Παιδί στο αυτοκίνητο; Οδηγίες για την ασφαλή μεταφορά του!

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Με την πάροδο του χρόνου, η ασφάλεια των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, στην χώρα μας όμως υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να βελτιωθούν με τη σωστή ενημέρωση των γονιών και συγγενών.

 

 

Αιτία των περισσότερων παιδικών θανάτων και τραυματισμών αποτελεί η απουσία ή ακατάλληλη χρήση του παιδικού καθίσματος, γι’ αυτό σου παραθέτουμε τους σωστούς τρόπους χρήσης των παιδικών καθισμάτων ανάλογα με την ηλικία και το σωματικό βάρος του παιδιού σας.

 

Παιδικό κάθισμα για έως 2 ετών

 

Πρέπει να χρησιμοποιούνται καθίσματα ανάποδης  τοποθέτησης δηλ. το παιδί πρέπει να κοιτά προς τα πίσω. Αυτού του είδους τα καθίσματα (βρεφικά) είναι έως και 5  φορές ασφαλέστερα σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης και έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου κατά 75%!

 

baby-image-in-car

 

Παιδικό κάθισμα από 2 έως 4 ετών

 

Όταν το παιδί γίνει 2 ετών ή ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο βάρους του βρεφικού καθίσματος, γίνεται αντικατάστασή του με μεγαλύτερο το οποίο όμως πρέπει να είναι ανάποδης ή διπλής τοποθέτησης. Οι Σκανδιναβικές χώρες – οι οποίες έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά τροχαίων με θύματα παιδιά – συνιστούν το παιδί να είναι σε στάση που κοιτά πίσω έως και τα 4 έτη του!

 

Παιδικό κάθισμα από 4 έως 8 ετών

 

Από 4-8 ετών το παιδί κάθεται σε κάθισμα που κοιτάει μπροστά. Σε περίπτωση που το παιδί ξεπεράσει πριν τα 8 του χρόνια, το όριο βάρους του καθίσματος, πρέπει να μεταβεί σε ειδική παιδική θέση μέχρι να φτάσει το ύψος (συνήθως 1,45μ) και το μέγεθος στο οποίο οι ζώνες των ενηλίκων του ταιριάζουν κατάλληλα.

 

baby-image

 

💡 Χρήσιμες συμβουλές

 

  • Η πιο ασφαλής θέση για τα παιδιά έως 13 χρονών είναι η πίσω καθώς η ζώνη και ο αερόσακος μπορεί να τα τραυματίσει σοβαρά.
  • Σε περίπτωση που το αμάξι είναι 2θέσιο, τοποθέτησε το παιδικό κάθισμα με την πλάτη στο ταμπλό και απενεργοποίησε τον αερόσακο!
  • Όταν αγοράζεις παιδικό κάθισμα, αναζήτησε την ετικέτα ή την ανάγλυφη στάμπα που φέρει τα αρχικά της ΕΕ και ζήτησε επίδειξη τοποθέτησης.
  • Μετά από σημαντική σύγκρουση, αντικατάστησε το κάθισμα καθώς μπορεί να μη τηρεί πλέον τις προδιαγραφές ασφαλείας.
  • Φόρεσε πάντα τη δική σου ζώνη για να δώσεις το σωστό παράδειγμα.
  • Αφιέρωσε χρόνο για να δέσεις το παιδί σωστά και άνετα.

 

 

Δες πώς να βάζεις σωστά, στο παιδί σου, την ζώνη ασφαλείας!

 

Σωστό                                                                          Λάθος

correct-position-image         wrong-position-image

 

  Σωστό                                                         Λάθος                                                        Λάθος

                                                     

 

 

📌 Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε online & δωρεάν έως 26 ασφαλιστικές εταιρείες και κλείσε ασφάλεια αυτοκινήτου και Οδική Βοήθεια μέσα σε 5’. Και όλα αυτά από το κινητό ή τον υπολογιστή σου!

Παιδί στο αυτοκίνητο; Οδηγίες για την ασφαλή μεταφορά του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.