Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ληγμένο Δίπλωμα Οδήγησης: Πρόστιμο & Ποινές

Ληγμένο Δίπλωμα Οδήγησης: Πρόστιμο & Ποινές

Ληγμένο Δίπλωμα Οδήγησης: Πρόστιμο & Ποινές

Τα τελευταία χρόνια, οι έλεγχοι για σωστή οδική συμπεριφορά και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. έχουν γίνει πολύ πιο έντονοι. Και με τα δυστυχήματα που παρατηρούνται στους δρόμους, θα λέγαμε ότι δικαίως κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Και η οδήγηση με ληγμένο δίπλωμα (ή χωρίς δίπλωμα) πλέον έχει πιο αυστηρές ποινές.

Οι κανόνες είναι αυστηροί, αλλά είναι σημαντικό να τους ακολουθείς για τη δική σου ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια των γύρω σου. Εμείς είμαστε δίπλα σου, για να σε ενημερώσουμε για τις πιθανές ποινές που ισχύουν στην οδήγηση χωρίς δίπλωμα, αλλά και να σου προτείνουμε πιο ασφαλείς τρόπους για να κινείσαι στον δρόμο.

Πόσο συχνά χρειάζεται ανανέωση το δίπλωμα οδήγησης;

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 3 τύποι διπλωμάτων που κυκλοφορούν:

  1. Το πράσινο / σιέλ παλιό έντυπο (αν και τα περισσότερα από αυτά έχουν αντικατασταθεί ως τώρα).
  2. Το ροζ έντυπο, που είναι τρίπτυχο.
  3. Η πλαστικοποιημένη κάρτα (το δίπλωμα Πανευρωπαϊκού τύπου).

Για τα δύο πρώτα, ισχύει ότι χρειάζονται ανανέωση μέχρι και το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού. Το πιο σύγχρονο δίπλωμα οδήγησης χρειάζεται ανανέωση 15 χρόνια μετά την έκδοσή του.

❗ Στην περίπτωση επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης, η ανανέωση γίνεται κάθε 5 χρόνια και συμπαρασύρει το ερασιτεχνικό δίπλωμα, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Οδηγοί από 65 ετών και άνω πρέπει να ανανεώνουν το δίπλωμα οδήγησης κάθε 3 χρόνια. Και όπως σίγουρα ξέρεις, εκτός από το δίπλωμα, υποχρεωτική είναι και η ασφάλεια για Αστική Ευθύνη. Διάλεξε την ασφαλιστική εταιρεία που σε συμφέρει και πρόσθεσε όποια άλλη κάλυψη χρειάζεσαι!

Πώς θα ξέρω ότι έχω ληγμένο δίπλωμα οδήγησης;

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι κανόνες που περιγράφουμε παραπάνω. Δηλαδή:

  • Αν είσαι άνω των 65 και έχεις το παλιό σου δίπλωμα, τότε οδηγείς με ληγμένο δίπλωμα. Πρέπει να πάρεις βεβαίωση παθολόγου και οφθαλμιάτρου, αλλά και να καταθέσεις το παράβολο για να το ανανεώσεις.
  • Αν έχεις δίπλωμα οδήγησης νέου τύπου, αλλά έχουν περάσει 15 χρόνια από την έκδοσή του, χρειάζεται ανανέωση.
  • Αν έχεις επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης εδώ και πάνω από 5 χρόνια, τότε είναι ληγμένο και χρειάζεται ανανέωση.

Άλλες έκτακτες περιπτώσεις, όπου γίνεται λόγος για οδήγηση με ληγμένο δίπλωμα είναι:

  • Αν το δίπλωμα είναι φθαρμένο / αλλοιωμένο, σε σημείο που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Αυτό θα γίνει όλο και πιο σπάνιο με τα νέου τύπου διπλώματα.
  • Αν δεν ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγήθηκε. Για παράδειγμα, αν τώρα φοράς γυαλιά μυωπίας, ενώ δεν φορούσες όταν εκδόθηκε το δίπλωμα, πρέπει να το ανανεώσεις.

Διάβασε επίσης: Επασφάλιστρο νέου οδηγού: 5 SOS ερωτήσεις & απαντήσεις!

Ποιες είναι οι ποινές για οδήγηση χωρίς δίπλωμα;

Οι παραβάσεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα αξιολογούνται με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας (χαμηλός, μεσαίος, υψηλός βαθμός επικινδυνότητας). Ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας, θα ορίζονται τα ανάλογα πρόστιμα και ποινές για οδήγηση χωρίς δίπλωμα (ή για άλλη παράβαση).

Τυπικά, το πρόστιμο για ληγμένο δίπλωμα οδήγησης ή για έλλειψη διπλώματος θα είναι στα 200 ευρώ. Αυτό ισχύει για αυτοκίνητα, αλλά και μοτοσυκλέτες. Όμως, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας που κρίνεται ότι έχει η παράβαση που κάνεις, το πρόστιμο μπορεί να κυμαίνεται στα 100 έως 600 ευρώ.

📍 Πρόσεξε: Θα σου επιβληθεί πρόστιμο και αν έχεις δίπλωμα για άλλη κατηγορία οχήματος από αυτό που βρέθηκες να οδηγείς!

Αν θέλουμε να τις συγκεντρώσουμε σε μια σύντομη λίστα, οι πιθανές ποινές για οδήγηση χωρίς δίπλωμα είναι (ανάλογα με την περίπτωση):

  • Πρόστιμο έως 600 ευρώ (συνήθως 200 ευρώ), ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας της παράβασης.
  • Αφαίρεση άδειας οδήγησης (εφόσον υπάρχει) για 30 ημέρες.
  • Σε σπάνιες, σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει αυτόφωρο και φυλάκιση από 1 έως 12 μήνες (δεν σε αφορά αν έχεις απλώς ξεχάσει το δίπλωμα στο σπίτι).

Υπάρχει πρόστιμο αν δεν έχεις δίπλωμα μαζί σου;

Όλοι ξεχνάμε σημαντικά πράγματα μερικές φορές. Όμως η ασφαλής οδήγηση και η συμμόρφωση με τον Κ.Ο.Κ. δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Εφόσον οδηγείς, πρέπει πάντα να έχεις άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα μαζί σου, είτε οδηγείς μοτοσυκλέτα, είτε αυτοκίνητο.

Τυπικά, υπάρχει πρόστιμο αν δεν έχεις δίπλωμα μαζί σου (δηλαδή το έχεις ξεχάσει στο σπίτι). Όμως το πρόστιμο αυτό μπορεί να σου κοστίσει και κάτω από 100 ευρώ (ανάλογα με την περίπτωση της απώλειας διπλώματος οδήγησης).

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι για τις κατηγορίες προστίμων, είναι ότι το τελικό βάρος πέφτει στον δείκτη επικινδυνότητας. Αν σου κάνουν έλεγχο και βρεθεί κάποια παράβαση, το πρόστιμο μπορεί να είναι:

  • Πρόστιμο έως 100€ για Χαμηλής επικινδυνότητας παραβάσεις.
  • Πρόστιμο έως 300€ για Μεσαίας επικινδυνότητας παραβάσεις.
  • Πρόστιμο έως 600€ για Υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις.

Αλλά όπως είπαμε, αν δεν έχεις δίπλωμα μαζί σου, επειδή το ξέχασες στο σπίτι, το πιο πιθανό είναι ότι η παράβαση θα κριθεί χαμηλής επικινδυνότητας.

Εκτός από το πρόστιμο, υπάρχει και αυτόφωρο για οδήγηση χωρίς δίπλωμα;

Οι ποινές και τα πρόστιμα καθορίζονται πάντα, ανάλογα με την περίπτωση και τη σοβαρότητα της παράβασης. Για παράδειγμα, η οδήγηση χωρίς δίπλωμα μετά από αφαίρεση για προηγούμενη παράβαση είναι κάτι ακόμα πιο σοβαρό από την οδήγηση με ληγμένο δίπλωμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, προβλέπεται αυτόφωρο για οδήγηση χωρίς δίπλωμα, ενώ υπάρχει και πιθανότητα για ποινή φυλάκισης για έναν, έως 12 μήνες. Επιπλέον, σου επιβάλλεται πρόστιμο και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Όπως καταλαβαίνεις, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η οδήγηση χωρίς δίπλωμα μετά από αφαίρεση. Με τον ίδιο τρόπο, δεν επιτρέπεται και η οδήγηση πριν εκδοθεί το δίπλωμα!

Τι αλλάζει στην οδήγηση χωρίς δίπλωμα από ανήλικο;

Σε περιοχές με λιγότερο έντονους ελέγχους, η οδήγηση χωρίς δίπλωμα (δυστυχώς) αφορά και ανηλίκους. Πέρα από το προφανές, που είναι ότι κανείς ανήλικος δεν πρέπει να οδηγεί αυτοκίνητο, μηχανή, ούτε καν μηχανάκι χαμηλού κυβισμού, υπάρχει πρόβλεψη και αντίστοιχες ποινές, ακόμα και για αυτή την περίπτωση. Για την οδήγηση χωρίς δίπλωμα από ανήλικο ισχύει πρόστιμο, αλλά και πιθανώς αυτόφωρο για τους γονείς / κηδεμόνες, λόγω παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Με απλά λόγια, η οδήγηση από ανήλικο φέρει ποινές κυρίως για τους γονείς. Σε μερικές περιπτώσεις (ανάλογα με την απόφαση στο Δικαστήριο Ανηλίκων), έχει συμβεί να υπάρξουν εκπαιδευτικές ενέργειες σχετικά με την Οδική Ασφάλεια. Οι εκπαιδευτικές ενέργειες στοχεύουν στους ίδιους τους ανήλικους οδηγούς, προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν προς τους κανόνες σωστής οδηγικής συμπεριφοράς.

Τι πρέπει να έχεις υποχρεωτικά στο όχημά σου;

Αν θέλεις να αποφύγεις κάθε είδους ποινές, πρόστιμα, δικαστήρια, υπάρχουν κάποια έγγραφα που πρέπει πάντα να έχεις στο αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα σου. Τα έγγραφα αυτά διαφέρουν, ανάλογα με την κατηγορία οχήματος. Πάμε να δούμε κάποια τυπικά παραδείγματα:

  • Άδεια κυκλοφορίας για το όχημα
  • Νόμιμη άδεια οδήγησης (δίπλωμα οδήγησης)
  • Έγκυρο αποδεικτικό ασφάλισης
  • Απόδειξη πληρωμής των τελευταίων τελών κυκλοφορίας
  • Πιστοποιητικό καλής λειτουργίας ταχογράφου
  • Δελτίο τεχνικού ελέγχου – Κάρτα Καυσαερίων

Και για επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά, χρειάζεσαι επίσης:

  • Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.)
  • Ειδική άδεια οδήγησης οδηγού Ε.Δ.Χ. Αυτοκινήτου
  • Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) και τα λοιπά έγγραφα που απαιτεί η Συμφωνία ADR του ν.1741/1987
  • Βεβαίωση περιοριστή ταχύτητας (κόφτη)

Ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος, μπορεί να υπάρχουν κι άλλα απαραίτητα έγγραφα. Ενημερώσου από τις αρμόδιες Αρχές και πρόλαβε κάθε κλήση, πριν σε σταματήσουν για έλεγχο.

Κι επειδή η ασφάλεια είναι απαραίτητη για κάθε όχημα, ιδιωτικής χρήσης ή επαγγελματικό, μην την αφήσεις να λήξει! Μπες στο insurancemarket, σύγκρινε ασφάλειες και επίλεξε την πιο συμφέρουσα, ειδικά για σένα. Όλη η διαδικασία γίνεται online και από την άνεση του καναπέ σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου