Κατάθεση πινακίδων online: Τα πρόστιμα & οι ποινές για ψευδείς καταθέσεις!

3.5/5 - (46 αξιολογήσεις)
3.5/5 - (46 αξιολογήσεις)

Η προσωρινή κατάθεση πινακίδων είναι μια συνηθισμένη διαδικασία για όσους έχουν ένα όχημα που δεν κυκλοφορούν και για το οποίο δεν θέλουν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας του ή να το εμφανίζουν ως τεκμήριο.

Όμως ποια είναι η διαδικασία της κατάθεσης την εποχή της πανδημίας; Τι δικαιολογητικά θα χρειαστείς και τι κίνδυνος υπάρχει, αν καταθέσεις πινακίδες ηλεκτρονικά και το όχημα βρεθεί να κινείται;

 

Πού γίνεται η κατάθεση πινακίδων;

 

Ας ξεκινήσουμε με το πιο σημαντικό όλων!  Η κατάθεση των πινακίδων γίνεται πια ONLINE με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού στις εφορίες.

Από εδώ και πέρα λοιπόν «για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τις μοτοσυκλέτες, η ακινησία δηλώνεται  ηλεκτρονικά, στην πλατφόρμα myCAR  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος ο οποίος θα κρατά τις πινακίδες σπίτι του. Στην πλατφόρμα εισέρχεσαι με τους κωδικούς του Taxisnet και η διαδικασία είναι πολύ απλή – δες αναλυτικά τις οδηγίες ΕΔΩ

 

Ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR θα μπορείς να:

 

✔️  Να καταθέσεις ψηφιακά τις πινακίδες σου, χωρίς να πρέπει να επισκεφθείς τη ΔΟΥ σου έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2021

 

✔️  Να κατεβάσεις το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας

 

✔️  Να λάβεις βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, του σημείου στάθμευσης του οχήματος. Αμέσως μετά τη δήλωση, έχεις υποχρέωση να αφαιρέσεις από το όχημα τις πινακίδες και να φυλάσσεις το όχημα σε κλειστό & περιφραγμένο χώρο.

 

⚠️ Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αν δεν έχεις πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας ή δεν έχεις ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα!

 

Ποιες είναι οι ποινές παράβασης που ισχύουν από το Μάρτιο 2021;

 

Από τη στιγμή που πλέον μπορείς να κάνεις ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων, υπάρχει και ηλεκτρονική παρακολούθηση των πινακίδων μέσω ειδικής εφαρμογής στο gov, η οποία θα δείχνει βάσει πινακίδας ποια οχήματα είναι σε ακινησία, ποια είναι ανασφάλιστα, ποια έχουν δηλωθεί απολεσθέντα ή κλεμμένα,  ποια κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες, ποια έχουν περάσει ΚΤΕΟ & αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

 

⚠️ Aν το όχημα βρεθεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έχει δηλωθεί, τότε θεωρείται ότι κυκλοφόρησε. Το ίδιο ισχύει φυσικά αν το όχημα έχει πάνω του τις πινακίδες.

 

Τα πρόστιμα διαμορφώνoνται ως εξής:

 

  • Πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας
  • Επιπλέον διοικητικό πρόστιμο 10.000€
  • Τριπλάσιο πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής (δηλαδή 30.000€)
  • Αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια

 

Προσοχή: Όλες αυτές οι ποινές ισχύουν, όχι μόνο αν συλληφθείς να οδηγείς όχημα για το οποίο έχει γίνει κατάθεση πινακίδων, αλλά κι αν το όχημα εντοπιστεί παρκαρισμένο σε σημείο διαφορετικό αυτού που έχεις δηλώσει!

 

Επίσης, τις ποινές θα μπορεί να επιβάλει και η Τροχαία και η ΕΛΑΣ.

 

Το όχημα πρέπει να μείνει παρκαρισμένο σε πάρκινγκ και όχι στο δρόμο. Σίγουρα όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά, αλλά ουσιαστικά έχουν σαν στόχο να ελαχιστοποιήσουν την κίνηση οχημάτων που βρίσκονται στο δρόμο παράνομα.

 

📌 Διάβασε επίσης: Πληρωμή κλήσης τροχαίας μέσω e-banking με απλά βήματα!

 

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;

 

Αν θέλεις οριστική παράδοση πινακίδων αυτοκινήτου επειδή καταστράφηκε, το έκλεψαν ή για άλλο λόγο όπως πχ κατάσχεση, υπεξαίρεση, πλειστηριασμό ή μεταβίβαση που δεν έχει ολοκληρωθεί, η κατάθεση δεν γίνεται ηλεκτρονικά αλλά μόνο στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος,

 

Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς για οριστική παράδοση πινακίδων είναι:

 

1. Στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), εφόσον υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν, Υπεύθυνη Δήλωση που βεβαιώνει την καταστροφή τους.

 

2. Υπεύθυνη Δήλωση που δηλώνει τον λόγο για τον οποίο επιθυμείς οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου (οριστική παράδοση πινακίδων).

 

3. Αποδεικτικό καταστροφής, αν το όχημα έχει καταστραφεί.

 

4. Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχεις καταγγείλει κλοπή και ότι σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα (αν σου έχουν κλέψει το αυτοκίνητο).

 

5. Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου (αν πρόκειται για κατάσχεση ή υπεξαίρεση).

 

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ακινησία του αυτοκινήτου είναι αναγκαστική. Όμως ακόμα και τότε, η κατάθεση των πινακίδων είναι απαραίτητη (εφόσον υπάρχουν), όπως και η δήλωση για διαγραφή του οχήματος στις Αρχές.

 

📌 Διάβασε επίσης: Αστική Ευθύνη – Η υποχρεωτική ασφάλιση του αυτοκινήτου σου!

 

Κατάθεση πινακίδων και ασφάλιση: Τι να προσέξω;

 

Αν για οποιοδήποτε όχημα (αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, μηχανάκι) προχωρήσεις σε κατάθεση πινακίδων, δεν χρειάζεσαι πια νέα ασφάλεια (πρέπει όμως το όχημα να είναι ασφαλισμένο όταν γίνεται η κατάθεση).

 

Πρόσεχε όμως! Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και αναγκαία για τα οχήματα που κινούνται. Αυτό σημαίνει, πως θα χρειαστείς ασφάλεια ακόμα κι αν μετακινήσεις ένα όχημα με προσωρινές πινακίδες για μια μέρα του χρόνου!

 

Αυτό συμπεριλαμβάνει και την περίπτωση που μετακινήσεις το όχημα για λόγους συντήρησης, επισκευής κτλ. Οι ποινές για ανασφάλιστα οχήματα είναι αυστηρές.

 

❗ Και με τις ελκυστικές τιμές για μηνιαία ασφαλιστήρια συμβόλαια, δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μετακινήσεις το όχημά σου χωρίς ασφάλεια!

 

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για την κατάθεση πινακίδων, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα σου.

 

Κι αν θέλεις ασφάλεια αυτοκινήτου για το όχημα που θα συνεχίσεις να οδηγείς, εμείς είμαστε εδώ. Μπες στο Insurance Market και σύγκρινε ασφάλειες από την άνεση του καναπέ σου. Βρες αυτό που σου ταιριάζει, με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Κατάθεση πινακίδων online: Τα πρόστιμα & οι ποινές για ψευδείς καταθέσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.