Φιλική δήλωση ατυχήματος: Προετοιμάσου για το απρόοπτο!

Ξυπνάς το πρωί και παίρνεις το αυτοκίνητο να πας στη δουλειά. Ακόμα δεν έχεις πιει ούτε καφέ. Μπλέκεις στην κίνηση και πέφτει πάνω σου άλλο όχημα (ή εσύ πέφτεις πάνω του, δεν κρίνουμε). Και κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι όλη η μέρα θα πάει στραβά. Κράτησε την ψυχραιμία σου και βεβαιώσου ότι κανείς δεν χτύπησε. 

 

Μετά μπορούμε να μιλήσουμε για φιλική δήλωση ατυχήματος (και την φροντίδα ατυχήματος).

 

Ο φιλικός διακανονισμός ή φιλική δήλωση ατυχήματος είναι ένας απλός τρόπος να λύσεις το θέμα με τον οδηγό του άλλο οχήματος και να τραβήξει καθένας τον δρόμο του (αρκεί βέβαια και τα αυτοκίνητα να μην έχουν πρόβλημα). Πριν βρεθείς σε στιγμή ανάγκης, διάβασε παρακάτω τις πληροφορίες που θα σου χρειαστούν.

 

💡 Ξεκίνα με τη φροντίδα ατυχήματος!

 

Η φιλική δήλωση ατυχήματος δεν είναι κάτι καινούργιο στον χώρο, λίγο πολύ όλοι την ξέρουμε. Το πρόβλημα είναι, πως πολλές φορές οι ασφαλιστικές δεν δέχονται το έντυπο συμπληρωμένο από τους οδηγούς. Οδηγοί είμαστε, όχι ασφαλιστές, είναι λογικό να κάνουμε κάποιο λάθος.

 

Όμως το αποτέλεσμα είναι οι ασφαλιστικές να ζητούν εκ νέου δήλωση κι αυτό μπορεί να σημαίνει παραπάνω κόπο. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα λύνει η φροντίδα ατυχήματος. Διασφαλίζει τη θέση σου και αναλαμβάνει την σωστή συμπλήρωση του εντύπου φιλικού διακανονισμού! Μπορεί να είναι προαιρετική κάλυψη, αλλά αξίζει να την έχεις.

 

Θέλεις ακόμα ένα όφελος της φροντίδας ατυχήματος σαν bonus; Αν υπάρχει εμπλοκή με αλλοδαπό όχημα, το έντυπο είναι βασικό ζητούμενο από το Γραφείο Διεθνούς ασφάλισης. Πρέπει να μην μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει και γι’ αυτό χρειάζεσαι τους ειδικούς.

 

Τι είναι η φιλική δήλωση;

 

Σύστημα Άμεσης Πληρωμής. Φιλικός Διακανονισμός. Φιλική Δήλωση Ατυχήματος. Όλα αυτά είναι βασικά το ίδιο πράγμα. Και είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες που εφαρμόζεται για τις αποζημιώσεις σε ατυχήματα αυτοκινήτων (κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις βέβαια).

 

Στόχος της φιλικής δήλωσης είναι, λοιπόν, να αποζημιωθείς όταν σου συμβεί ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο και είσαι αναίτιος από τη δική σου ασφαλιστική επιχείρηση. Και μάλιστα, να αποζημιωθείς γρήγορα και χωρίς πολλά δικαστικά έξοδα. Αφορά σε υλικές ζημιές, αλλά και σε μικρές σωματικές βλάβες.

 

📌 Ακόμα κι αν κάνεις φιλικό διακανονισμό μετά από τρακάρισμα, πάλι θα πρέπει να έρθει η Τροχαία της περιοχής για να καταγράψει το περιστατικό (για τυπικούς λόγους).

 

Τι είδους ζημιές καλύπτει η φιλική δήλωση ατυχήματος;

 

Ο φιλικός διακανονισμός (ή Σύστημα Άμεσης Πληρωμής – Σ.Α.Π.) ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2000. Τότε κάλυπτε μόνο υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από το τρακάρισμα / ατύχημα. Από το 2005 και έπειτα, έχει στόχο να καλύπτει και μικρές σωματικές βλάβες που προκαλούνται από το ατύχημα.

 

Υλικές ζημιές που καλύπτει το Σ.Α.Π.:

 

 • Κόστος επισκευής ή αποζημίωση λόγω ολικής καταστροφής του οχήματος (συμπεριλαμβανομένων και των φόρων). 

 

 • Κόστος αντικατάστασης κράνους , βαλίτσας δικύκλου και εξωτερικού καλύμματος του οχήματος (κουκούλα).

 

 • Κόστος μεταφοράς του οχήματος.

 

❗ Με έναν περιορισμό: Οι καλυπτόμενες υλικές ζημιές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των 6.500€ της συμφωνίας.

 

Σωματικές βλάβες που καλύπτει το Σ.Α.Π.:

 

 • Αμοιβές ιατρών

 

 • Νοσήλια

 

 • Διαγνωστικές εξετάσεις

 

 • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

 

 • Έξοδα μεταφοράς ζημιωθέντος 

 

 • Απώλεια εισοδήματος 

 

 • Ηθική βλάβη 

 

Και εδώ υπάρχει περιορισμός, οι καλυπτόμενες σωματικές βλάβες να μην ξεπερνούν τα 12.000€

 

Και φυσικά, το τελικό ποσό αποζημίωσης προκύπτει, αφού πρώτα εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας σου με βάσει ιατρική πραγματογνωμοσύνη (ή βεβαίωση νοσηλείας ή ιατρικές γνωματεύσεις ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο από φορέα κοινωνικής ασφάλισης κ.λ.).

 

Ποια είναι η διαδικασία για φιλική δήλωση ατυχήματος;

 

Έμαθες τι είναι η φιλική δήλωση ατυχήματος, πάμε και στο πώς κάνεις φιλική δήλωση. Γενικά, η διαδικασία έχει ως εξής: Αν δεν φταις για το ατύχημα (ή στον βαθμό που δε φταις, μπορεί η ευθύνη να είναι 50/50), αποζημιώνεσαι από τη δική σου ασφαλιστική εταιρεία.

 

Βέβαια, αν δεν έχεις ευθύνη για το ατύχημα και δε συμφωνείς με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ασφαλιστικής, τότε μπορείς απλά να διεκδικήσεις αποζημίωση από την ασφαλιστική του άλλου οδηγού, που έχει την ευθύνη. 

 

💡 Πρακτικά, αν θέλεις να κάνεις φιλική δήλωση ατυχήματος, πρέπει να:

 

 • Παραμείνεις στο σημείο μετά το τρακάρισμα.

 

 

 • Να συμπληρώσει κι ο οδηγός του άλλου οχήματος το ίδιο έντυπο.

 

 • Κρατάς ένα αντίγραφο (και άλλο ένα αντίγραφο κρατάει ο άλλος οδηγός).

 

 • Στέλνεις το αντίγραφο στην ασφαλιστική σου εταιρεία. 

 

 • Η ασφαλιστική σου επικοινωνεί με την ασφαλιστική του άλλου οδηγού, για να εγκριθεί η αποζημίωση.

 

Το έντυπο της φιλικής δήλωσης ατυχήματος δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά μπορεί να επιταχύνει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες. Γι’ αυτό και σου προτείνουμε να το συμπληρώσεις.

 

Προσοχή: Το έντυπο της φιλικής δήλωσης ατυχήματος δεν είναι υποκατάστατο για τη δήλωση ατυχήματος! Η δήλωση ατυχήματος είναι απαραίτητο να παραδοθεί στην ασφαλιστική σου, μαζί με τη φιλική δήλωση ατυχήματος.

 

💡 Πώς θα στείλεις τα απαραίτητα έγγραφα στην ασφαλιστική;

 

Μετά από ένα ατύχημα / τρακάρισμα με το αυτοκίνητο, θα πρέπει σίγουρα να καλέσεις την ασφαλιστική σου (κάθε ασφαλιστική έχει διαφορετικό αριθμό που μπορείς να καλέσεις για τον σκοπό αυτό).

 

Από αυτή θα λάβεις συγκεκριμένες οδηγίες για τα έγγραφα που πρέπει να στείλεις μαζί με τη φιλική δήλωση ατυχήματος. Κατά πάσα πιθανότητα θα μπορείς να στείλεις τα έγγραφα μέσω email, φαξ ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση που θα σου πουν.

 

💡 Τι αλλάζει στη διαδικασία, αν έχεις φροντίδα ατυχήματος;

 

Κάποιες φορές η υπηρεσία της Φροντίδας Ατυχήματος περιλαμβάνεται μέσα στο πακέτο της Οδικής Βοήθειας, στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου. Άλλες φορές προσφέρεται σαν έξτρα παροχή από τις ασφαλιστικές.

 

Αν έχεις φροντίδα ατυχήματος, ξαφνικά η διαδικασία γίνεται πολύ πιο απλή:

 

Μόλις συμβεί το τρακάρισμα / ατύχημα, καλείς αμέσως την ασφαλιστική σου και δηλώνεις τα στοιχεία σου. Ο συνεργάτης της έρχεται στο σημείο, φωτογραφίζει τα οχήματα που έχουν εμπλακεί, κάνει σχεδιάγραμμα του ατυχήματος, συμπληρώνει τα έντυπα που χρειάζεσαι.

 

Τέλος, καλεί την αστυνομία για περαιτέρω περιγραφή. Αν χρειαστεί, θα καλέσει επίσης ασθενοφόρο και θα φροντίσει για τη ρυμούλκηση του αυτοκινήτου σου. 

 

Κι εσύ τι πρέπει να κάνεις; Τίποτα, τα έχουν κάνει όλα για σένα.

 

Συμμετέχουν όλες οι ασφαλιστικές στον φιλικό διακανονισμό;

 

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.): “Πρόκειται για μια Συμφωνία Κυρίων ανοικτή σε όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες Ασφάλισης Αυτοκινήτων”.

 

Άρα, όλες οι ασφαλιστικές που προσφέρουν υπηρεσίες ασφάλισης αυτοκινήτου μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία φιλικής δήλωσης μετά από τρακάρισμα ή συναφές ατύχημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι στιγμής συμμετέχουν οι:

 

 1. ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Ε.Α.Ζ. ΑΕ
 2. ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.Γ.Α.
 3. ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε.
 4. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.
 5. ALLIANZ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε.
 6. INTERLIFE SA Α.Α.Ε.Γ.Α.
 7. GENERALI HELLAS A.A.E.
 8. ΝP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ-ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕΑΕ
 9. INTERASCO Α.Ε.Γ.Α.
 10. PRIME INSURANCE LTD
 11. EURO INSURANCES DAC
 12. AIG EUROPE S.A.
 13. Hellas Direct INSURANCE LTD
 14. CITY INSURANCE SA
 15. QIC EUROPE LTD
 16. EUROINS.AD INSURANCE COMPANY
 17. Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
 18. ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΕ
 19. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Ε.Γ.Α.- ΜΙΝΕΤTΑ
 20. ΟΡΙΖΩΝ Α.Ε.Γ.Α.
 21. GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ A.E.A.E.
 22. ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α.
 23. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
 24. ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α.
 25. EUROLIFE FFH ΑΕΓΑ
 26. ERGO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
 27. PERSONAL INSURANCE Α.Ε.Γ.Α.
 28. ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝ.Π.Ε.

 

Βρήκες τη δική σου ασφαλιστική στη λίστα; Αν ναι, τότε μπορείς να κάνεις φιλική δήλωση ατυχήματος (εφόσον βέβαια και η ασφαλιστική του άλλου οδηγού είναι στη λίστα).

 

Γιατί ο φιλικός διακανονισμός είναι η βέλτιστη λύση για σένα;

 

Η φιλική δήλωση ατυχήματος, μέσα από το Σύστημα Άμεσης Πληρωμής, έχει σαν στόχο να εξυπηρετήσει κυρίως τον οδηγό που δεν έχει ευθύνη για το τρακάρισμα – ατύχημα (η ευθύνη μπορεί επίσης να είναι 50 / 50 ανάμεσα στους οδηγούς).

 

Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στο να:

 

 • Γίνει πιο γρήγορη και απλή η διαδικασία διακανονισμού.

 

 • Η δικαιούμενη αποζημίωση να καταβληθεί πιο άμεσα (και μάλιστα από την ασφαλιστική επιχείρηση που έχεις επιλέξει να ασφαλιστείς).

 

 • Να περιοριστεί η ανάγκη για προσφυγή στο δικαστήριο για αξιώσεις από υλικές ζημιές και μικρές σωματικές βλάβες.

 

 • Να μειωθούν και οι άσκοπες διενέξεις ασφαλιστικών εταιριών – πελατών.

 

Με απλά λόγια, είναι ένα σύστημα που φτιάχτηκε για σένα, τον οδηγό που ακολουθεί τις επιταγές του Κ.Ο.Κ. και απλά βρέθηκε σε μια ατυχή στιγμή. 

 

Τώρα ξέρεις τι είναι η φιλική δήλωση και πώς κάνεις φιλικό διακανονισμό. Στο InsuranceMarket.gr βρίσκεις πάνω από 25 ασφαλιστικές εταιρείες, για να επιλέξεις αυτή που έχει τις καλύψεις που θέλεις.

 

Μπες στην πλατφόρμα, σύγκρινε δωρεάν τις προσφορές και κλείσε με 100% online διαδικασία, χωρίς να σηκωθείς από τον καναπέ σου!

Φιλική δήλωση ατυχήματος: Προετοιμάσου για το απρόοπτο!