Ποια είναι η σωστή θέση οδήγησης στο αυτοκίνητο;

Αξιολογήστε το άρθρο!
Αξιολογήστε το άρθρο!

Αν θεωρείς πως είναι ασφαλές να οδηγείς σε μια άνετη στάση σαν να κάθεσαι στην πολυθρόνα του σπιτιού σου, τότε θα πρέπει να το σκεφτείς ξανά! Η ρύθμιση μίας σωστής θέσης οδήγησης είναι πολύ σημαντική για πολλούς λόγους και ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η ασφάλεια.  Μελέτες έχουν δείξει πως ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών προτιμά και ρυθμίζει το κάθισμα όπως μία καρέκλα γραφείου.

Πράγμα που σημαίνει πως η ράχη του καθίσματος βρίσκεται σε μεγαλύτερη γωνία (πιο ξαπλωτή) από την ενδεικνυόμενη) και παράλληλα τα χέρια να βρίσκονται πιο μακριά από το τιμόνι.

Αναμφίβολα το πρώτο πράγμα που πρέπει να νιώθει ένας οδηγός είναι να αισθάνεται όμορφα. Ωστόσο, προσπαθήσετε  να έχετε την ράχη σε όσο το δυνατό πιο όρθια θέση και όταν τα χέρια πιάνουν το τιμόνι να μην είναι τελείως τεντωμένα ώστε οι αγκώνες να σχηματίζουν όσο το δυνατό γωνία! Μην καμπουριάζετε πάνω από το τιμόνι. Τεντωμένα χέρια στο τιμόνι σημαίνει μεγαλύτερη απόσταση (από το τιμόνι) που αναγκάζει το σώμα να καμπουριάζει, ενώ παράλληλα και τα πόδια βρίσκονται μακρύτερα από τα πεντάλ. Έχει αποδειχθεί πως μία σωστή θέση οδήγησης διασφαλίζει τα καλύτερα αντανακλαστικά σε αντίθεση με μια πιο καναπεδάτη και χαλαρή στάση.

Πέρα από την ρύθμιση της θέσης οδήγησης μια κακή συνήθεια είναι να ξεκουράζει κανείς το χέρι του συνεχώς πάνω στον επιλογέα ταχυτήτων. Σε μια κακιά στιγμή ο οδηγός μπορεί να αντιδράσει πιο γρήγορα και σωστά όταν και τα δύο χέρια κρατούν το τιμόνι. Εξίσου σημαντικό είναι τα δύο χέρια να πιάνουν σωστά την στεφάνη του τιμονιού από την εξωτερική πλευρά και θα πρέπει να αποφεύγετε την κακιά συνήθεια να πιάνετε το τιμόνι με την γνωστή φορτηγατζίδικη λαβή. Επίσης, μην ξεχνάτε πως το πεντάλ του συμπλέκτη δεν είναι footrest για να ξεκουράζουμε το πόδι μας. Εννοείται πως πάντοτε φοράμε ζώνη ασφαλείας.

Μία κακή θέση οδήγησης δεν επηρεάζει μόνο τα αντανακλαστικά, αλλά επιφέρει έλλειψη ορατότητας και αύξηση σωματικής κούρασης στην πολύωρη οδήγηση αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχήματος.

Ποια είναι η σωστή θέση οδήγησης στο αυτοκίνητο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.