Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ελεγχόμενη στάθμευση: Τι ισχύει για συμβατικά & ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ελεγχόμενη στάθμευση: Τι ισχύει για συμβατικά & ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

ελεγχόμενη στάθμευση

Η ελεγχόμενη στάθμευση είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποφυγή της ταλαιπωρίας στα κέντρα των πόλεων.

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης σου επιτρέπει να βρεις κάπως ευκολότερα θέση για παρκάρισμα σε ένα μέρος, πληρώνοντας πρώτα ένα χρηματικό ποσό μέσω εφαρμογής για τη θέση που κλείνεις.

Πάμε να δούμε παρακάτω πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή, πόσα θα πληρώσεις, πού μπορείς να παρκάρεις και τι ισχύει για τους μόνιμους κάτοικους & όσους έχουν υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ισχύει η ελεγχόμενη στάθμευση;

Ναι, η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στα κέντρα των πόλεων. Για την Αθήνα η εφαρμογή που σου λύνει τα χέρια είναι η myAthensPass.

👉 Εξυπηρετεί όσους επισκέπτονται τα κέντρα των πόλεων, τους μόνιμους κάτοικους και όσους χρειάζονται επαγγελματική / ειδική άδεια για να σταθμεύσουν. Μάλιστα, για τους οδηγούς υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων η στάθμευση είναι δωρεάν!

Ελεγχόμενη στάθμευση ωράριο

Για την Αθήνα η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει από Δευτέρα έως και Παρασκευή με το ωράριο να ξεκινά από τις 9:00 έως 21:00 & για το Σάββατο από 9:00 έως 16:00.

Πινακίδες ελεγχόμενης στάθμευσης

  • Για τις θέσεις επισκεπτών θα δεις την κατακόρυφη σήμανση Ρ69 “Ρ – Με πληρωμή” και ενδεικτική λευκή γραμμογράφηση πάνω στο οδόστρωμα.
  • Στις θέσεις μονίμων κατοίκων υπάρχει κατακόρυφη σήμανση Ρ70 “Ρ-Κάτοικοι” και ενδεικτική μπλε γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος. (παρκάρεις μόνο με ειδική άδεια)
  • Τέλος, οι θέσεις για ειδικές και επαγγελματικές χρήσεις έχουν κατακόρυφη σήμανση Ρ40 “Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση Εξ/νται οχήματα…” και ενδεικτική κίτρινη γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος. (παρκάρεις μόνο με ειδική άδεια)

Στάθμευση σε άλλα μέρη της Ελλάδας

Πέρα από την ελεύθερη στάθμευση στην Αθήνα το σύστημα εφαρμόζεται και σε άλλες περιοχές όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρέθυμνο κ.λπ. με τις αντίστοιχες εφαρμογές για συσκευές Android και iOS! Επισκέψου την ιστοσελίδα του δήμου σου για να ενημερωθείς αναλυτικότερα.

Ελεγχόμενη στάθμευση: Πώς χρησιμοποιείς την εφαρμογή;

Για τον δήμο Αθηνών, η εφαρμογή myAthensPass σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις και να χρησιμοποιήσεις χρόνο ελεγχόμενης στάθμευσης εύκολα και γρήγορα. Αυτό που έχει να κάνεις είναι να κατεβάσεις την εφαρμογή και να συμπληρώσεις τα στοιχεία που σου ζητάει.

Πώς αγοράζεις χρόνο στάθμευσης;

Για την αγορά χρόνου στάθμευσης χρειάζεται η καταχώρηση της τραπεζικής σου κάρτας. Για να την προσθέσεις επίλεξε απλά την ενότητα “Πορτοφόλι”. Μετά την επιτυχή καταχώρησή της επίλεξε ένα από τα διαθέσιμα ποσά, για να το καταναλώσεις όταν το χρειαστείς!

Με ποιες κάρτες μπορώ να αγοράσω χρόνο στάθμευσης;

Μπορείς να αγοράσεις χρόνο στάθμευσης με χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη (prepaid) τραπεζική κάρτα.

Πώς ενεργοποιείς την ελεγχόμενη στάθμευση;

Ο ελάχιστος χρόνος στάθμευσης είναι μισή ώρα και ο μέγιστος τρείς ώρες. Η χρέωση γίνεται με βάση το χρόνο που το έχεις παρκαρισμένο και την τιμολογιακή πολιτική του Δήμου Αθηναίων.

Για παράδειγμα αν θες να σταθμεύσεις στο κέντρο της Αθήνας για 2 ώρες, τότε θα πληρώσεις 1,5 ευρώ. Όπως είπαμε, η σήμανση είναι εκείνη που γράφει Με πληρωμή και έχει λευκή διαγράμμιση στο οδόστρωμα.

Συνοπτικά, η διαδικασία που ακολουθείς στην εφαρμογή είναι η εξής:

  • Επιλέγεις την “Ενεργοποίηση εισιτηρίου” για να διαλέξεις την τοποθεσία στάθμευσης και τον επιθυμητό χρόνο
  • Έπειτα, γράφεις τον αριθμό πινακίδας του οχήματός σου (με ελληνικούς χαρακτήρες αν πρόκειται για όχημα που ταξινομήθηκε στην Ελλάδα ή με λατινικούς χωρίς κενό ή παύλα αν πρόκειται για ξένες πινακίδες)
  • Τέλος πατάς “Ενεργοποίηση στάθμευσης”

Μπορώ να επεκτείνω τον χρόνο στάθμευσής μου;

Αν το επιθυμείς μπορείς να επεκτείνεις εξ αποστάσεως τον χρόνο στάθμευσης, μέχρι και τη συμπλήρωση των 3 ωρών για την ίδια θέση.

Πριν τη λήξη της ενεργής στάθμευσής σου επίλεξε από την ενότητα “Ενεργοποίηση εισιτηρίου” την “Επέκταση στάθμευσης”. Να ξέρεις πως ακριβώς 10 λεπτά πριν λήξει ο χρόνος στάθμευσης, θα ενημερωθείς και με ειδοποίηση, ώστε να μην ξεχάσεις να ανανεώσεις τον χρόνο, αν το επιθυμείς.

Αν έχεις περισσότερες απορίες σχετικά με τη στάθμευση, τη διαδικασία προσθήκης της κάρτας στο “Πορτοφόλι” ή την επέκταση του χρόνου επισκέψου και την ειδική σελίδα του Δήμου Αθηνών. Είναι λογικό τις πρώτες φορές να δυσκολευτείς να τα βρεις όλα, όμως με τον καιρό θα δεις πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι!

Τι ισχύει για τα υβριδικά & ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Δικαίωμα δωρεάν στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων έχουν οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων, μέσω της έκδοσης του ειδικού σήματος απαλλαγής από τα τέλη στάθμευσης.

Επίσης, αυτή την αίτηση μπορούν να υποβάλουν και οι οδηγοί των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υβριδικών αυτοκινήτων εξωτερικής φόρτισης (plug-in hybrid) με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ.

Όμως, να θυμάσαι πως παρά την απαλλαγή από τα τέλη οι περιορισμοί ως προς τη διάρκεια της στάθμευσης εξακολουθούν να ισχύουν.

Ελεύθερη στάθμευση: Πώς εκδίδεις το ειδικό σήμα;

Η αίτηση για ελεύθερη στάθμευση σε Αθήνα και άλλες περιοχές γίνεται από το gov.gr και συγκεκριμένα από εδώ. Θα χρειαστείς:

  • Κωδικούς TaxisNet
  • Αριθμό Κυκλοφορίας του οχήματος &
  • ΑΦΜ κατόχου

💡 Διάβασε επίσης: Τρακάρισμα από πίσω: Ποιος τελικά φταίει;

Τι ισχύει για την ελεγχόμενη στάθμευση μόνιμων κατοίκων;

Αν είσαι μόνιμος κάτοικος, τότε για εσένα το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και όλο τον χρόνο, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες, σε αντίθεση με τις θέσεις των επισκεπτών. Την κάρτα μόνιμου κατοίκου την τοποθετείς εσωτερικά και σε εμφανές σημείο του παρμπρίζ.

Για την έκδοση και ανανέωση της κάρτας πληρώνεις ένα ετήσιο αντίτιμο στα 10 ευρώ. Ωστόσο, μπορείς να έχεις την κάρτα αυτή και να παρκάρεις ελεύθερα μόνο για ένα αυτοκίνητο ή μηχανή.

📌 Πλησιάζει η ανανέωση της ασφάλειάς σου; Τώρα είναι η ευκαιρία. Μπες στο insurancemarket.gr και βρες μοναδικές προσφορές για ασφάλεια αυτοκινήτου και μηχανής. Μέσα σε 5’ κλείνεις την ασφάλεια που σου ταιριάζει & έχεις το συμβόλαιο στο email σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου