Τι θα χρειαστείς εάν ταξιδέψεις με το αυτοκίνητο σου στο εξωτερικό

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Αναμφισβήτητα, το ταξίδι με αυτοκίνητο στο εξωτερικό είναι μία πολύ ωραία εμπειρία. Πριν ξεκινήσεις όμως το ταξίδι, καλό είναι να έχεις προετοιμαστεί και οργανωθεί κατάλληλα ώστε να είσαι ασφαλής και να μην έχεις απρόοπτα!

 

 

Έγγραφα που πρέπει να έχεις μαζί σου:

 Αν η άδεια οδήγησής σου έχει εκδοθεί από χώρα της ΕΕ, αναγνωρίζεται σε όλη την Ε.Ε. και μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις εφόσον:

  • εξακολουθεί να είναι σε ισχύ
  • έχετε συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται για την οδήγηση οχήματος ισοδύναμης κατηγορίας
  • δεν έχει ανασταλεί ή περιοριστεί και δεν έχει ανακληθεί στη χώρα έκδοσης.

Εάν πάς σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε χρειάζεσαι το λεγόμενο «Διεθνές δίπλωμα οδήγησης»

Για την έκδοση του διεθνούς διπλώματος απαιτούνται μία έγχρωμη φωτογραφία ταυτότητας ή διαβατηρίου, παρουσίαση του ελληνικού διπλώματος οδήγησης, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε ισχύ, καθώς και το διαβατήριο ή η νέου τύπου Αστυνομική Ταυτότητα (όποιο από τα δύο θα χρησιμοποιηθεί και στο ταξίδι).

 

Το διεθνές δίπλωμα εκδίδεται αυθημερόν σε οποιοδήποτε γραφείο της ΕΛΠΑ. Η ΕΛΠΑ συνιστά κάθε οδηγό που σκοπεύει να κινηθεί στο εξωτερικό να έχει μαζί του και το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης. Το κόστος του διπλώματος μονοετούς ισχύος είναι 50 ευρώ και του τριετούς ισχύος ορίζεται στα 90 ευρώ.

 

Μη ξεχνάς ότι για τις χώρες εκτός ΕΕ θα χρειαστείς το διαβατήριό σου (ή βίζα)!

 

Παράλληλα, για χώρα εντός της Ε.Ε ή όχι, χρειάζεσαι τη λεγόμενη «Πράσινη Κάρτα» για το αυτοκίνητό σου. Αυτήν θα την πάρεις από την ασφαλιστική σου εταιρεία, προκειμένου να είσαι σίγουρος πως θα σε καλύψει αν χρειαστεί.

 

Στο insurancemarket.gr εκδίδουμε την πράσινη κάρτα σου άμεσα και στη στέλνουμε ηλεκτρονικά στο email σου!

 

Service

Είναι αναγκαίο να κάνεις έναν ολοκληρωμένο έλεγχο πριν φύγεις αφού τα χιλιόμετρα που θα διανύσεις σε ένα τέτοιο ταξίδι θα είναι πάρα πολλά.

 

Χάρτες, χάρτες, χάρτες 

To gps μας έχει λύσει τα χέρια αλλά μπορεί να βρεθείς σε κάποιο σημείο που να μην έχεις πρόσβαση στο internet. Για αυτό θα ήταν καλό να εξασφαλίσεις νέους και ενημερωμένους χάρτες.

Ακόμα και αν έχεις άπειρο χρόνο στη διάθεσή σου, δεν είναι και το καλύτερο να χαθείς σε ένα άγνωστο μέρος. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί.

 

Ταξιδεύεις με κατοικίδιο;

Εάν προγραμματίζεις κάποιο ταξίδι με το κατοικίδιό σου ή μετακομίζεις στο εξωτερικό θα πρέπει να προετοιμαστείς από αρκετό καιρό πριν ούτως ώστε να μπορέσεις να ταξιδέψεις με το ζώο σου την επιθυμητή ημερομηνία. Ενημερώσου για τον εμβολιασμό, το διαβατήριο και τη μεταφορά του!

ΤIPS

• Στις περισσότερες πλέον χώρες του κόσμου, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης είναι πολύ ανεπτυγμένο. Αυτό σημαίνει, πως ειδικά στις ευρωπαϊκές πόλεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να πληρώσετε για να παρκάρετε. Γι αυτό μην το κλειδώσετε απλά και φύγετε, όπως στην Ελλάδα.

• Να ξέρεις ακριβώς τα χιλιόμετρα που θα διανύσεις κάθε μέρα, όπως και το μέρος στο οποίο θα μείνεις. Απόφυγε να περάσεις τη νύχτα στο πάρκινγκ κάποιου αυτοκινητοδρόμου. Είναι αρκετά επικίνδυνο!

• Στο εξωτερικό, η αστυνόμευση για τα όρια ταχύτητας είναι πολύ αυστηρή. Εννοείται ότι φοράς πάντα ζώνη και δεν πίνεις αλκοόλ, αλλά πρέπει και να μην ξεγελαστείς με το πλάτος των δρόμων και αυξήσεις ταχύτητα.

• Μόνο στην Ελλάδα οδηγούμε αριστερά και προσπερνούμε από δεξιά. Οι άνθρωποι με παιδεία οδηγική κάνουν ακριβώς το αντίθετο, γι αυτό προσοχή!

• Στις περισσότερες χώρες τα βενζινάδικά είναι self-service. Αυτό σημαίνει ότι βάζεις μόνος σου βενζίνη και μετά μπαίνεις στο μαγαζί για να πληρώσεις. Μην περιμένεις να βγει κάποιος, θα χάσεις την ώρα σου!

• Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσεις πως στη Βρετανία και στις πρώην βρετανικές αποικίες οδηγούν ανάποδα. Μην σε φοβίζει αφού είναι θέμα 10 λεπτών για να το συνηθίσεις. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή!

 

 

Να έχεις ένα υπέροχο Ταξίδι!

Τι θα χρειαστείς εάν ταξιδέψεις με το αυτοκίνητο σου στο εξωτερικό

1 comment

Join the conversation
  • ESTA VISA - 5 Νοεμβρίου, 2015 reply

    Για όσους σχεδιάζουν ένα ταξίδι στις ΗΠΑ είναι χρήσιμο να γνωρίζουν του περιορισμούς και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν γι ένα τέτοιο ταξίδι το άρθρο στο παρακάτω link βοηθάει ιδιαίτερα
    ESTA VISA για ΗΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.