Τι πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητο σου πριν το ταξίδι

5/5 - (34 αξιολογήσεις)
5/5 - (34 αξιολογήσεις)

Η προετοιμασία του αυτοκινήτου πριν από το ταξίδι, αποτελεί βασική προϋπόθεση αν θέλεις να απολαύσεις ξέγνοιαστες διακοπές χωρίς «παρατράγουδα», ειδικά το φετινό καλοκαίρι, όπου οι «τέσσερις τροχοί» αναμένεται να έχουν την τιμητική τους ως βασικό μέσο μετακίνησης.

 

Ωστόσο, η καλή κατάσταση του οχήματος δεν είναι επωφελής μόνο για εμάς, αλλά και για την ασφάλεια όλων: επιβατών, συνεπιβατών, καθώς και συμπολιτών μας. Και η διαδικασία ελέγχου του αυτοκινήτου έχει μετατραπεί πλέον σε απλή διαδικασία, με τις περισσότερες αντιπροσωπείες να προσφέρουν ακόμη και δωρεάν αντίστοιχες υπηρεσίες.

 

Ας δούμε αναλυτικά τα 7 σημεία που πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητο σου πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου:

 

1) Έλεγχος ελαστικών

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου αποτελούν βασικό «γρανάζι» για τη σωστή και κυρίως ασφαλή λειτουργία του και οφείλουν να βρίσκονται μόνιμα σε άριστη κατάσταση.  Όντας το μοναδικό σημείο επαφής με την άσφαλτο, είναι το πρώτο εξάρτημα του οχήματός μας το οποίο θα πρέπει να ελέγχουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συχνότητα, τόσο για την γενικότερη κατάσταση του, όσο και για την σωστή πίεση αέρα πριν από κάθε μετακίνηση μας.

 

 

2) Έλεγχος μπαταρίας

Το να «μείνεις» από μπαταρία στις διακοπές σου καλό θα ήταν να το αποφύγεις, οπότε αν δεν την έχεις αντικαταστήσει πρόσφατα, φρόντισε άμεσα να τσεκάρεις την απόδοση της. Στο τέλος της ημέρας είτε χρειάζεται αντικατάσταση, είτε βρίσκεται ακόμη σε καλή κατάσταση, εσύ θα είσαι κερδισμένος σε αμφότερες τις περιπτώσεις και κυρίως απαλλαγμένος από περιττά άγχη.

 

 

3) Έλεγχος κλιματισμού

Καλοκαίρι σημαίνει υψηλές θερμοκρασίες, οπότε εκ των πραγμάτων ένα κλιματιστικό αυτοκινήτου το οποίο δεν λειτουργεί σωστά, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει σε οδηγό και επιβάτες. Άρα λοιπόν πριν την αναχώρηση για διακοπές επιβάλλεται μια επίσκεψη στον κατάλληλο τεχνικό για έλεγχο της στάθμης του ψυκτικού υγρού (φρέον) και τυχόν συμπλήρωση αν χρειάζεται, καθώς και αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας εφόσον κριθεί αναγκαίο.

 

 

4) Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων

Μπορεί να σου φαίνεται ήσσονος σημασίας, όμως δεν είναι. Ένας υαλοκαθαριστήρας που δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ορατότητα του οδηγού, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οπότε ο έλεγχος των υαλοκαθαριστήρων είναι επιβεβλημένος και μάλιστα πραγματοποιείται σχετικά εύκολα.

 

 

5) Έλεγχος εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης

Σε κάθε αυτοκίνητο ο εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης είναι υποχρεωτικός, καθώς μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό ή τους επιβάτες σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε ταξίδια, ενώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο, γρύλο και «σταυρό» για τοποθέτηση ρεζέρβας, φακό και ειδικά γάντια εργασίας, φωσφοριζέ γιλέκο, καλώδια ρεύματος και πυροσβεστήρα.

 

 

6) Έλεγχος φωτιστικών σωμάτων

Τα φώτα του αυτοκινήτου αποτελούν τα «μάτια» σου στο σκοτάδι και σίγουρα κανείς δεν θέλει να κινείται στα «τυφλά» ή να μην είναι ορατός στους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων. Ο έλεγχος στα φώτα του οχήματος σου είναι σχετικά εύκολος και με τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου μπορείς να τσεκάρεις όλες τις σκάλες των εμπρόσθιων φωτιστικών σωμάτων, τα πίσω φώτα, καθώς και τα φλας/αλάρμ, τα οποία διαδραματίζουν κομβικό ρόλο σε κάθε μετακίνηση.

 

 

7) Γενικός έλεγχος (service)

Ένας γενικός έλεγχος του αυτοκινήτου πριν από ταξίδι ποτέ δεν έβλαψε, για την ακρίβεια θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός. Ειδικά σε ότι αφορά στη στάθμη του λαδιού του κινητήρα, στα υγρά φρένων, στα υγρά των υαλοκαθαριστήρων, στη στάθμη του ψυκτικού υγρού, η πιθανή συμπλήρωση τους μπορεί να αποβεί σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις. Παράλληλα, ένα τσεκάρισμα σε τακάκια, φρένα και γενικότερα στο αμάξωμα του αυτοκινήτου, παραμένει εξίσου σημαντικό, μαζί με όλα όσα προαναφέραμε.

 

 

📌 Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε online & δωρεάν έως 26 ασφαλιστικές εταιρείες και κλείσε ασφάλεια αυτοκινήτου μέσα σε 5’. Και όλα αυτά από το κινητό ή τον υπολογιστή σου!

 

Τι πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητο σου πριν το ταξίδι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.