Ηλεκτρικά Ποδήλατα – Όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις!

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ανέδειξε το ποδήλατο ως πρωταγωνιστή στην ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

 

 

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την στιγμή, που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και μέσα σε 18 ώρες, κατατέθηκαν 938 αιτήσεις και απορροφήθηκε περίπου το 1.000.000€ από τα συνολικά 45 του προϋπολογισμού επιδότησης για το 2020.

 

Πρωταγωνιστής στη ζήτηση αναδεικνύεται το ηλεκτρικό ποδήλατο καταλαμβάνοντας ποσοστό που αγγίζει το 80% (περίπου 742 ηλεκτρικά ποδήλατα).

 

Το ενδιαφέρον γεωγραφικά επικεντρώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, με την Αττική να προπορεύεται συγκεντρώνοντας το 39% των αιτήσεων.

 

 

Τι είναι το ηλεκτρικό ποδήλατο

 

Το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν είναι απλά ένας σκελετός από BMX, Κούρσα, ή Mountain bike και ένας κινητήρας με μπαταρία. Επίσης δεν είναι scooter που θα ανοίξετε το «γκάζι» και θα ξεκινήσει.

 

Το βασικό του πλεονέκτημα σε σχέση με το ποδήλατο είναι η ταχύτητα κίνησης καθώς ο κινητήρας σε βοηθά (μαζί με τις ταχύτητες)  να μην κάνεις  πετάλι με υπερβολικό κόπο. Έτσι μπορείς να το οδηγήσεις άνετα σε ανηφόρα ή με κόντρα άνεμο και φυσικά για μεγαλύτερες αποστάσεις.

 

Τα e-Bikes έχουν πιο ενισχυμένους σκελετούς, αναρτήσεις (κάποια από αυτά) και μεγαλύτερο βάρος (λόγω μπαταρίας και μοτέρ). Το βάρος τους είναι μεταξύ 10 -31 κιλών (δεν το μεταφέρετε με τα χέρια).

 

Το βασικό πλεονέκτημά του σε σχέση με τη μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητο είναι η οικονομία.

 

 

Η μπαταρία

 

 • Η μπαταρία είναι το ένα από τα δύο πιο σημαντικά (το άλλο είναι το μοτέρ) τμήματα της τεχνολογίας των e-Bikes.

 

 • Η ισχύς που αποδίδουν οι μπαταρίες των e-bike είναι από 200 ως 850W.

 

 • Όσο περισσότερη είναι η ισχύς τόσο μεγαλύτερη αυτονομία έχει το ηλεκτρικό ποδήλατο.

 

 • Κάποια μοντέλα διαθέτουν διπλή μπαταρία για ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία.

 

 • Η επαναφόρτιση των μπαταριών γίνεται μέσω ενός φορτιστή που διατίθεται με το ποδήλατο.

 

 • Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας και συνήθως είναι μεταξύ 3 και 5 ωρών.

 

 • Οι μπαταρίες τους είναι οι ίδιες μπαταρίες λιθίου-ιόντων που χρησιμοποιούνται στα laptop, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αλλού.

 

 • Έχουν χρόνο ζωής 1000 κύκλων πλήρους φόρτισης-αποφόρτισης (ή τρία έως πέντε χρόνια αναλόγως τη χρήση).

 

 • Μία μπαταρία κοστίζει από 300 έως 800€, αναλόγως τη χωρητικότητα, την ισχύ κλπ.

 

Τα μοτέρ

 

Το μοτέρ είναι το δεύτερο πιο σημαντικό τμήμα του ηλεκτρικού ποδηλάτου και έχει δύο τύπους ανάλογα με την εγκατάσταση του:

 1. Το μοτέρ είναι εγκατεστημένο στα πεντάλ (τα pedelec)
 2.  Το μοτέρ είναι εγκατεστημένο στον τροχό

 

Η βασική διαφορά τους είναι ότι τα pedelec περιλαμβάνουν έναν αισθητήρα της έντασης της ποδηλασίας του αναβάτη, ώστε η υποβοήθηση να γίνεται με ακρίβεια.

Οι τεχνικοί του καταστήματος, μαζί με το πωλητή, θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις  το κατάλληλο e-Bike και θα το ρυθμίσουν πάνω σου. Μόνο έτσι θα εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητές του.

 

Τα επίπεδα υποβοήθησης 

 

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν συνήθως τρία έως πέντε επίπεδα υποβοήθησης:

 

 • Το πρώτο επίπεδο (Eco) φτάνει από 25-80% της ισχύος του ποδηλάτη. Το Eco είναι κυρίως για διαδρομές χωρίς ανηφόρες και για μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας.

 

 • Το επόμενο επίπεδο (Normal) σας βοηθά κατά 100-150% (η μέγιστη απόσταση μειώνεται περίπου στο μισό). Με αυτό μπορείτε να επιταχύνετε από στάση (ξεκίνημα από φανάρι ή διασταύρωση) και να κινηθείτε μέσα στην πόλη.

 

 • Το ανώτερο επίπεδο (Turbo ή High) προσφέρει υποβοήθηση έως 200%, για να αντιμετωπίζετε τις ανηφόρες και να κινείστε με υψηλή ταχύτητα.

 

Οι τύποι 

 

Πλέον μπορείς να βρεις όλες τις κατηγορίες, όπως στα απλά ποδήλατα: Οι βασικές είναι:

 

 • Πόλης: Είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα που χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις μέσα στον αστικό ιστό. Είναι ιδανικά για την καθημερινή μετακίνηση στη δουλειά, για βόλτες σε κοντινές αποστάσεις.

 

 • Βουνού/Mountain Bikes: Τα eMTB κινούνται συνήθως σε εκτός δρόμου διαδρομές. Διαθέτουν ενισχυμένο σκελετό, χοντρά ελαστικά και δισκόφρενα για μεγαλύτερη δύναμη πέδησης. Από πλευράς αναρτήσεων μπορεί να είναι hardtail (μόνο μπροστά) ή dual (μπροστά – πίσω). Η ηλεκτρική υποβοήθηση χρησιμεύει για να μετακινηθείς στο ξεκίνημα της κατάβασης ή σε ανηφορικά κομμάτια.

 

 • Cruiser: Ποδήλατα για χαλαρές βόλτες, η ηλεκτρική υποβοήθηση κάνει τη βόλτα ακόμα πιο ξεκούραστη. Η σέλα είναι χαμηλότερη από το τιμόνι και τα χοντρά ελαστικά προσφέρουν άνεση.

 

 • Δρόμου (Road): Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δρόμου έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα απλά ποδήλατα δρόμου. Έχουν αρκετά συμπαγή σκελετό, η θέση οδήγησης είναι πιο αγωνιστική, οι σέλες είναι πιο στενές και δε διαθέτουν ανάρτηση. Συνήθως είναι pedelec και αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.

 

 • Αναδιπλούμενα: Τα αναδιπλούμενα ποδήλατα είναι μια λύση μετακίνησης στην πόλη, όταν η ποδηλασία συνδυάζεται με τα μέσα μεταφοράς και ειδικά το μετρό. Τα ηλεκτρικά αναδιπλούμενα ποδήλατα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε η μπαταρία και το μοτέρ να είναι στον κεντρικό άξονα κάτω από τη σέλα και πίσω από το σημείο της αναδίπλωσης.

Χρειάζεται άδεια;

Η ισχύς των μοτέρ καθορίζεται από τη νομοθεσία κάθε χώρας, ενώ η ταχύτητα περιορίζεται (τυπικά) στα 25 χλμ.

Αυτός είναι ο λόγος που οι οδηγοί των ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν χρειάζονται ειδική άδεια και δίπλωμα.

 

Πηγή

Ηλεκτρικά Ποδήλατα – Όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις!