Λαμπάκια καντράν: Τι σημαίνουν & πότε να ανησυχήσω;

3.9/5 - (14 αξιολογήσεις)
3.9/5 - (14 αξιολογήσεις)

Σε όλους τους οδηγούς έχει συμβεί. Όλους μας έχει ενοχλήσει. Κανένας μας δεν θέλει να δει τα λαμπάκια στο ταμπλό του αυτοκινήτου να ανάβουν. Κι όμως, είναι απαραίτητα για να μας προειδοποιήσουν, πριν συμβεί κάτι κακό. Τα λαμπάκια στο καντράν σημαίνουν διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με την περίπτωση.

 

Ίσως από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο να έχουν μικρές διαφορές, οπότε είναι καλό να συμβουλεύεσαι το εγχειρίδιο που είχε το αυτοκίνητό σου όταν το αγόρασες. Αλλά ακόμα κι αν το έχεις χάσει, εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

 

Τα λαμπάκια καντράν τι σημαίνουν & πότε είναι ανησυχητικά;

 

Το θέμα δεν είναι μόνο τα λαμπάκια καντράν τι σημαίνουν, αλλά και τι χρώμα είναι. Πάμε να δούμε τα βασικά λαμπάκια στο ταμπλό και αν πρέπει να σε ανησυχούν ή όχι.

 

10 λαμπάκια στο ταμπλό που πρέπει να προσέξεις

 

λαμπάκι φρένων Λαμπάκι φρένων

 

Συνήθως είναι τα φθαρμένα τακάκια που πρέπει να αντικατασταθούν ή το υγρό των φρένων. Στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να συμπληρώσεις υγρό, ενώ στη χειρότερη υπάρχει διαρροή και πρέπει να ελεγχθεί όλο το σύστημα. Μην το αμελείς ούτε στιγμή!

 

λαμπάκι λαδιών Λαμπάκι λαδιών

 

Αν η συγκεκριμένη ένδειξη ανάψει, αυτό σημαίνει ότι το αμάξι σου είτε χάνει λάδια είτε η πίεση είναι χαμηλή. Σβήσε αμέσως τη μηχανή και κάλεσε τη φροντίδα ατυχήματος ή την οδική βοήθεια.

 

σύστημα ψύξης Πρόβλημα στο σύστημα ψύξης της μηχανής

 

Η μηχανή αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες. Αν συνεχίζεις και οδηγείς με τη συγκεκριμένη ένδειξη αναμμένη, πιθανόν να κάνεις σοβαρή ζημιά στον κινητήρα σου! Σβήσε τη μηχανή, συμπλήρωσε νερό αν χρειαστεί και επισκέψου τον κοντινότερο μηχανικό!

 

λαμπάκι μηχανής Λαμπάκι μηχανής

 

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν. Το πρόβλημα στη μηχανή ισούται με πρόβλημα στην τσέπη σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακινητοποιήσεις το όχημά σου (αν και θα ήταν καλό). Σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς το μηχανικό σου άμεσα για να ελέγξει το πρόβλημα.

 

λαμπάκι ABS Λαμπάκι ABS

 

Η συγκεκριμένη ένδειξη σημαίνει ότι το βοηθητικό σύστημα φρεναρίσματος (AntiLocking-Braking-System) έχει θέμα. Και πάλι δεν υπάρχει λόγος να ακινητοποιήσεις το όχημα αλλά πρέπει να το ελέγξεις γιατί πολύ πιθανό να μη λειτουργεί το σύστημα.

 

λαμπάκι μπαταρίας Λαμπάκι μπαταρίας

 

Έχει συμβεί σε όλους μας να μείνουμε από μπαταρία, επειδή δεν δώσαμε ποτέ σημασία σε αυτή την ένδειξη. Αντικατάστησε την μπαταρία του αυτοκινήτου σου ή επισκέψου έναν μηχανικό για να εξετάσει το σύστημα τροφοδοσίας.

 

ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης Ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης

 

Το λαμπάκι αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο προσπαθεί να σε βοηθήσει να μη χάσεις τον έλεγχο του οχήματος, κυρίως όταν ο δρόμος είναι ολισθηρός. Αν η ένδειξη παραμένει, αναμένει τότε χρειάζεται να ελεγχθεί από ειδικό.

 

λαμπάκι αερόσακου Λαμπάκι αερόσακου

 

Οι αερόσακοι έχουν κάποιο πρόβλημα. Αν η συγκεκριμένη ένδειξη είναι αναμμένη σημαίνει ότι υπάρχει βλάβη στο σύστημα οπότε και οι αερόσακοι δεν θα λειτουργήσουν σε περίπτωση σύγκρουσης.

 

πίεση ελαστικών Πίεση ελαστικών

 

Κάθε φορά που βλέπεις αυτό το λαμπάκι αναμμένο, σημαίνει ότι κάποιο από τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου χάνει πίεση ή είναι τελείως ξεφούσκωτο. Σταμάτα σε ένα βενζινάδικο για να συμπληρώσεις αέρα ή επισκέψου ένα βουλκανιζατέρ.

 

λαμπάκι service Λαμπάκι service

 

Όταν εμφανίζεται αυτό το σήμα, το αμάξι δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Είναι προγραμματισμένο ανάλογα τα χιλιόμετρα που γράφεις να σε ειδοποιεί για τα service που πρέπει να κάνεις! Να είσαι τυπικός με τα service σου και ας κοστίζουν!

 

Το αυτοκίνητο ανεβοκατεβάζει στροφές στο ρελαντί; Βρες τι φταίει!

 

3 ενδείξεις με βάση το χρώμα

 

Κι όμως, το θέμα δεν είναι μόνο τα λαμπάκια καντράν, αλλά και τι χρώμα είναι. Τα λαμπάκια στο ταμπλό αυτοκινήτου μπορεί να είναι πράσινα, πορτοκαλί ή κόκκινα και ανάλογα με το χρώμα, έχουν διαφορετική σημασία.

 

🟢 Πράσινο ή μπλε λαμπάκι

 

Δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό. Όταν τα λαμπάκια στο ταμπλό αυτοκινήτου είναι πράσινα ή μπλε, συνήθως έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Ενδεικτικά, μπορεί να δεις με πράσινο την ένδειξη ότι είναι αναμμένα τα φώτα ομίχλης.

 

🟠 Κίτρινο ή πορτοκαλί λαμπάκι

 

Το αυτοκίνητο έχει κάποιο πρόβλημα (ανάλογα με το λαμπάκι που άναψε πορτοκαλί). Δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να κάνεις αμέσως στην άκρη και να καλέσεις την Οδική Βοήθεια, αλλά θα πρέπει σύντομα να το πας στον μηχανικό σου.

 

🔴 Κόκκινο λαμπάκι

 

Αν κάποιο λαμπάκι στο καντράν ανάψει κόκκινο, τα αστεία έχουν τελειώσει. Όποιο κι αν είναι το λαμπάκι του ταμπλό, πρέπει να κάνεις στην άκρη, να σβήσεις το αυτοκίνητο και να καλέσεις τον μηχανικό σου για να σου δώσει οδηγίες.

 

Μερικές φορές, ακόμα κι ένα κόκκινο λαμπάκι μπορεί να ανάψει από λάθος, αλλά δεν μπορείς να το ρισκάρεις.

 

Όλοι οι θόρυβοι του αυτοκινήτου που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

 

Ανάβουν όλα τα λαμπάκια στο καντράν. Τι σημαίνει;

 

Οι πιθανότητες να έχουν χαλάσει τα πάντα στο αυτοκίνητό σου καθώς οδηγείς, είναι σχεδόν μηδαμινές. Οπότε μην πανικοβληθείς, αν ξαφνικά ανάβουν όλα τα λαμπάκια στο καντράν.

 

Μπορεί να φταίει κάτι από τα παρακάτω:

 

  • Ένας πόλος της μπαταρίας έχει κουνηθεί από τη θέση του.

 

  • Υπάρχει πρόβλημα στην ασφαλειοθήκη.

 

  • Έχει καεί ο εγκέφαλος του καντράν.

 

Κάποιοι οδηγοί έχουν παρατηρήσει, επίσης, ότι εξαιτίας της υγρασίας (μετά από σοβαρές βροχοπτώσεις) μπορεί στο καντράν να αρχίσουν να ανάβουν ή να σβήνουν λαμπάκια χωρίς λόγο.

 

Αν αυτό είναι το πρόβλημα, θα πρέπει να επανέλθει το καντράν σου μόλις στεγνώσει καλά. Όμως σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να πειραματίζεσαι με αυτά τα πράγματα. Ο έλεγχος από μηχανικό είναι απαραίτητος.

 

Τι είναι η κάλυψη φυσικών φαινομένων και πώς λειτουργεί;

 

Δεν ανάβουν τα λαμπάκια στο καντράν. Τι σημαίνει;

 

Η σωστή λειτουργία του καντράν στο αυτοκίνητό σου είναι απαραίτητη για να οδηγείς με ασφάλεια. Αν ξαφνικά δεν ανάβουν τα λαμπάκια στο καντράν, πιθανώς η αιτία είναι όμοια με αυτά που αναφέρουμε παραπάνω (δηλαδή όταν ανάβουν όλα τα λαμπάκια).

 

Και στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με την εμπειρία των οδηγών, η μπαταρία φαίνεται να είναι ο ένοχος. Εμπιστεύσου τον μηχανικό σου για τη διάγνωση της βλάβης, για να μάθεις άμεσα ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα.

 

Και φυσικά, μην μένεις ποτέ χωρίς ανανεωμένη ασφάλεια αυτοκινήτου και Οδική Βοήθεια! Ό,τι κι αν συμβεί στον δρόμο, εμείς θα είμαστε μαζί σου.

 

Μπες στο InsuranceMarket.gr, σύγκρινε ασφάλειες και επίλεξε ανάμεσα σε πάνω από 25 ασφαλιστικές, αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο. Όλη η διαδικασία είναι 100% online από την άνεση του σπιτιού σου και με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

 

car insurance banner

Λαμπάκια καντράν: Τι σημαίνουν & πότε να ανησυχήσω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.