Δίπλωμα για μηχανάκι: Ποιο μηχανάκι δεν χρειάζεται δίπλωμα;

4.4/5 - (18 αξιολογήσεις)
4.4/5 - (18 αξιολογήσεις)

Θέλεις να μπεις στον μαγικό κόσμο της μοτοσυκλέτας αλλά δεν ξέρεις τι δίπλωμα να βγάλεις; Αναρωτιέσαι “από ποια ηλικία μπορώ να βγάλω δίπλωμα για μηχανάκι”, “πόσο κοστίζει το δίπλωμα για μηχανάκι” και “ποιο μηχανάκι δεν χρειάζεται δίπλωμα”;  

 

Συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις αυτές και άλλες απαντήσεις στις πιο hot ερωτήσεις σχετικά με το δίπλωμα για μηχανάκι. 

 

Και μην ξεχνάς! Μόλις βγάλεις το δίπλωμα, φρόντισε να κάνεις και μια ασφάλεια μηχανής για να μπορείς άνετα να οργώσεις τους δρόμους της πόλης. 

 

3 +1 Hot ερωτήσεις & απαντήσεις για το δίπλωμα για μηχανάκι! 

 

#1 Πώς βγάζω δίπλωμα για μηχανάκι; 

 

Η διαδικασία για να βγάλεις δίπλωμα για μηχανάκι είναι πάνω-κάτω ίδια με αυτή του διπλώματος οδήγησης.  

 

Πρέπει να παρακολουθήσεις τα θεωρητικά μαθήματα που περιλαμβάνουν: 

 

  • 21 ώρες εκμάθησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) 
  • 11 ώρες ΜΟΤΟ 

 

Και να έχεις κάνει και 14 ώρες πρακτικών μαθημάτων, δηλαδή εξάσκησης με δάσκαλο στο δρόμο. 

 

Οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν για δίπλωμα για μηχανάκι 50cc και για μηχανάκι 125cc. Για μηχανή μεγαλύτερου κυβισμού ισχύουν όλα τα παραπάνω, με τη διαφορά ότι χρειάζονται 3 επιπλέον ώρες πρακτικών μαθημάτων.  

 

📌 Διάβασε επίσης: Προετοιμασία για ταξίδι με μηχανή στην Ελλάδα: Ο απόλυτος οδηγός! 

 

#2 Δίπλωμα για μηχανάκι: τιμή 

 

Αναρωτιέσαι πόσο κοστίζει το δίπλωμα για μηχανάκι; Υπάρχουν δυο είδη διπλωμάτων μηχανής:  

 

1. Το αρχικό δίπλωμα που περιλαμβάνει τις κατηγορίες ΑΜ και Α1 

 

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες περιλαμβάνουν δίπλωμα για μηχανάκι 50cc και δίπλωμα για μηχανάκι 125cc.  

 

Η τιμή για το δίπλωμα αυτό κυμαίνεται γύρω στα 400 ευρώ και συμπεριλαμβάνει τα παράβολα, τα δικαιολογητικά αλλά και τα μαθήματα σε σχολή οδηγών. * 

 

2. Το δίπλωμα για μηχανάκι κατηγορίας Α2 και Α 

 

Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν μηχανές μεγαλύτερου κυβισμού και χρειάζεται, όπως είπαμε, να κάνεις και κάποιες έξτρα ώρες πρακτικών μαθημάτων. 

 

Η συνολική τιμή για το συγκεκριμένο δίπλωμα κυμαίνεται γύρω στα 380 ευρώ.* 

 

*Σημείωσε ότι η τιμή είναι ενδεικτική. Καλό θα ήταν να κάνεις την έρευνά σου, βρεις τη Σχολή Οδηγών που σε ενδιαφέρει και να ρωτήσεις εκεί συγκεκριμένα τις τιμές που παίζουν.  

 

📌 Διάβασε επίσης: Τροχαίο με μηχανή: τι πρέπει και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνω; 

 

#3 Από ποια ηλικία μπορώ να βγάλω δίπλωμα για μηχανάκι; 

 

Όπως έχεις ήδη καταλάβει, το δίπλωμα για μηχανάκι χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τα κυβικά.  

 

Παρακάτω θα βρεις ποιες είναι λοιπόν αυτές οι κατηγορίες και από ποια ηλικία μπορείς να βγάλεις δίπλωμα για μηχανάκι.  

 

Κατηγορία ΑΜ 

 

Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά ουσιαστικά τα μοτοποδήλατα, δηλαδή τα δίτροχα ή τρίτροχα οχήματα έως 50 κυβικά, των οποίων η ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 45 χιλιόμετρα την ώρα.  

 

Για να βγάλεις δίπλωμα για το συγκεκριμένο μηχανάκι έως 50cc πρέπει να είσαι τουλάχιστον πάνω από 16 ετών. Αν είσαι ανήλικος/η ωστόσο, χρειάζεται έγγραφη συναίνεση του κηδεμόνα σου 

 

Κατηγορία Α1 

 

Η κατηγορία αυτή αφορά το δίπλωμα για μηχανάκι 125cc. Για να μπορέσεις να βγάλεις αυτό το δίπλωμα πρέπει να είσαι πάνω από 18 χρονών 

 

Κατηγορία Α2 

 

Αυτή η κατηγορία αφορά μοτοσυκλέτες μεγαλύτερου κυβισμού. Πρόκειται για μηχανές έως 400cc και για να αποκτήσεις το συγκεκριμένο δίπλωμα πρέπει να έχεις συμπληρώσει το 20ό έτος της ηλικίας σου 

 

Κατηγορία Α2 

 

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι μηχανές και τα μηχανοκίνητα ανεξάρτητου κυβισμού 

 

Για το συγκεκριμένο δίπλωμα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 24 ετών ή να είσαι 22 ετών αλλά να έχεις στην κατοχή σου δίπλωμα κατηγορίας Α2 για τουλάχιστον δυο χρόνια 

 

#4 Ποιο μηχανάκι δεν χρειάζεται δίπλωμα;  

 

Δεν υπάρχει μηχανή για την οποία δεν χρειάζεσαι καθόλου δίπλωμα. Όμως, πλέον δεν χρειάζεσαι δίπλωμα ειδικά για μηχανή, αν οδηγείς μηχανάκι έως 125cc. 

 

Με τη νέα νομοθεσία, μπορείς να οδηγείς αυτού του κυβισμού μηχανάκι με δίπλωμα αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, δεν χρειάζεσαι δίπλωμα ούτε για μηχανάκι 50cc, αλλά ούτε και για μηχανάκι 125cc.  

 

⚠️ Πρόσεξε: Αν οδηγείς χωρίς καθόλου δίπλωμα, προφανώς θα πάρεις πρόστιμο για δίπλωμα μηχανής. Οδηγούμε πάντα έχοντας δίπλωμα και άδεια οδήγησης, ασφάλεια και πληρωμένα τέλη! 

 

Η Αστική Ευθύνη ή αλλιώς η βασική ασφάλιση, είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση που από αμέλειά σου προκαλέσεις κάποιο ατύχημα, δεν θα αποζημιώσεις τον τρίτο παθόντα από την τσέπη σου. Επομένως, φρόντισε να έχεις όσα χρειάζεσαι πριν πας την βόλτα σου!

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις; 

 

Για να μπορέσεις να οδηγήσεις μηχανάκι έως 125cc και να μην πάρεις κανένα πρόστιμο για δίπλωμα, πρέπει να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις: 

 

  • Δίπλωμα για μηχανάκι 50cc: για να το οδηγήσεις θα πρέπει να έχεις το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου β’ κατηγορίας πάνω από 6 χρόνια & να είσαι πάνω από 27 ετών. 
  • Δίπλωμα για μηχανάκι 125cc: τα ίδια ισχύουν και για να μπορείς να οδηγήσεις και αυτού του κυβισμού το μηχανάκι (να έχεις πάνω από 6 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου & να είσαι πάνω από 27 ετών). 
  • Επιπλέον προϋπόθεση είναι να παρακολουθήσεις και 5 πρακτικά μαθήματα οδήγησης σε κάποια Σχολή Οδηγών.  
  • Τέλος, πρέπει να πάρεις από τη Σχολή μια βεβαίωση παρακολούθησης των πρακτικών μαθημάτων. 

 

 

Ελπίζουμε να σου λύσαμε τις απορίες σχετικά με το δίπλωμα για μηχανάκι. Όποια κατηγορία και να επιλέξεις, φρόντισε οπωσδήποτε να έχεις την καλύτερη ασφάλεια μηχανής 

 

Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε online & δωρεάν έως 26 ασφαλιστικές εταιρείες, βρες την προσφορά που σου ταιριάζει και σε 5’ θα έχεις το συμβόλαιο στο email σου. Και όλα αυτά από την άνεση του καναπέ σου! 

 

moto insurance banner

Δίπλωμα για μηχανάκι: Ποιο μηχανάκι δεν χρειάζεται δίπλωμα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.