Στην χώρα μας πολύ συχνά παρκάρουμε σε σημεία με ηλιοφάνεια και ειδικά στις ζεστές ημέρες η καμπίνα μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 60 βαθμούς κελσίου κάνοντας την κατάσταση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αφόρητη.
Όλοι μας προσπαθούμε φυσικά να βρούμε μία σκιά να βάλουμε το αυτοκίνητό μας αλλά αυτό πολλές φορές δεν είναι εφικτό. Όπως πάντα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη.
Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο γρηγορότερος τρόπος να δροσιστεί η καμπίνα του αυτοκινήτου μας!
1. Άνοιξε τα παράθυρα πριν μπεις μέσα
Αν έχεις ηλιοροφή, άνοιξέ την και αυτή. Αν δεν υποστηρίζει το αυτοκίνητό σου τέτοια λειτουργία, τότε άνοιξε τα παράθυρα και περίμενε λίγο πριν μπεις στο εσωτερικό.
💡
Ένα άλλο κόλπο είναι να κατεβάσουμε το παράθυρο μιας πόρτας και να ανοιγοκλείσουμε 5-6 φορές την απέναντι πόρτα. Ο καυτός αέρας που έχει εγκλωβιστεί στην καμπίνα διαφεύγει από την ανοιχτή πόρτα & την ίδια ώρα ο πιο κρύος αέρας μπαίνει από το ανοιχτό παράθυρο απέναντι.
2. Αφού ξεκινήσεις, μην βάλεις κατευθείαν τον κλιματισμό να δουλέψει
Κάνε μερικά μέτρα με τα παράθυρα ανοικτά ώστε να φύγει ο καυτός αέρας από την καμπίνα. Ένα με δύο λεπτά είναι αρκετά.
3. Αμέσως μετά άνοιξε τον κλιματισμό αλλά προσοχή – ποτέ στην ανακύκλωση
Η ανακύκλωση κρατά τον ζεστό αέρα της καμπίνας στο εσωτερικό, ενώ εμείς θέλουμε να τον διώξουμε και να τον αντικαταστήσουμε με πιο δροσερό αέρα.
4. Βάλε στο τέρμα τον ανεμιστήρα και στο χαμηλότερο σημείο την θερμοκρασία του κλιματιστικού
5. Κατεύθυνε τον αέρα χαμηλά μέσω των αεραγωγών και των επιλογών του κλιματισμού του αυτοκινήτου (διάλεξε την επιλογή που κατευθύνει τον αέρα στα πόδια)
Ο κρύος αέρας θα σπρώξει έτσι προς τα πάνω και θα διώξει τον ζεστό αέρα.Επίσης καλό είναι να μην κατευθύνουμε τον αέρα επάνω μας. Μπορεί αυτό να μας ανακουφίζει άμεσα, αλλά είναι ανθυγιεινό.
6. Όταν η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό αρχίζει να γίνεται πιο υποφερτή:
Κλείνουμε τα παράθυρα (και την ηλιοροφή αν υπάρχει), βάζουμε ανακύκλωση αέρα για να κρατάμε τον δροσερό στην καμπίνα και ρυθμίζουμε εκ νέου την θερμοκρασία και την ένταση του ανεμιστήρα, στο επιθυμητό σημείο.
Καλό είναι να έχουμε κατά νου πως:
• Η ιδανική θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου είναι οι 21 βαθμοί Κελσίου, οπότε ρύθμισε εκεί τον κλιματισμό σου, αν είναι ηλεκτρονικός και βάλε τον στο αυτόματο πρόγραμμα.
• Πάντοτε ένα αυτοκίνητο όταν κινείται θα δροσιστεί γρηγορότερα, ενώ και ο κλιματισμός του θα δουλέψει καλύτερα και πιο αποδοτικά όταν το μοτέρ έχει στροφές και δεν είναι στο ρελαντί.
• Η ανακύκλωση είναι χρήσιμη όταν ο αέρας έχει δροσίσει, γιατί η θερμοκρασία του αέρα είναι ήδη μειωμένη στην καμπίνα, οπότε είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
• Αν γίνεται αφήνουμε ελάχιστα ανοικτά όλα τα παράθυρα, όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητό στον ήλιο. Θα βοηθήσει ώστε να μείνει η θερμοκρασία σε λίγο πιο χαμηλό επίπεδο, από ότι αν ήταν κλειστά.
• Η ηλιοπροστασία όχι μόνο για το εμπρός παρμπρίζ αλλά και για το πίσω θα κρατήσει λίγο χαμηλότερα την θερμοκρασία της καμπίνας.
• Επίσης φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό και μια μικρή πετσέτα ή χαρτί για να περάσουμε με αυτά το τιμόνι και τον λεβιέ μερικές φορές μέχρι να μπορούμε να τα πιάσουμε και να μην καίνε.
✌️
Αφήστε μια απάντηση