Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Δακτύλιος: Τι ισχύει & Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα;

Δακτύλιος: Τι ισχύει & Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα;

ισχύει ο δακτύλιος

Τι ισχύει σχετικά με τον Δακτύλιο, ποια αυτοκίνητα τελικά κυκλοφορούν ελεύθερα και πώς θα εκδόσεις το ειδικό σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου; Αν έχεις μείνει ακόμα με αυτές τις απορίες, πάμε να στις λύσουμε όλες παρακάτω!

#1 Ισχύει ο Δακτύλιος;

Ο Δακτύλιος είναι σε ισχύ από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 και θα περιορίζει την κυκλοφορία των οχημάτων μέχρι τις 19 Ιουλίου 2024.

Αυτό σημαίνει πως στις οδούς και λεωφόρους που βρίσκονται εντός του Δακτυλίου, επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους. Δηλαδή:

  • των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και
  • των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2,2 τόνους.

Υπάρχει πρόστιμο;

Αν παραβιάσεις αυτά τα περιοριστικά μέτρα, τότε ναι, επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.

Διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

#2 Για ποιους δεν ισχύει ο Δακτύλιος;

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται & κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, οι εξής τύποι οχημάτων:

  • Τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle /NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020.
  • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων-Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής.

Για ποιους άλλους δεν ισχύει ο Δακτύλιος;

Υπάρχουν και εξαιρέσεις που δεν σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος (ηλεκτρικό, υβριδικό αυτοκίνητο κ.λπ.), αλλά με ιδιότητα του οδηγού τους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα οχήματα ιατρών (με το ειδικό σήμα), φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας (θα πρέπει να έχουν σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος), καθώς και αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ με την προϋπόθεση το άτομο Με Αναπηρία να είναι εφοδιασμένο με Δελτίο Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες.
  • Παράλληλα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών καθώς και νεκροφόρες και εκπαιδευτικά αυτοκίνητα επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.
  • Εξαιρέσεις ισχύουν και για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.

#3 Πώς εκδίδω το ειδικό σήμα Δακτυλίου;

Όσοι έχουν τους παραπάνω τύπους οχημάτων, για να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στον Δακτύλιο θα πρέπει να εκδώσουν από εδώ το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr.

Αν λοιπόν έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο, υβριδικό κ.λπ. για να βγάλεις το ειδικό σήμα θα χρειαστείς τα εξής:

  • Προσωπικούς κωδικούς TaxisNet
  • Αριθμό κυκλοφορίας οχήματος
  • ΑΦΜ ιδιοκτήτη/ εταιρείας που ανήκει το όχημα.
  • Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου.

📍 Οι άδειες ελεύθερης κυκλοφορίας στο δακτύλιο που δεν σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος αλλά με ιδιότητα του οδηγού τους χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Δακτύλιος 2023 – 24: Τι ισχύει για τους μόνιμους κατοίκους;

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Τα αυτοκίνητα αυτά, θα κινούνται σε προκαθορισμένες ζώνες, αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του, για την είσοδο/ έξοδο στον και από τον Δακτύλιο.

πινακίδα widget

#4 Δακτύλιος: Ώρες/ Ωράριο κυκλοφορίας

Ο δακτύλιος ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00-20.00 και την Παρασκευή από 07.00-15.00, για τις ημερομηνίες που αναφέρουμε παραπάνω.

Ισχύει ο δακτύλιος και τις γιορτές;

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Μονά ή ζυγά κυκλοφορούν σήμερα;

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

#5 Όρια Δακτυλίου & χάρτης κυκλοφορίας

Ο Δακτύλιος αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς:

Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

📍 Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Δες εδώ μέσω Google Maps τον Μικρό Δακτύλιο ή μέσω OpenStreetMap από εδώ.

Υπάρχει δηλαδή και Μεγάλος Δακτύλιος;

Ναι πέρα από τον μικρό που είναι τώρα σε ισχύ, υπάρχει και μεγάλος. Ο μεγάλος δακτύλιος ενεργοποιείται σπάνια, μόνο όταν το επίπεδο των ρύπων στην Αθήνα υπερβεί κάποια ιδιαίτερα αυξημένα όρια.

Κατά τη διάρκεια ισχύος του μεγάλου δακτυλίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων εντός του μικρού δακτυλίου και η κυκλοφορία τους στον υπόλοιπο μεγάλο δακτύλιο επιτρέπεται μόνο με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους. Το ίδιο ισχύει και για τα ταξί στην περιοχή του μικρού δακτυλίου. Και πάλι όμως υπάρχουν οι αντίστοιχες εξαιρέσεις με αυτές που ισχύουν και για τον μικρό δακτύλιο.

Όρια εφαρμογής του μεγάλου δακτυλίου είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί:

Παραλιακή Λεωφόρος – Αλίμου – Βουλιαγμένης – Ελ. Βενιζέλου – Περιμετρική Υμηττού – Κατεχάκη – Μεσογείων – Αγ. Παρασκευής – Χαλανδρίου – Παπανικολή – (Κ. Παλαιολόγου) – Καποδιστρίου – Κύμης – Κασταμονής – Χαλανδρίου – Αναγεννήσεως – Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας – Αθηνών – Θηβών – Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.

Δες εδώ μέσω OpenStreetMap τον Μεγάλο Δακτύλιο.

Έμαθες ακριβώς τι ισχύει για τον Δακτύλιο 2023 – 24 και για όλες τις εξαιρέσεις. Αν λοιπόν ανήκεις σε αυτές το μόνο που μένει είναι να εκδόσεις το ειδικό σήμα για να κυκλοφορείς ελευθέρα! Ή και όχι;

📍 Χωρίς τη σωστή ασφάλεια δεν πας πουθενά. Μπες στο insurancemarket, σύγκρινε δωρεάν πακέτα για ασφάλεια αυτοκινήτου & πάρε την προσφορά που σε συμφέρει περισσότερο!

Διάβασε επίσης: Προσωρινή κατάθεση πινακίδων – Online δήλωση ακινησίας


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου