Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Πώς ξεθαμπώνει το παρμπρίζ;

Πώς ξεθαμπώνει το παρμπρίζ;

Πώς ξεθαμπώνει το παρμπρίζ

Η οδήγηση μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία και το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι ένα θολό παρμπρίζ ενώ βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι. Αυτό όχι μόνο εμποδίζει την ορατότητα σου, αλλά σου αφαιρεί και την ευχαρίστηση της οδήγησης.

Για ποιους λόγους όμως συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να ξεθολώσεις το παρμπρίζ ώστε να οδηγείς με ασφάλεια το αυτοκίνητό σου;

Γιατί θαμπώνει το παρμπρίζ αυτοκινήτου;

“Πώς ξεθολώνω το παρμπρίζ”; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί όλους τους οδηγούς, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή η εσωτερική θερμοκρασία αυτοκινήτου συναντάει τις κρύες γυάλινες επιφάνειες που υπάρχουν. Το αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς θερμοκρασίας είναι να σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα θολής ομίχλης στο παρμπρίζ αυτοκινήτου, το οποίο περιορίζει την ορατότητα προς το εξωτερικό περιβάλλον.

Η βροχόπτωση ενισχύει αυτό το φαινόμενο, καθώς μειώνει περαιτέρω τη θερμοκρασία της επιφάνειας και προσθέτει επιπλέον υγρασία αυξάνοντας τη συνολική ένταση της αχνής ομίχλης!

Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις για να γλιτώσεις από αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο.

Οι καλύτερες μέθοδοι για να ξεθαμπώσεις το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου

Άνοιξε τα παράθυρα

Ο πιο γρήγορος και απλός τρόπος για να δεις αμέσως διαφορά στο παρμπρίζ είναι να ανοίξεις τα παράθυρα και να αφήσεις να μπει λίγο καθαρός αέρας. Μ’ αυτό τον τρόπο, η διαφορά θερμοκρασίας μέσα – έξω θα είναι μικρότερη και το λεπτό “φιλμ” ομίχλης που υπάρχει μπροστά σου, θα εξαφανιστεί.

Βέβαια, αυτή η λύση δεν είναι και η καλύτερη όταν οι θερμοκρασίες έξω είναι “πολικές” καθώς ενδέχεται να αρπάξεις κάποιο κρύωμα. Έτσι, χρησιμοποίησέ την μόνο για λίγο ή μόνο σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου δε διαθέτει κλιματιστικό ή air condition.

Πάτησε το ειδικό κουμπί στο κλιματιστικό σου

Ο κλιματισμός αυτοκινήτου είναι κάτι που δε λείπει από τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα. Αν διαθέτεις και εσύ ένα τέτοιο αυτοκίνητο, ψάξε στην κεντρική κονσόλα του κλιματισμού ένα κουμπί που αφορά την λειτουργία ξεθαμπώματος. Είναι αυτό το κουμπί που έχει την σχετική ένδειξη.

Μόλις το πατήσεις, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία για να ξεθολώσουν τα τζάμια. Αυτή διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα και είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για να καθαριστεί από την ομίχλη το παρμπρίζ σου.

Ενεργοποίησε το air condition

Αν παρόλα αυτά, διαθέτεις μόνο air condition τότε ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία:

Πάτησε το κουμπί του air condition και άνοιξε τον ανεμιστήρα στην πιο δυνατή σκάλα που διαθέτεις. Έπειτα βάλε τον αέρα επίσης στην πιο δυνατή σκάλα, με κατεύθυνση προς το παρμπρίζ. Με αυτό τον τρόπο ο ζεστός αέρας θα απορροφήσει την υγρασία που υπάρχει στο παρμπρίζ. Και το πιο σημαντικό στην διαδικασία είναι να απενεργοποιήσεις την ανακύκλωση αέρα. Αν ξεχάσεις αυτό το βήμα τα τζάμια θα θαμπώσουν περισσότερο.

Πώς να αποτρέψεις το θάμπωμα του παρμπρίζ

Μη φέρεις υγρασία στην καμπίνα του αυτοκινήτου σου

Αν βρέχει ή χιονίζει, φρόντισε να απομακρύνεις το νερό ή το χιόνι από τα ρούχα σου πριν μπεις στο αυτοκίνητο. Επίσης, αν κουβαλάς μαζί σου πράγματα που έχουν υγραθεί καλύτερα να τα αποθηκεύσεις στο πορτμπαγκάζ και όχι στην καμπίνα.

Καθάρισε τις γυάλινες επιφάνειες στο εσωτερικό

Είναι σημαντικό τα τζάμια μέσα στο αυτοκίνητο να είναι καθαρά. Το ίδιο σημαντικό είναι να είναι καθαρά και τα πλάγια μέρη στις πόρτες και στα παράθυρα, δηλαδή οι τσιμούχες.

Διατήρησε καθαρό το φίλτρο καμπίνας και τις οπές αποστράγγισης

Κάτι που δε γνωρίζουν πολλοί οδηγοί είναι ότι πρέπει να έχουν πάντα ένα καθαρό φίλτρο καμπίνας. Αν το φίλτρο είναι βρώμικο, τότε μειώνεται σημαντικά η παροχή αέρα στον εξαερισμό. Για να είσαι σίγουρος ότι δε θα έχεις τέτοιο πρόβλημα, αντικατέστησε το ανά 15.000 χλμ.

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να σιγουρευτείς ότι έχεις φροντίσει είναι οι οπές αποστράγγισης που βρίσκονται συνήθως στην είσοδο αέρα του κλιματιστικού. Εκείνες πρέπει να είναι πεντακάθαρες χωρίς να εμποδίζονται από φύλλα, βρωμιά ή σκόνη.

Χρησιμοποίησε αντιθαμπωτικά προϊόντα

Στην αγορά υπάρχουν ειδικά χημικά προϊόντα που εμποδίζουν το θάμπωμα του παρμπρίζ, δημιουργώντας ένα αόρατο προστατευτικό φιλμ πάνω στα τζάμια. Αυτά θα τα βρεις είτε σε μαντηλάκια είτε με τη μορφή υγρού ή σπρέι. Επίσης, μπορείς να προμηθευτείς ειδικά τσαντάκια που είναι συλλέκτες υγρασίας και αποτρέπουν το θόλωμα στο αυτοκίνητο.

Όποια λύση και να επιλέξεις για να ξεθαμπώσεις το παρμπρίζ ή να το προφυλάξεις από το θόλωμα είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν πρέπει να οδηγείς ποτέ με θολωμένα τζάμια. Η ασφάλεια σου είναι πάνω από όλα.

📌 Για να έχει όμως και το αυτοκίνητό σου ασφάλεια, μπες στο insurancemarket, την #1 πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου και επίλεξε το πακέτο που σου ταιριάζει!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου