Κατάθεση πινακίδων προσωρινά / οριστικά: Δες τα δικαιολογητικά & τη διαδικασία!

Όσο φτάνουμε προς το τέλος του έτους, όλο και περισσότεροι σκέφτονται ξανά αν πρέπει να προχωρήσουν σε κατάθεση πινακίδων. Η προσωρινή κατάθεση πινακίδων είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, για όσους από εμάς έχουμε ένα όχημα σε ακινησία και δεν θέλουμε να πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας του ή να το εμφανίζουμε ως τεκμήριο.

 

Όμως ποια είναι η διαδικασία της κατάθεσης; Τι αλλάζει, ανάλογα με το αν θέλεις προσωρινή ή οριστική παράδοση πινακίδων αυτοκινήτου (ή μοτοσυκλέτας); Και τι δικαιολογητικά θα χρειαστείς; Εμείς έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείς.

 

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για κατάθεση πινακίδων;

 

Στην περίπτωση της προσωρινής κατάθεσης πινακίδων (εκούσια ακινησία οχήματος), τα δικαιολογητικά είναι:

 

  • Τα στοιχεία κυκλοφορίας, δηλαδή άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας.

 

  • Απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας για το τρέχον έτος.

 

  • Υπεύθυνη δήλωση για τον χώρο που θα μείνει ακινητοποιημένο το όχημα. (θα πρέπει να είναι ιδιωτικός, κλειστός χώρος).

 

  • Δήλωση εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.

 

  • Αστυνομική ταυτότητα.

 

Πρέπει ήδη να έχεις αφαιρέσει από το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα τις πινακίδες, για να μπορέσεις να τις μεταφέρεις στην αρμόδια υπηρεσία και να τις καταθέσεις. Ακόμα και για προσωρινή κατάθεση πινακίδων, πρέπει να έχεις και την άδεια κυκλοφορίας.

 

Επίσης, πρέπει να θυμάσαι ότι η κατάθεση πινακίδων σημαίνει ακινητοποίηση. Το αυτοκίνητο ή η μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να παραμείνει σε δημόσιο χώρο. Πρέπει να δηλώσεις έναν ιδιωτικό χώρο, όπου θα το αφήσεις για όσο διάστημα δεν έχει πινακίδες.

 

Πού γίνεται η κατάθεση πινακίδων;

 

Αφού συγκεντρώσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά για κατάθεση πινακίδων, πρέπει να τα καταθέσεις στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας σου.

 

Τυπικά, η διαδικασία ολοκληρώνεται αυθημερόν.

 

Τι αλλάζει στην κατάθεση πινακίδων για επαγγελματικά αυτοκίνητα;

 

Θέλεις να βγάλεις σε ακινησία επαγγελματικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης; Θα πρέπει να το κάνεις στα αρμόδια τμήματα Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (ανάλογα με την Περιφέρεια που ανήκει το όχημα).

 

Εκεί θα κάνεις την κατάθεση πινακίδων, μαζί με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Αναρωτιέσαι σε ποια περιφέρεια πρέπει να απευθυνθείς (π.χ. Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα / Νότιου Τομέα Αθηνών);

 

Αυτό εξαρτάται από τα χαρτιά του οχήματος και την περιφέρεια όπου είναι δηλωμένο.

 

📌 Διάβασε επίσης: Πληρωμή κλήσης τροχαίας μέσω e-banking με απλά βήματα!

 

Οριστική παράδοση πινακίδων αυτοκινήτων: Τι αλλάζει;

 

Αν θέλεις οριστική παράδοση πινακίδων αυτοκινήτου, επειδή καταστράφηκε, το έκλεψαν ή για άλλο λόγο, η διαδικασία έχει ως εξής:

 

Υποβάλλεις αίτηση σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας. Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς για οριστική παράδοση πινακίδων είναι:

 

1. Στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), εφόσον υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν, Υπεύθυνη Δήλωση που βεβαιώνει την καταστροφή τους.

 

2. Υπεύθυνη Δήλωση που δηλώνει τον λόγο για τον οποίο επιθυμείς οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου (οριστική παράδοση πινακίδων).

 

3. Αποδεικτικό καταστροφής, αν το όχημα έχει καταστραφεί.

 

4. Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχεις καταγγείλει κλοπή και ότι σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα (αν σου έχουν κλέψει το αυτοκίνητο).

 

5. Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου (αν πρόκειται για κατάσχεση ή υπεξαίρεση).

 

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ακινησία του αυτοκινήτου είναι αναγκαστική. Όμως ακόμα και τότε, η κατάθεση των πινακίδων είναι απαραίτητη (εφόσον υπάρχουν), όπως και η δήλωση για διαγραφή του οχήματος στις Αρχές.

 

Συγκέντρωσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την οριστική κατάθεση πινακίδων. Πήγαινέ τα στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και δεν θα χρειαστεί να σε απασχολήσει ξανά το θέμα.

 

Μπορώ να αναθέσω την κατάθεση δικαιολογητικών σε κάποιον άλλο;

 

Ναι, μπορείς. Αν είσαι ο νόμιμος κάτοχος του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας που χρειάζεται κατάθεση πινακίδων, μπορείς να κάνεις και εξουσιοδότηση προς τρίτους.

 

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο θέλεις να αναθέσεις σε τρίτο την κατάθεση των δικαιολογητικών, τα πράγματα είναι απλά.

 

Χρειάζεσαι μια εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο υπογραφής. Επίσης, απαιτείται επικυρωμένη φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας (ή του διαβατηρίου) του προσώπου που επιθυμείς να εξουσιοδοτήσεις.

 

Κατάθεση πινακίδων και ασφάλεια: Τι να προσέξω;

 

Αν για οποιοδήποτε όχημα (αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, μηχανάκι) προχωρήσεις σε κατάθεση πινακίδων, δεν χρειάζεται πια ασφάλεια.

 

Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και αναγκαία, μόνο για οχήματα που κινούνται. Αυτό σημαίνει, πως θα χρειαστείς ασφάλεια, ακόμα κι αν μετακινήσεις ένα όχημα με προσωρινές πινακίδες για μια μέρα του χρόνου.

 

Αυτό συμπεριλαμβάνει και την περίπτωση που μπορεί να μετακινήσεις το όχημα για λόγους συντήρησης, επισκευής κτλ. Οι ποινές για ανασφάλιστα οχήματα είναι αυστηρές.

 

❗ Και με τις ελκυστικές τιμές για μηνιαία ασφαλιστήρια συμβόλαια, δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μετακινήσεις το όχημά σου χωρίς ασφάλεια!

 

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για την κατάθεση πινακίδων, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα σου.

 

Κι αν θέλεις ασφάλεια αυτοκινήτου για το όχημα που θα συνεχίσεις να οδηγείς, εμείς είμαστε εδώ. Μπες στο Insurance Market και σύγκρινε ασφάλειες από την άνεση του καναπέ σου. Βρες αυτό που σου ταιριάζει, με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Κατάθεση πινακίδων προσωρινά / οριστικά: Δες τα δικαιολογητικά & τη διαδικασία!