Επιδότηση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου: Όλα όσα θες να μάθεις!

4.7/5 - (17 αξιολογήσεις)
4.7/5 - (17 αξιολογήσεις)

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι στο εξωτερικό κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ήξερες όμως ότι κυκλοφορούν πλέον και στην Ελλάδα και μάλιστα ότι το κράτος σου δίνει και επιδότηση για να τα αγοράσεις; 

 

Μαζέψαμε και σου παρουσιάζουμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου για σένα που σκέφτεσαι να στραφείς σε έναν πιο “πράσινο” τρόπο οδήγησης. 

 

Από τον Αύγουστο του 2020 έχει ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και οι αιτήσεις για επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχουν ήδη φτάσει στις 10.000. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζει το υπουργείο περιβάλλοντος και σκοπό έχει να επιδοτήσει την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και οικιακών ταχυφορτιστών. 

 

Δικαιούμαι επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

 

Για να δικαιούσαι την επιδότηση του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” πρέπει να ανήκεις σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

 

 • Φυσικό πρόσωπο

 

 • Ιδιοκτήτης ταξί

 

 • Νομικό πρόσωπο

 

Σημείωση: οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρίες δικαιούνται επιπλέον επιδότηση. 

 

Πόσο είναι η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

 

Το ποσό της επιδότησης εξαρτάται από το είδος και την τιμή του οχήματος και υπολογίζεται με βάση τη λιανική τιμή προ φόρων. Δεν επιδοτείται δηλαδή ο ΦΠΑ αλλά μόνο η αξία λιανικής τιμής του οχήματος πριν από τους φόρους. Στην τελική τιμή αφαιρούνται επίσης τυχόν εκπτώσεις που μπορεί να κάνει ο πωλητής.

 

Επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

 

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται ένα όχημα για κάθε ΑΦΜ και οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

 

 • Ηλεκτρικό αυτοκίνητο έως 30.000 ευρώ (προ φόρων): επιδότηση 20% της αρχικής του αξίας, με ανώτατο όριο τα 6.000 ευρώ.
 • Ηλεκτρικό αυτοκίνητο από 30.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ (προ φόρων): επιδότηση 15% της αρχικής του αξίας, με ανώτατο όριο επίσης τα 6.000 ευρώ.
 • Επιπλέον έκπτωση 1.000 ευρώ αν θες να αποσύρεις το παλιό σου όχημα
 • 500 ευρώ επιδότηση για την αγορά του έξυπνου οικιακού ταχυφορτιστή
 • Επιπλέον 1.000 ευρώ έκπτωση για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ

 

Σημείωση: για να διεκδικήσεις επιδότηση για τον “έξυπνο” οικιακό ταχυφορτιστή πρέπει να αποδεικνύεται πως είσαι ιδιοκτήτης ή μισθωτής χώρου στάθμευσης (π.χ. γκαράζ ή πυλωτή πολυκατοικίας). Αυτό γίνεται είτε με το Ε9 είτε με κατάθεση του μισθωτηρίου στο www.gsis.gr

 

Επιδότηση για αγορά Επιβατικού Δημόσιας Χρήσης – Ταξί 

 

Και σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση αφορά στην αγορά ενός μόνο οχήματος και οι επιλογές είναι οι εξής:

 

 • Ηλεκτρικό ταξί έως 50.000 ευρώ (προ φόρων): επιδότηση 25% της αρχικής του αξίας, με ανώτατο όριο τα 8.000 ευρώ
 • Plug-in υβριδικό ταξί με ρύπους κάτω από 50 γρ./χλμ. και τιμή έως 50.000 ευρώ (προ φόρων): επιδότηση 15% της αρχικής του αξίας, με ανώτατο όριο τα 5.500 ευρώ
 • Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ

 

Σημείωση: στην περίπτωση των ταξί η απόσυρση του παλαιού οχήματος είναι υποχρεωτική και δίνεται επιπλέον επιδότηση 2.500 ευρώ.

 

Τι ισχύει για τα Νομικά Πρόσωπα;

 

Τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότηση για έως 3 οχήματα στις πόλεις και για έως 6 οχήματα στα νησιά. Πιο συγκεκριμένα:

 

 • Ηλεκτρικό αυτοκίνητο Ι.Χ. ή ελαφρύ επαγγελματικό έως 50.000 ευρώ (προ φόρων): επιδότηση 15% της αρχικής του αξίας και με ανώτατο όριο τα 5.500 ευρώ
 • Plug-In υβριδικό ελαφρύ επαγγελματικό με ρύπους κάτω από 50 γρ./χλμ. και τιμή έως 50.000 ευρώ: επιδότηση 15% της αρχικής του αξίας, με ανώτατο όριο τα 4.000 ευρώ
 • Επιπλέον έκπτωση 1.000 ευρώ για την απόσυρση παλαιού οχήματος

 

Πώς κάνω την αίτηση επιδότησης ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

 

Όλη η διαδικασία της αίτησης γίνεται online μέσω της πλατφόρμας “Κινούμαι Ηλεκτρικά”. Στο σύστημα μπορείς να μπεις είτε με τους κωδικούς του TaxisNet είτε – αν δεν έχεις τους κωδικούς διαθέσιμους – συμπληρώνοντας απευθείας τα προσωπικά σου στοιχεία. 

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω;

 

Για να λάβεις την επιδότηση πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

 

 • Να εγγραφείς στην υπηρεσία

 

 • Να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου

 

 • Να επιλέξεις την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία

 

 • Να επιλέξεις αν επιθυμείς οικιακό φορτιστή (μόνο τα φυσικά πρόσωπα)

 

 • Να επιλέξεις αν επιθυμείς απόσυρση

 

 • Να επιλέξεις αν είσαι πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρίες

 

 • Να επισυνάψεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά

 

 • Να υποβάλεις την αίτηση

 

Διάβασε επίσης: Θραύση κρυστάλλων: Ενημερώσου πριν επιλέξεις!

 

Πώς θα πάρω την επιδότηση;

 

Μέσα στις πρώτες 15 μέρες αφού υποβάλλεις την αίτησή σου θα ενημερωθείς για την αποδοχή της με ηλεκτρονικό μήνυμα. Στη συνέχεια, αφού αγοράσεις ή μισθώσεις το ηλεκτρικό όχημα θα πρέπει να υποβάλλεις πάλι ηλεκτρονικά το τελικό σου αίτημα για την καταβολή της επιδότησης. 

Τα χρήματα θα σου καταβληθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που έδωσες μαζί με την αίτηση. Στην περίπτωση που έχεις χρέη στην εφορία, το ποσό της επιδότησης θα συμψηφιστεί με τα χρέη αυτά.

 

Θες περισσότερες πληροφορίες;

 

Ελπίζουμε να σου λύσαμε τις πιο βασικές σου απορίες. Αν παρόλα αυτά χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες μπορείς να τις αναζητήσεις στο Τεύχος Απαιτούμενων Ελάχιστων Δικαιολογητικών καθώς επίσης και στο Help Desk του ΥΠΕΝ όπου μπορείς να καλέσεις καθημερινά από τις 10:00 πμ – 22:00 μμ στα τηλέφωνα 2131513640, 2131513643, 2131513797, 2131513124 & 2131513139. Τέλος, μπορείς να στείλεις τις ερωτήσεις σου και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: support.kinoumeilektrika@prv.ypeka.gr

 

Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Αν ναι, τότε καιρός να αρχίσεις την αναζήτηση. Επειδή όμως η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι μια σημαντική επένδυση, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έχεις και την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου

 

Τώρα στο insurancemarket.gr μπορείς να ασφαλίσεις και το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο. Την διαδικασία την ξέρεις: μπαίνεις στην πλατφόρμα μας, συγκρίνεις online & δωρεάν, βρίσκεις την προσφορά που σε συμφέρει και σε μόλις 5’ θα έχεις την ασφάλεια στο email σου. Όλα αυτά από την άνεση του καναπέ σου!

Επιδότηση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου: Όλα όσα θες να μάθεις!