Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Μηχανή / Μεταβίβαση Μηχανής: Κόστος, Δικαιολογητικά & Διαδικασία!

Μεταβίβαση Μηχανής: Κόστος, Δικαιολογητικά & Διαδικασία!

μεταβίβαση μηχανής

Η πώληση μηχανής (ή αυτοκινήτου) από ιδιώτη σε ιδιώτη είναι μια πολύ συχνή διαδικασία, η οποία γίνεται με μεταβίβαση του οχήματος. Η διαδικασία για τη μεταβίβαση μηχανής έχει, φυσικά, τη δική της γραφειοκρατία, με αντίστοιχα δικαιολογητικά, παράβολα και εξουσιοδοτήσεις.

Είναι πολύ εύκολο να χαθείς μέσα σε όλα αυτά. Έτσι κι εμείς για να σε βοηθήσουμε να περάσεις αυτή τη φάση όσο πιο ανώδυνα γίνεται, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη μεταβίβαση μοτό, μαζί με κόστη και δικαιολογητικά, για να προετοιμαστείς κατάλληλα.

Ποιο είναι το κόστος για μεταβίβαση μηχανής;

Πέρα από την τιμή αγοράς της μηχανής (αν πρόκειται για πώληση από ιδιώτη σε ιδιώτη), πρέπει ακόμα να πληρώσεις τέλη έκδοσης άδειας και τέλη μεταβίβασης.

Το τέλος έκδοσης άδειας για μοτοσυκλέτα είναι στα 9€, ενώ τα τέλη μεταβίβασης μοτοσυκλέτας εξαρτώνται από τα κυβικά εκατοστά της και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Από 0 – 400 cc: 30€
  • Από 401 – 800 cc: 45€
  • Από 801 – 1.300 cc: 60€
  • Από 1301 – 1600 cc: 90€
  • Από 1601 – 1900 cc: 120€
  • Από 1901 – 2500 cc: 145€
  • Από 2500 cc και άνω: 205€

Για παράδειγμα, αν κάνεις μεταβίβαση μοτό 50cc, το παράβολο που πρέπει να πληρώσεις είναι στα 39€.

Όπως είναι φυσικό, πληρώνεις χαμηλότερο παράβολο για μεταβίβαση μηχανής, όσο λιγότερα είναι τα κυβικά της. Το κόστος μεταβίβασης αυξάνεται μαζί με τα κυβικά (και συνήθως το ίδιο ισχύει και για το κόστος αγοράς).

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για μεταβίβαση μηχανής;

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για μεταβίβαση μοτό είναι:

1. Αίτηση μεταβίβασης μηχανής – Υπεύθυνη δήλωση (υποβάλλεται από τον αγοραστή).

2. Άδεια κυκλοφορίας οχήματος. Καλό είναι να υπάρχει το πρωτότυπο και φωτοτυπία.

3. Ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και φωτοτυπία.

4. Αποδεικτικό για την καταβολή τέλους έκδοσης Άδειας & τέλους Μεταβίβασης οχήματος. Είναι το παραστατικό που θα πάρεις από την τράπεζα και καλό είναι να γράφει στην αιτιολογία τον αριθμό πινακίδας της μηχανής.

5. Βεβαίωση κυριότητας (πράξη εξόφλησης). Χρειάζεται αν ο πωλητής χρωστούσε το όχημα, δηλαδή το έχει αγοράσει με δόσεις.

6. Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

7. Αστυνομική Ταυτότητα ή άλλο αντίστοιχο έγγραφο ταυτοπροσωπίας. (Διαβατήριο ή Άδεια Οδήγησης ή Ατομικό βιβλιάριο υγείας ή Άδεια Διαμονής).

8. ΑΦΜ του αγοραστή.

Μπορείς να καταθέσεις τα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση μηχανής στα ΚΕΠ ή στην αρμόδια Περιφέρεια του τόπου κατοικίας σου.

Επίσης, μπορείς να πραγματοποιήσεις μεταβίβαση μηχανής online, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η μεταβίβαση αυτοκινήτου. Έτσι, κάποια από τα δικαιολογητικά δεν θα χρειαστεί να τα προσκομίσεις.

Τι χρειάζεται για μεταβίβαση μηχανής;

Δεν αρκεί να συγκεντρώσεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχει ολόκληρη διαδικασία. Αν αναρωτιέσαι τι χρειάζεται για μεταβίβαση μηχανής, η διαδικασία είναι κάπως έτσι:

  • Επικοινωνείς με την Περιφέρεια του τόπου κατοικίας σου, για να ενημερωθείς για το ακριβές κόστος μεταβίβασης (τέλη αδείας και μεταβίβασης).
  • Από την αρμόδια Περιφέρεια ενημερώνεσαι και για τις Συμβεβλημένες Τράπεζες και τους αριθμούς λογαριασμού όπου μπορείς να πληρώσεις το παράβολο μεταβίβασης.
  • Συγκεντρώνεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά (και πληρώνεις στην τράπεζα το παράβολο μεταβίβασης μηχανής).
  • Καταθέτεις τα δικαιολογητικά στην αρμόδια Περιφέρεια του τόπου κατοικίας σου (μπορείς να το κάνεις και σε ΚΕΠ, αλλά η διαδικασία θα καθυστερήσει περισσότερο).
  • Ο πωλητής και ο αγοραστής ανταλλάσσουν υπεύθυνες δηλώσεις. Σε αυτές αναγράφεται το ποσό αγοράς (για να μπορεί να υποβληθεί στην εφορία).

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 3-7 εργάσιμες μέρες. Αλλά και στο διάστημα αυτό μπορεί ο αγοραστής να κυκλοφορεί νόμιμα και να έχει έγκυρη ασφάλεια μηχανής (έχοντας φωτοτυπία της άδειας με σφραγίδα του υπουργείου).

πινακίδα widget

📌Διάβασε επίσης: Κράνος μηχανής: Τι κράνος να επιλέξω για τη μηχανή μου;

Γίνεται μεταβίβαση μηχανής χωρίς ΚΤΕΟ;

Όχι, η μεταβίβαση μηχανής χωρίς ΚΤΕΟ δεν είναι δυνατή. Μέσα στα απαραίτητα δικαιολογητικά της μεταβίβασης υπάρχει και το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (δηλαδή το ΚΤΕΟ του).

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το όχημα να περάσει τον τεχνικό έλεγχο, πριν περάσει στα χέρια του αγοραστή. Άλλωστε, αν εσύ είσαι ο αγοραστής, σε συμφέρει 100% να έχει περάσει πρόσφατα ΚΤΕΟ, πριν τη μεταβίβαση μοτό.

Ακόμα κι αν δεν ήταν υποχρεωτικό, θα σε συμβουλεύαμε να πας τη μηχανή σε ιδιωτικό ή δημόσιο ΚΤΕΟ για να ελέγξεις σε τι κατάσταση βρίσκεται, πριν την αγοράσεις. Ομοίως, σου προτείνουμε να ζητήσεις από τον πωλητή το βιβλίο σέρβις της μηχανής. Θα σε βοηθήσει πολύ στο μέλλον.

Ποιος αναλαμβάνει την ασφάλεια της μηχανής;

Η ασφάλεια είναι πάντα υποχρέωση εκείνου που έχει την κυριότητα του οχήματος. Αν γίνεται μεταβίβαση μηχανής σε σένα, αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια είναι πλέον δική σου υπόθεση (ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία επίσημα).

Όμως μην αγχώνεσαι, εμείς έχουμε κάνει τη διαδικασία της ασφάλισης εύκολη για σένα. Αρκεί να μπεις στο insurancemarket για να συγκρίνεις ασφάλειες και να πάρεις αυτή που σε συμφέρει περισσότερο. Όλη η διαδικασία γίνεται 100% ηλεκτρονικά και με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

Και αν είσαι ήδη πελάτης μας, κατέβασε το insurancemarket app, για να έχεις το status και τη διαχείριση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σου στο κινητό σου, με λίγα μόνο clicks! 📱


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια μηχανής

Ασφάλεια Μηχανής Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου