Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / 10 συμβουλές για ασφαλή οδήγηση με βροχή!

10 συμβουλές για ασφαλή οδήγηση με βροχή!

οδήγηση με βροχή

Η οδήγηση με βροχή, και πόσο μάλλον εν μέσω έντονων βροχοπτώσεων, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή!

Όταν κινούμαστε με το αυτοκίνητο σε βρεγμένο οδόστρωμα οφείλουμε να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι, καθώς παραμονεύουν παγίδες, ορισμένες εκ των οποίων μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, εφόσον είμαστε προνοητικοί και προσεκτικοί.

Παρακάτω ακολουθούν δέκα σημαντικές συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις εν μέσω βροχοπτώσεων, έτσι ώστε να μην βρεθείς σε δύσκολη θέση.

Οδήγηση με βροχή: 10 συμβουλές για να οδηγείς με ασφάλεια

1. Ελέγχουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας και τα αντικαθιστούμε εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ασφάλεια πάνω από όλα!

2. Φροντίζουμε οι υαλοκαθαριστήρες μας να βρίσκονται σε θέση να σαρώνουν άριστα το παρμπρίζ και να μην αφήνουν γραμμές ή θαμπάδες. Απαγορεύεται να μην έχουμε καλή ορατότητα!

3. Εξαερίζουμε σωστά την καμπίνα του αυτοκινήτου. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό για το ξεθάμπωμα των παρμπρίζ. Είπαμε, η ορατότητα είναι το Α και το Ω σε δύσκολες καιρικές συνθήκες!

4. Τσεκάρουμε ότι τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου (τόσο εμπρός όσο και πίσω) λειτουργούν στην εντέλεια και δεν υπάρχουν καμμένοι λαμπτήρες.

Σε περίπτωση που ανακαλύψουμε κάτι μεμπτό, προχωρούμε σε αντικατάσταση τους, καθώς με σωστά φώτα βλέπουμε καλύτερα στο δρόμο, ενώ γινόμαστε και ευκολότερα αντιληπτοί από τους άλλους οδηγούς!

5. Προσοχή όταν περνάμε από λιμνάζοντα νερά στους δρόμους. Υπάρχει πιθανότητα κάτω από την επιφάνεια του νερού να κρύβεται κάποια λακκούβα, η οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσει ζημιά στα ελαστικά ή στον τροχό του αυτοκινήτου μας, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να χάσουμε τον έλεγχο του οχήματος. Μακριά από εμάς!

6. Προσοχή επίσης στο συχνό φαινόμενο της υδρολίσθησης! Όταν μαζεύεται υπερβολική ποσότητα νερού στο οδόστρωμα, δεν προλαβαίνει να διαφύγει όλο άμεσα μέσω των αυλακώσεων του πέλματος του ελαστικού.

Έτσι το πέλμα δεν πατά πλέον στο οδόστρωμα, αλλά «κολυμπάει» στο νερό. Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι το αυτοκίνητό μας υδρολισθαίνει και χάνουμε τον έλεγχό του, το σημαντικότερο είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.

Δεν φρενάρουμε, κρατάμε σταθερά το τιμόνι και αποφεύγουμε απότομες κινήσεις, ενώ κόβουμε ταχύτητα αφήνοντας το γκάζι. Αν τα ελαστικά μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, η πρόσφυση θα επανέλθει σχεδόν αμέσως!

7. Οδηγούμε με ηρεμία. Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, κρατούμε μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας σε σχέση με τη στεγνή άσφαλτο, ενώ συμπεριφερόμαστε ώριμα για να αποφύγουμε δυσάρεστα απρόοπτα, τόσο για εμάς, όσο και για τους γύρω μας!

8. Ελέγχουμε ότι η ρεζέρβα μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς επίσης και το προειδοποιητικό τρίγωνο, το οποίο τοποθετούμε στο δρόμο σε περίπτωση ανάγκης. Παράλληλα δεν ξεχνάμε, να τσεκάρουμε το φαρμακείο που διαθέτει το όχημα, προσθέτοντας ό,τι λείπει. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά!

9. Διεξάγουμε έναν χειμερινό έλεγχο στο αυτοκίνητό μας, τον οποίο μάλιστα αρκετές εταιρείες τον προσφέρουν εντελώς δωρεάν. Η πρόληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

10. Ξεκινάμε νωρίτερα από το σπίτι για τις καθημερινές μετακινήσεις μας, καθώς η βροχή δημιουργεί καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να «οπλίζονται» με νευρικότητα αντί για ψυχραιμία, άρα οι κίνδυνοι ενδεχόμενων ατυχημάτων αυξάνονται. Ειρήνη υμίν κύριοι οδηγοί!

Ακόμα κι αν προκύψει κάποιο ατύχημα, είναι πιθανό να μην προκληθούν ζημιές, που είναι και το καλύτερο σενάριο. Όμως, θα χρειαστεί να συμπληρώσεις το έντυπο φιλικού διακανονισμού (εσύ και ο άλλος οδηγός) και να δηλωθεί το ατύχημα στην Τροχαία και τις ασφαλιστικές σας.

Τετρακίνηση στη βροχή

Σκέφτεσαι την τετρακίνηση ως ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για εσένα και το αυτοκίνητό σου; Ναι πράγματι, μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη ασφάλεια. Αλλά μήπως θεωρείς πως μόνο η τετρακίνηση είναι όλα όσα χρειάζεσαι για την οδήγηση με βροχή; 🤔

Οι σύγχρονες τεχνολογίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ελέγχου κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε βροχερές συνθήκες. Αλλά ένα πράγμα που μπορεί να μην έχεις λάβει υπόψη είναι η κατάσταση των ελαστικών σου.

Ναι, ακόμη και με την τετρακίνηση, τα ελαστικά σου πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση για να διασφαλίσεις την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η τετρακίνηση είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στη βροχή. Μαζί με τα υψηλής ποιότητας ελαστικά και τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, μπορείς να οδηγείς με περισσότερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη, ακόμη και σε βροχερές συνθήκες.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάς να ανανεώνεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου έγκαιρα! Μπες στο insurancemarket, σύγκρινε ασφάλειες και βρες αυτό που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σου, με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

🎧 Άκουσε επίσης: Ασφάλεια Αυτοκινήτου: Πόσο εύκολα αποζημιώνομαι αν τρακάρω με ανασφάλιστο όχημα;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου