Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Τι ελαστικά να διαλέξω; Κατηγορίες & χαρακτηριστικά

Τι ελαστικά να διαλέξω; Κατηγορίες & χαρακτηριστικά

τι ελαστικά να διαλέξω

Όσες φορές και αν το πούμε δεν είναι αρκετό! Χωρίς καλά ελαστικά, καμία λειτουργία του οχήματος δεν έχει την αναμενόμενη απόδοση καθώς τα ελαστικά είναι κρίσιμα για την ασφάλεια αλλά και την αξιοπιστία του.
Στην επιλογή των ελαστικών, σημαντικό ρόλο παίζει η κατηγορία του οχήματος αν π.χ οδηγούμε αυτοκίνητο πόλης, SUV, σπορ κοκ. Εκτός από την κατηγορία οχήματος, σημαντικό ρόλο παίζει και το έδαφος που συνήθως κινούμαστε. Πρέπει δηλαδή το ελαστικό που θα επιλέξουμε να έχει τα κατάλληλα τεχνικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο είδος του οχήματός μας αλλά και το έδαφος-κλίμα της περιοχής που συνήθως κινούμαστε.

Δες αναλυτικά τις κατηγορίες ελαστικών και το τι προσφέρει η κάθε μία για να είσαι ενήμερος όποια εποχή του χρόνου και αν το αποφασίσεις!

Ελαστικά παντός καιρού

✔️Τα λάστιχα αυτά κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους. Είναι δηλαδή καλά για όλες τις εποχές. Είτε οδηγείς σε υγρό, στεγνό ή χιονισμένο δρόμο, είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε μπορούν να προσφέρουν ένα καλό βαθμό αξιοπιστίας σε σχέση με την τιμή πώλησής τους. Τα ελαστικά παντός καιρού έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να αντέξουν περισσότερο από τα υπόλοιπα εάν έχουν την κατάλληλη φροντίδα.

🤔Επειδή είναι κατασκευασμένα ώστε να αποδίδουν σε διαφορετικές συνθήκες, δεν έχουν την καλύτερη απόδοση σε πιο ειδικές καταστάσεις. Αν για παράδειγμα κατοικείς σε περιοχή που υπάρχουν πολλές βροχές και το χιόνι δεν ξεπερνά τα 3 εκατοστά, τότε καλύτερα να επιλέξεις ελαστικά που έχουν καλύτερο κράτημα στον υγρό δρόμο.

Ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης

✔️Τα 2 σημαντικότερα χαρακτηριστικά αυτών των ελαστικών είναι το κράτημα και η απόδοση. Μπορούν να σταματούν το όχημα γρηγορότερα, προσφέρουν καλύτερα κρατήματα στις στροφές και επειδή έχουν μικρότερη τριβή με το έδαφος, έχουν χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Επίσης, προσφέρουν:

  • Mεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση αλλά και πιο άνετη και αθόρυβη οδήγηση
  • Μικρότερη κατανάλωση σχεδόν κατά 0,2 λτ./100 χλμ.
  • Λιγότερες εκπομπές CO2 έως 7 γρ./χλμ.
  • Αύξηση συνολικής χιλιομετρικής απόστασης
  • Λιγότερο θόρυβο

🤔Δεν απορροφούν καλά τους κραδασμούς και ξεφουσκώνουν – τραυματίζονται πιο εύκολα από λακκούβες, σαμαράκια κτλ.

Χειμερινά ελαστικά

✔️Σχεδιασμένα για να δίνουν το καλύτερο κράτημα πάνω στο χιόνι, τα χειμερινά ελαστικά είναι ιδανικά για όσους διαμένουν σε υψόμετρο και σε περιοχές που η θερμοκρασία του δρόμου είναι αρκετά χαμηλή, ακόμα και σε αυτούς που ταξιδεύουν συχνά σε χιονοδρομικά κέντρα ή χειμερινούς προορισμούς.

Είναι κατασκευασμένα από απαλότερο καουτσούκ που δεν σκληραίνει όταν η θερμοκρασία πέσει χαμηλά και αποδίδουν άριστα και σε βρεγμένο οδόστρωμα. Κάποια έχουν και μεταλλικά καρφιά για ακόμα πιο δυνατό κράτημα πάνω σε πάγο αλλά σπάνια χρησιμοποιούνται στη χώρα μας.

🤔Είναι πιο «εύθραυστα» λόγω του μαλακού ελαστικού τους & φθείρονται πιο γρήγορα από τα κανονικά ελαστικά. Επίσης, η χρήση τους σε κανονικές συνθήκες θα καταστρέψει το πέλμα για πάντα. Αν δεν σου είναι απαραίτητα, καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ελαστικά παντός καιρού για αντοχή.

💡Διάβασε επίσης: Ραντάρ ταχύτητας τροχαίας: Πότε έρχεται κλήση;

Ελαστικά για 4×4 και SUV

✔️Από τη λάσπη μέχρι τις πέτρες και το χιόνι, αυτά τα ελαστικά είναι σχεδιασμένα για να σε έχουν πάντα σε κίνηση. Τα ελαστικά για 4×4 και SUV έχουν διαφορετική χάραξη πέλματος από τα υπόλοιπα ελαστικά και βγαίνουν σε πολλούς τύπους ανάλογα με τις οδηγικές προτιμήσεις.

🤔Δεν είναι κατάλληλα για οδήγηση σε άσφαλτο καθώς δεν έχουν καλή οδική συμπεριφορά και παράγουν υψηλά επίπεδα θορύβου.

Θερινά ελαστικά ή ελαστικά απόδοσης

✔️Τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους είναι η ευελιξία, το γρήγορο σταμάτημα & η εξαιρετική πρόσφυση. Τα ελαστικά αυτά είναι κατάλληλα για τους οδηγούς που κινούνται σε οδόστρωμα με υψηλή θερμοκρασία αλλά και σε βρεγμένο. Ο λόγος που αποδίδουν εξίσου καλά και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι λόγω των χωρισμένων τμημάτων που έχει το πέλμα τους. Το ελαστικό τους, δηλαδή, προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες εξαιτίας του ασύμμετρου σχεδιασμού τους.

🤔Φθείρονται γρήγορα και πολλές φορές έχουν χαμηλή ή καθόλου εγγύηση χιλιομέτρων.

📌 Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε online & δωρεάν έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες και κλείσε ασφάλεια αυτοκινήτου και Οδική Βοήθεια μέσα σε 5’. Και όλα αυτά από το κινητό ή τον υπολογιστή σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου