Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Γιατί καίει λάδια το αυτοκίνητο; Όλα όσα θες να μάθεις!

Γιατί καίει λάδια το αυτοκίνητο; Όλα όσα θες να μάθεις!

γιατί καίει λάδια το αυτοκίνητο

Παρακολουθείς τη στάθμη των λαδιών και συμπληρώνεις όποτε χρειάζεται; Τα αλλάζεις τακτικά ή τα αφήνεις στην τύχη τους; Η υπερβολική κατανάλωση λαδιού μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή αν κάνεις συχνούς ελέγχους.

👉🏼 Ο λευκός καπνός και η αποπνικτική οσμή από την εξάτμιση υποδηλώνουν την ανάγκη άμεσου service του αυτοκινήτου.

 

Ξέρεις ότι τα λάδια του αυτοκινήτου είναι απαραίτητα και ότι πρέπει να τα τσεκάρεις τακτικά και να συμπληρώνεις αν χρειαστεί. Όμως πού χρησιμεύουν και πώς καταλαβαίνουμε ότι το αυτοκίνητό μας καίει λάδια;

Συνέχισε να διαβάζεις για να βρεις όλες τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το γιατί καίει λάδια το αυτοκίνητο, που αυτά χρησιμεύουν και άλλα.

Πού χρειάζονται τα λάδια του αυτοκινήτου;

Για να λειτουργήσει σωστά ο κινητήρας, είναι απαραίτητη η χρήση του ειδικού λαδιού. Χάρη σε αυτό μειώνονται οι τριβές που αναπόφευκτα υπάρχουν ανάμεσα στα κινούμενα μέρη του κινητήρα (πχ στα πιστόνια). Χωρίς τα λάδια, ο κινητήρας του αυτοκινήτου αντιμετωπίζει σοβαρές φθορές και τελικά κολλάει.

Οπότε, μην περιμένεις το μεγάλο service του αυτοκινήτου, για να τσεκάρεις τα λάδια!

Κάθε πότε αλλάζω λάδια στο αυτοκίνητό μου;

Τα λάδια χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

  • ορυκτέλαια
  • ημισυνθετικά
  • συνθετικά
  • ημισυνθετικά

ανάλογα με το πόσο παχύρευστα ή λεπτόρρευστα είναι. Είναι απαραίτητο να ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή, όχι μόνο για το τι είδους λάδι παίρνει το αυτοκίνητό σου, αλλά και για το κάθε πότε χρειάζονται αλλαγή.

Ο πρώτος παράγοντας για το πόσο συχνά χρειάζονται αλλαγή τα λάδια, είναι ο τύπος του λαδιού. Ο δεύτερος είναι οι συνθήκες οδήγησης. Αν, ας πούμε, η χρήση που κάνεις στο αυτοκίνητό σου είναι καθημερινή και για διαδρομές μέσα στην πόλη, τότε τα λάδια θα πρέπει να αντικαθίστανται συχνότερα από ότι αν το χρησιμοποιούσες μόνο κάποιες λίγες φορές μέσα στην εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχεις τακτικά την ποιότητα αλλά και τη στάθμη των λαδιών, καθώς συχνά μπορεί να μη χρειάζονται αλλαγή, αλλά συμπλήρωμα.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι το αυτοκίνητο καίει λάδια;

Είναι σημαντικό να παρακολουθείς τη στάθμη των λαδιών, να συμπληρώνεις όποτε χρειάζεται και να τα αλλάζεις τακτικά. Τότε, είναι σίγουρο πως θα το καταλάβεις όταν γίνεται υπερβολική κατανάλωση λαδιού.

Αν αγνοήσεις τον τακτικό έλεγχο, το χειρότερο σενάριο είναι να δεις λευκό καπνό να βγαίνει από την εξάτμιση του αυτοκινήτου. Αν δεις να βγαίνει λευκός καπνός και να κυριαρχεί και μια αποπνικτική μυρωδιά, τότε το αυτοκίνητο θέλει άμεσα συνεργείο!

πινακίδα widget

Γιατί καίει λάδια το αυτοκίνητο;

Η πιο πιθανή αιτία είναι να καίει λάδια το αυτοκίνητο λόγω φθοράς στα δακτυλίδια ή στις τσιμούχες των βαλβίδων. Όταν φθείρονται αυτά τα εξαρτήματα τότε τα λάδια περνάνε στο εσωτερικό του κινητήρα και καίγονται μαζί με το καύσιμο με αποτέλεσμα να βγαίνει αυτός ο λευκός καπνός μαζί με την άσχημη μυρωδιά.

Επίσης, αν σου φαίνεται ότι το αυτοκίνητο καίει λάδια χωρίς καπνό, τότε το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάποια διαρροή από κάποιο σημείο του κινητήρα και το λιπαντικό να διαφεύγει στο περιβάλλον.

Γιατί λαδώνει το μπουζί στο αυτοκίνητο;

Αναρωτιέσαι “Γιατί λαδώνει το μπουζί στο αυτοκίνητο”; Τότε το πιο πιθανό είναι να υπάρχει διαρροή. Είτε η διαρροή οφείλεται σε κάποιο σπάσιμο ή ράγισμα του κάρτερ του λαδιού είτε σε αστοχία κατά τη συμπλήρωση. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις αν παρατηρήσεις καπνό ή λάδια στο αυτοκίνητο είναι να το πας στο συνεργείο.

Μην αγνοείς τα σημάδια του αυτοκινήτου σου ότι κάτι δεν πάει καλά. Και φυσικά, μην ξεχνάς να ανανεώνεις έγκαιρα την ασφάλεια αυτοκινήτου σου, για να έχεις οδική βοήθεια τη στιγμή που την χρειάζεσαι.

Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε ασφάλειες και πάρε προσφορά στα μέτρα σου. Μέσα σε 5’ μπορείς να έχεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο email σου!

Διάβασε επίσης:

📍Πώς να αναγνωρίσεις τις συχνότερες βλάβες αυτοκινήτου!

📍Νυχτερινή οδήγηση: 6 tips για να είσαι ασφαλής


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου