Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Γιατί σκορτσάρει το αυτοκίνητο; 5+1 πιθανές αιτίες

Γιατί σκορτσάρει το αυτοκίνητο; 5+1 πιθανές αιτίες

γιατί σκορτσάρει το αυτοκίνητο

Και όπως πας να βάλεις μπροστά σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αρχίζει να σκορτσάρει το αυτοκίνητο. Ή έτσι όπως οδηγείς αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ένα κλώτσημα στον κινητήρα. Και αναρωτιέσαι: “όταν κλωτσάει το αυτοκίνητο, τι είναι; Να ανησυχήσω;”

Εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το κλώτσημα του κινητήρα. Γιατί σκορτσάρει το αυτοκίνητο και ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για αυτό το “τρέμουλο”;

Αφού μιλήσαμε με οδηγούς που έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, πάμε να δούμε τις SOS ερωτήσεις σου για το κλώτσημα κινητήρα.

Γιατί σκορτσάρει το αυτοκίνητο;

Ας απαντήσουμε αρχικά στην πιο βασική ερώτηση: τι είναι το σκορτσάρισμα;

Πρόκειται για ένα ελαφρύ άλμα στον κινητήρα, σαν τρέμουλο ή ανατριχίλα, για μερικά δευτερόλεπτα.

Αν είσαι έμπειρος οδηγός με πάθος για τα αυτοκίνητα και τα μηχανικά τους, σίγουρα θα ξέρεις τι είναι το σκορτσάρισμα. Για τους λίγο πιο ερασιτέχνες όμως, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όσο πιο περιγραφικά μπορούμε ώστε, αν είσαι σε αυτή την κατηγορία, να ξέρεις να το αναγνωρίζεις αμέσως.

Το σκορτσάρισμα λοιπόν εμφανίζεται κυρίως κατά την εκκίνηση και είναι σαν ένα τρέμουλο στο μοτέρ, δηλαδή στον κινητήρα. Το σκορτσάρισμα στην εκκίνηση μπορεί να συμβεί:

  • όταν ανάβεις τη μηχανή
  • στην αλλαγή ταχύτητας

Όταν κινείσαι σε χαμηλές ταχύτητες, μεταξύ 1000 και 2000 στροφών και νιώθεις το κλώτσημα του κινητήρα στην αλλαγή ταχύτητας, τότε μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να τσεκάρεις.

5 + 1 πιθανές αιτίες για το κλώτσημα του κινητήρα

Αν λοιπόν αναγνωρίζεις τα παραπάνω συμπτώματα και στο δικό σου αυτοκίνητο, τότε μάλλον υπάρχει κάποια βλάβη. Ποιες όμως είναι οι πιθανές αιτίες που προκαλούν αυτό το κλώτσημα του κινητήρα;

#1 Βλάβη στη μηχανή

Όταν κλωτσάει το αυτοκίνητο, συχνά το πρόβλημα είναι στον κινητήρα. Ένας κινητήρας για να λειτουργεί ομαλά χρειάζεται καύσιμα, αέρα και σπίθα για να πάρει μπρος. Αν το αμάξι δεν παίρνει κάποιο από αυτά τα τρία, τότε μπορεί να κλωτσήσει όταν το βάζεις μπροστά.

#2 Ώρα για αλλαγή μπουζί

Ένας άλλος λόγος για να τρέμει το αυτοκίνητο είναι να έχει έρθει η ώρα για αλλαγή στο μπουζί. Πήγαινε να τσεκάρεις τα βύσματα και τα καλώδια από το μπουζί ώστε, αν υπάρχει πρόβλημα, να αντικατασταθεί.

#3 Πρόβλημα στα φίλτρα

Όταν κλωτσάει το αυτοκίνητο, πιθανότατα να φταίει και ένα βρώμικο ή ακόμη και φραγμένο φίλτρο αέρα ή καυσίμου. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργεί έλλειψη οξυγόνου ή καυσίμων επιβαρύνοντας τον κινητήρα.

#4 Βλάβη στα φρένα

Το σκορτσάρισμα του κινητήρα δεν εμφανίζεται μόνο κατά την εκκίνηση. Μπορεί να εμφανιστεί ή να δυναμώσει και όταν πατάς τα φρένα. Αν παρατηρείς κάτι τέτοιο την ώρα που οδηγείς, καλό είναι να πας να τσεκάρεις τα φρένα μήπως κάποιο εξάρτημά τους χρειάζεται αλλαγή.

Αν υποψιάζεσαι πως τα φρένα σου δεν είναι στην καλύτερή τους φόρμα, μην καθυστερείς τον έλεγχο. Ακόμα κι αν δεν εμπλακείς σε ατύχημα, μπορεί να αντιμετωπίσεις σοβαρή βλάβη στο δρόμο και να χρειαστείς την οδική βοήθεια.

#5 Χαλαρές βάσεις κινητήρα

Εάν το κλώτσημα του κινητήρα συμβαίνει όταν είναι στο ρελαντί, τότε ενδέχεται οι βάσεις, δηλαδή οι συνδέσεις μεταξύ του αυτοκινήτου και του κινητήρα, να έχουν φθαρεί και να είναι πιο χαλαρές.

#6 Βλάβη στην τρόμπα βενζίνης

Όταν κλωτσάει το αυτοκίνητο την ώρα που οδηγείς, μπορεί να φταίει και η τρόμπα βενζίνης. Συγκεκριμένα, όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στην τρόμπα βενζίνης, τότε το κλώτσημα του κινητήρα εμφανίζεται στις υψηλές στροφές και όχι στην εκκίνηση.

Ελπίζουμε να σε διαφωτίσαμε σχετικά με το γιατί μπορεί να σκορτσάρει το αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση, όταν αντιληφθείς ότι κάτι δεν πάει καλά, πήγαινε αμέσως το αμάξι σου στο συνεργείο. Και εάν έχει έρθει και η ώρα να ανανεώσεις την ασφάλεια αυτοκινήτου σου μην το καθυστερείς καθόλου!

Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε ανάμεσα στις 29 συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες και βρες την προσφορά που σου ταιριάζει! Και όλα αυτά online & από την άνεση του καναπέ σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου