Ηλεκτρικά Ποδήλατα – Όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις!

5/5 - (2 αξιολογήσεις)
5/5 - (2 αξιολογήσεις)

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ανέδειξε το ποδήλατο ως πρωταγωνιστή στην ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

 

 

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την στιγμή, που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και μέσα σε 18 ώρες, κατατέθηκαν 938 αιτήσεις και απορροφήθηκε περίπου το 1.000.000€ από τα συνολικά 45 του προϋπολογισμού επιδότησης για το 2020.

 

Πρωταγωνιστής στη ζήτηση αναδεικνύεται το ηλεκτρικό ποδήλατο καταλαμβάνοντας ποσοστό που αγγίζει το 80% (περίπου 742 ηλεκτρικά ποδήλατα).

 

Το ενδιαφέρον γεωγραφικά επικεντρώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, με την Αττική να προπορεύεται συγκεντρώνοντας το 39% των αιτήσεων.

 

 

Τι είναι το ηλεκτρικό ποδήλατο

 

Το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν είναι απλά ένας σκελετός από BMX, Κούρσα, ή Mountain bike και ένας κινητήρας με μπαταρία. Επίσης δεν είναι scooter που θα ανοίξετε το «γκάζι» και θα ξεκινήσει.

 

Το βασικό του πλεονέκτημα σε σχέση με το ποδήλατο είναι η ταχύτητα κίνησης καθώς ο κινητήρας σε βοηθά (μαζί με τις ταχύτητες)  να μην κάνεις  πετάλι με υπερβολικό κόπο. Έτσι μπορείς να το οδηγήσεις άνετα σε ανηφόρα ή με κόντρα άνεμο και φυσικά για μεγαλύτερες αποστάσεις.

 

Τα e-Bikes έχουν πιο ενισχυμένους σκελετούς, αναρτήσεις (κάποια από αυτά) και μεγαλύτερο βάρος (λόγω μπαταρίας και μοτέρ). Το βάρος τους είναι μεταξύ 10 -31 κιλών (δεν το μεταφέρετε με τα χέρια).

 

Το βασικό πλεονέκτημά του σε σχέση με τη μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητο είναι η οικονομία.

 

 

Η μπαταρία

 

 • Η μπαταρία είναι το ένα από τα δύο πιο σημαντικά (το άλλο είναι το μοτέρ) τμήματα της τεχνολογίας των e-Bikes.

 

 • Η ισχύς που αποδίδουν οι μπαταρίες των e-bike είναι από 200 ως 850W.

 

 • Όσο περισσότερη είναι η ισχύς τόσο μεγαλύτερη αυτονομία έχει το ηλεκτρικό ποδήλατο.

 

 • Κάποια μοντέλα διαθέτουν διπλή μπαταρία για ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία.

 

 • Η επαναφόρτιση των μπαταριών γίνεται μέσω ενός φορτιστή που διατίθεται με το ποδήλατο.

 

 • Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας και συνήθως είναι μεταξύ 3 και 5 ωρών.

 

 • Οι μπαταρίες τους είναι οι ίδιες μπαταρίες λιθίου-ιόντων που χρησιμοποιούνται στα laptop, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αλλού.

 

 • Έχουν χρόνο ζωής 1000 κύκλων πλήρους φόρτισης-αποφόρτισης (ή τρία έως πέντε χρόνια αναλόγως τη χρήση).

 

 • Μία μπαταρία κοστίζει από 300 έως 800€, αναλόγως τη χωρητικότητα, την ισχύ κλπ.

 

Τα μοτέρ

 

Το μοτέρ είναι το δεύτερο πιο σημαντικό τμήμα του ηλεκτρικού ποδηλάτου και έχει δύο τύπους ανάλογα με την εγκατάσταση του:

 1. Το μοτέρ είναι εγκατεστημένο στα πεντάλ (τα pedelec)
 2.  Το μοτέρ είναι εγκατεστημένο στον τροχό

 

Η βασική διαφορά τους είναι ότι τα pedelec περιλαμβάνουν έναν αισθητήρα της έντασης της ποδηλασίας του αναβάτη, ώστε η υποβοήθηση να γίνεται με ακρίβεια.

Οι τεχνικοί του καταστήματος, μαζί με το πωλητή, θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις  το κατάλληλο e-Bike και θα το ρυθμίσουν πάνω σου. Μόνο έτσι θα εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητές του.

 

Τα επίπεδα υποβοήθησης 

 

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν συνήθως τρία έως πέντε επίπεδα υποβοήθησης:

 

 • Το πρώτο επίπεδο (Eco) φτάνει από 25-80% της ισχύος του ποδηλάτη. Το Eco είναι κυρίως για διαδρομές χωρίς ανηφόρες και για μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας.

 

 • Το επόμενο επίπεδο (Normal) σας βοηθά κατά 100-150% (η μέγιστη απόσταση μειώνεται περίπου στο μισό). Με αυτό μπορείτε να επιταχύνετε από στάση (ξεκίνημα από φανάρι ή διασταύρωση) και να κινηθείτε μέσα στην πόλη.

 

 • Το ανώτερο επίπεδο (Turbo ή High) προσφέρει υποβοήθηση έως 200%, για να αντιμετωπίζετε τις ανηφόρες και να κινείστε με υψηλή ταχύτητα.

 

Οι τύποι 

 

Πλέον μπορείς να βρεις όλες τις κατηγορίες, όπως στα απλά ποδήλατα: Οι βασικές είναι:

 

 • Πόλης: Είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα που χρησιμοποιούνται για μετακινήσεις μέσα στον αστικό ιστό. Είναι ιδανικά για την καθημερινή μετακίνηση στη δουλειά, για βόλτες σε κοντινές αποστάσεις.

 

 • Βουνού/Mountain Bikes: Τα eMTB κινούνται συνήθως σε εκτός δρόμου διαδρομές. Διαθέτουν ενισχυμένο σκελετό, χοντρά ελαστικά και δισκόφρενα για μεγαλύτερη δύναμη πέδησης. Από πλευράς αναρτήσεων μπορεί να είναι hardtail (μόνο μπροστά) ή dual (μπροστά – πίσω). Η ηλεκτρική υποβοήθηση χρησιμεύει για να μετακινηθείς στο ξεκίνημα της κατάβασης ή σε ανηφορικά κομμάτια.

 

 • Cruiser: Ποδήλατα για χαλαρές βόλτες, η ηλεκτρική υποβοήθηση κάνει τη βόλτα ακόμα πιο ξεκούραστη. Η σέλα είναι χαμηλότερη από το τιμόνι και τα χοντρά ελαστικά προσφέρουν άνεση.

 

 • Δρόμου (Road): Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δρόμου έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα απλά ποδήλατα δρόμου. Έχουν αρκετά συμπαγή σκελετό, η θέση οδήγησης είναι πιο αγωνιστική, οι σέλες είναι πιο στενές και δε διαθέτουν ανάρτηση. Συνήθως είναι pedelec και αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.

 

 • Αναδιπλούμενα: Τα αναδιπλούμενα ποδήλατα είναι μια λύση μετακίνησης στην πόλη, όταν η ποδηλασία συνδυάζεται με τα μέσα μεταφοράς και ειδικά το μετρό. Τα ηλεκτρικά αναδιπλούμενα ποδήλατα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε η μπαταρία και το μοτέρ να είναι στον κεντρικό άξονα κάτω από τη σέλα και πίσω από το σημείο της αναδίπλωσης.

Χρειάζεται άδεια;

Η ισχύς των μοτέρ καθορίζεται από τη νομοθεσία κάθε χώρας, ενώ η ταχύτητα περιορίζεται (τυπικά) στα 25 χλμ.

Αυτός είναι ο λόγος που οι οδηγοί των ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν χρειάζονται ειδική άδεια και δίπλωμα.

 

Πηγή

Ηλεκτρικά Ποδήλατα – Όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.