Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος;

5/5 - (1 αξιολόγηση)
5/5 - (1 αξιολόγηση)

Σίγουρα κανείς δεν περιμένει να εμπλακεί σε ένα τροχαίο ατύχημα. Όμως το αναπάντεχο μπορεί να σου συμβεί πολύ ξαφνικά είτε είναι δικό σου λάθος είτε κάποιου άλλου. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι σημαντικό να διατηρήσεις όσο γίνεται την ψυχραιμία σου προκειμένου να διευθετήσεις με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση!

 

 

Ποιές είναι, λοιπόν, οι ενέργειες που πρέπει να κάνεις σε περίπττωση ενός τροχαίου ατυχήματος; 

 

Σταμάτησε στον τόπο του ατυχήματος αφού λάβεις τα απαραίτητα μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας.

 

Κάλεσε την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή (Τροχαία) προκειμένου να επιληφθεί του ατυχήματος και να γίνει η καταγραφή του στο βιβλίο συμβάντων.

Η καταγραφή του συμβάντος ενισχύει τη θέση σου προς τις ασφαλιστικές εταιρίες και τη διεκδίκηση αποζημίωσης.

 

Κάλεσε τη Φροντίδα Ατυχήματος

Συνεργάτης της εταιρίας έρχεται στον τόπο του ατυχήματος και αναλαμβάνει να σε καθοδηγήσει και να συμπληρώσει τα απαραίτητα έντυπα.

 

Πρότεινε στους άλλους εμπλεκόμενους να καλέσουν τη δική τους Φροντίδα Ατυχήματος.

Έτσι διασφαλίζεις ότι θα δηλωθεί το συμβάν και στις άλλες εμπλεκόμενες εταιρίες ώστε να κάνουν τον μεταξύ τους διακανονισμό χωρίς να περιμένουν τους πελάτες τους αν και πότε θα συμπληρώσουν δήλωση.

 

Εάν δεν κάλεσες τη Φροντίδα Ατυχήματος (δε σου το προτείνουμε!) θα πρέπει:

1. Να συμπληρώσεις το έντυπο του Φιλικού Διακανονισμού και να το συνυπογράψετε.

Αυτό είναι σημαντικό να γίνει για να υπάρχει ενυπόγραφη δήλωση του άλλου εμπλεκόμενου οδηγούσε περίπτωση που στη συνέχεια δεν κάνει δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρία.

 

2. Να γνωστοποιήσεις το ατύχημα στην ασφαλιστική σου εταιρία μέσα σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες, όπως προβλέπει ο Νόμος.

 

3. Να τραβήξεις φωτογραφίες των εμπλεκόμενων οχημάτων και του τόπου του ατυχήματος με κινητό τηλέφωνο ή φωτογραφική μηχανή.

 

Στην περίπτωση που οι εταιρίες δεν συμμετέχουν στο Φιλικό Διακανονισμό και δεν μπορείτε να υπογράψετε τη Φιλική Δήλωση, φρόντισε να συμπληρωθεί από τον άλλο οδηγό, υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986.

 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να φροντίσεις για την καταγραφή:

  • Του αριθμού κυκλοφορίας του άλλου οχήματος που εμπλέκεται στο ατύχημα.

 

  • Της ασφαλιστικής του εταιρείας.

 

  • Των στοιχείων ταυτότητας ή άλλων χρήσιμων στοιχείων του άλλου οδηγού / ιδιοκτήτη.

 

  • Τα στοιχεία τυχόν μαρτύρων που παρευρίσκονται στον τόπο του ατυχήματος ή οποιαδήποτε στοιχεία μπορείς (όπως φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.α,), όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος.

 

  • Εάν υπάρχει τραυματισμός, φρόντισε να παρασχεθεί άμεσα η αναγκαία βοήθεια, ειδοποίησε άμεσα την πλησιέστερη αστυνομική αρχή και παρέμεινε στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν εκεί οι αρμόδιες αρχές.

 

  •  Σε περίπτωση μόνον υλικών ζημιών και όταν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών, πρέπει μέσα σε 24 ώρες να τον ενημερώσεις για όλες τις σχετικές πληροφορίες με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή μέσω του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος.

 

  •  Να εμποδίσεις οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων (μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κ.α) στον τόπο του ατυχήματος, που θα μπορούσε να δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.

 

Ευχόμαστε να μην έρθεις ποτέ σε μία τέτοια κατάσταση. Εάν όμως εμπλακείς σε κάποιο ατύχημα, τότε διατήρησε την ψυχραιμία σου και να έχεις στο μυαλό σου τις ενέργειες που πρέπει να κάνεις για να γίνουν όλα ευκολότερα και να απεμπλακείς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και εμείς είμαστε πάντα δίπλα σου οποιαδήποτε στιγμή μας χρειαστείς, 24 ώρες την ημέρα – 7 ημέρες την εβδομάδα!

 

Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.