του αυτοκινήτου. Είναι σημαντικό να τηρούμε αυτές τις οδηγίες επισκεπτόμενοι ένα εξειδικευμένο συνεργείο σε αυτά τα χιλιομετρικά «ορόσημα».

 

Πολλά εξαρτήματα στο αυτοκίνητό μας έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και πρέπει να αλλαχθούν σε καθορισμένο service. Αν δεν το κάνουμε αυτό, ρισκάρουμε την γενικότερη ασφάλεια του αυτοκινήτου μας, και κατ` επέκταση την ίδια μας τη ζωή.

 

Πέρα όμως από τα προσδιορισμένα service, είναι καλό να ελέγχουμε το αυτοκίνητό μας και σε άλλες περιπτώσεις. Πριν και μετά τις διακοπές και γενικότερα πριν από ένα μεγάλο ταξίδι είναι καλό να κάνουμε έναν γρήγορο έλεγχο του αυτοκινήτου.`Ενας τέτοιος έλεγχος θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

 

έλεγχο στον αέρα ελαστικών

έλεγχο στα φώτα-φλας

έλεγχο/αλλαγή λαδιών

έλεγχο σε τακάκια φρένων εμπρός-πίσω και σε υγρά φρένων

έλεγχο σε σύστημα ψύξης

έλεγχο σε μπαταρία

και έλεγχο σε ιμάντα χρονισμού

 

Πολλοί οδηγοί επισκέπτονται το συνεργείο τους για να κάνουν έναν τέτοιο έλεγχο σε ετήσια βάση ακόμα και αν δεν κάνουν κάποιο μεγάλο ταξίδι. Συνήθως, ένας τέτοιος έλεγχος έχει μικρό κόστος αλλά παράλληλα μεγάλο όφελος, καθώς έτσι μπορούμε να προλάβουμε μεγαλύτερες βλάβες στο μέλλον.

Οι τακτικοί έλεγχοι λοιπόν, εκτός από το ότι συμβάλουν στην ασφάλεια, μας ωφελούν και οικονομικά σε βάθος χρόνου.

 

Προετοιμάσου για μία έκτακτη ανάγκη

 

Ακόμα και αν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα σε όλα για το ταξίδι σου, δυστυχώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά.

Για αυτό το λόγο, είναι χρήσιμο να έχετε προνοήσει από πριν και να έχετε εξοπλιστεί με τα κατάλληλα αντικείμενα στη περίπτωση που συμβεί κάτι απρόβλεπτο, όπως διάφορα είδη εργαλείων για το αμάξι και σε διαφορετικά μεγέθη, νερό (για εσάς και το αμάξι), φακός κτλ.

 

 

Τι μπορεί να σου προσφέρει ένα καλό συνεργείο;

 

Ένα καλό συνεργείο έχει τη δυνατότητα να μας παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που θα μας εξοικονομήσουν κόπο και χρήματα.

Επιπρόσθετα, στα εξειδικευμένα συνεργεία, εργάζονται μηχανικοί με μεγάλη πείρα και εξειδίκευση σε συγκεκριμένες μάρκες αυτοκινήτων.

 

Πολλοί από αυτούς έχουν δουλέψει στο παρελθόν σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία και εκπαιδεύονται συνεχώς στις νέες τεχνολογίες των συγκεκριμένων εταιρειών. 

 

Εκτός από ποιότητα εργασίας ένα καλό, εξειδικευμένο συνεργείο μπορεί πολλές φορές να μας προσφέρει πρόσθετες, δωρεάν παροχές όπως είναι:

α)Αυτοκίνητο Αντικατάστασης

β) Απευθείας είσπραξη από ασφαλιστικές εταιρείες

γ) Δυνατότητα παραλαβής και παράδοσης αυτοκινήτου στο χώρο μας.

 

Τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια

 

Η επίσκεψη σε κάποιο εξουσιοδοτημένο ή εξειδικευμένο συνεργείο για την συντήρηση του αυτοκινήτου σας έχει οφέλη που μπορεί να μην τα έχετε καν φανταστεί.

Τόσο οικονομικά, όσο και για την ίδια σας την ζωή, αφού ένα σωστό και πλήρες service δεν βάζει σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

Πιο αναλυτικά, τα οφέλη από το service στο συνεργείο είναι πολλά. Για παράδειγμα, ένα ενημερωμένο βιβλίο συντήρησης είναι το καλύτερο χαρτί στην πώληση του αυτοκινήτου σας όταν έρθει η στιγμή να περάσει σε δεύτερο χέρι.

 

Είναι αυτό που θα κρατήσει την τιμή του πιο ψηλά από κάθε είδος επιπλέον εξοπλισμού που μπορεί να έχετε πληρώσει για να έχει το αυτοκίνητό σας. Το βιβλίο συντήρησης είναι το πρώτο πράγμα που ζητάνε οι αγοραστές μεταχειρισμένου, και όχι άδικα αφού σε αυτό φαίνεται όλο το ιστορικό συντήρησης και άρα η μεταχείριση που είχε από τον πρώτο ιδιοκτήτη του. Αν στο βιβλίο συντήρησης δεν φαίνεται πουθενά ότι έχουν αλλαχτεί τα τακάκια, ή ο συμπλέκτης και τα αμορτισέρ τι θα υποθέσει ο υποψήφιος αγοραστής;

Φυσικά, ακόμη και στην περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρει η μεταπώληση του οχήματός σας, η επιλογή ενός εξειδικευμένου συνεργείου έχει επιπλέον προτερήματα.

Πρώτα από όλα χρησιμοποιούνται γνήσια ανταλλακτικά ή after market ανταλλακτικά τα οποία είναι φτιαγμένα και «υπογεγραμμένα» από τον κατασκευαστή και τα οποία θα «κουμπώσουν» όπως πρέπει στο αυτοκίνητό σας. Ανταλλακτικά δηλαδή, που έχουν εξελιχθεί από τους τεχνικούς που εξέλιξαν το ίδιο το αυτοκίνητό σας και πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, ενώ συνοδεύονται από επίσημη εγγύηση.

Τέλος, η επισκευή ενός οχήματος σε εξειδικευμένο συνεργείο γίνεται από τεχνίτες που έχουν μεγάλη εμπειρία, όπου από τα χέρια των μαστόρων έχει περάσει πληθώρα μοντέλων.

 

Ανησυχείς για την εγγύηση του αυτοκινήτου σου;

 

Από την 1η Ιουλίου 2010, έχει τεθεί σε ισχύ Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία προβλέπει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να απευθύνεται σε εξειδικευμένα – ανεξάρτητα συνεργεία για εργασίες συντήρησης, χωρίς να χάνει το δικαίωμα της εγγύησης. Σκοπός αυτής της οδηγίας ήταν να μειωθεί το κόστος επισκευής και συντήρησης και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια Ευρωπαϊκή Οδηγία οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν σε ανεξάρτητα συνεργεία αυτοκινήτων όλες τις τεχνικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επισκευή και τη συντήρηση τους.

Άρα, πηγαίνοντας για service σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο, δεν χάνετε την εγγύηση, εφ` όσον βέβαια ακολουθείτε τις εντολές του κατασκευαστή αναφορικά με τα διαστήματα των service, των εργασιών και των προδιαγραφών στα χρησιμοποιούμενα ανταλλακτικά.

 

Μην βιάζεσαι να διαλέξεις. Ψάξε το καλά!

 

Πριν επιλέξετε ανάμεσα σε κάποιο συνεργείο, καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα αγοράς.

Όπως είπαμε και λίγο πιο πάνω τσεκάρουμε τους χώρους του συνεργείου, το φόρτο εργασίας, τις γνώσεις των μηχανικών, την ταχύτητα και δυνατότητα εύρεσης ανταλλακτικών και την εξυπηρέτηση πελατών.

Η προβολή αρκετών επαγγελματιών του κλάδου σε ειδικά μέσα μπορεί να σας δώσει μία πρώτη καλή εικόνα ακόμη και αν δεν έχετε επισκεφθεί δια ζώσης τις εγκαταστάσεις του.

Επίσης αρκετά club αυτοκίνησης, ανεβάζουν συζητήσεις ως προς όλα τα χαρακτηριστικά των συνεργείων σε σχετικά forums στο internet. Πολλά από αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν με μια απλή σας επίσκεψη στο συνεργείο.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραμελείτε, αφήνοντας εκτός επισκευής ή αλλαγής, σημαντικούς τομείς της οδικής σας ασφάλειας. Τα συστήματα φρένων, οι αλλαγές λαδιών, ελαστικών, τα ψαλίδια και οι αναρτήσεις σας, είναι ζωτικά στοιχεία του οχήματος σας και παίζουν καίριο ρόλο στην οδική σας ασφάλεια.

 

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για να προστατέυσετε το αυτοκίνητο σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να διασφαλίσετε ότι δεν θα συμβεί τίποτα στις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Καλές Διακοπές!

 

Πηγή: auto-agora.gr

 

Ελέγξτε οικονομικά το αυτοκίνητό σας για τις καλοκαιρινές διακοπές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.