Αρχική / Η Ομάδα Μας / Fun Facts / Παιδιά και οδική ασφάλεια/κυκλοφοριακή αγωγή: 5 must συμβουλές!

Παιδιά και οδική ασφάλεια/κυκλοφοριακή αγωγή: 5 must συμβουλές!

οδική ασφάλεια

Οδηγοί και πεζοί στην Ελλάδα μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα: Οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι. Δεν έχει σημασία αν ζεις σε μεγάλη πόλη ή στην επαρχία. Αν κυκλοφορείς έξω, θα έχεις βρεθεί σε κίνδυνο τουλάχιστον μια φορά. Κι αν για τους ενήλικες είναι μια φορά επικίνδυνα, φαντάσου για τους ανηλίκους. Το κεφάλαιο παιδιά και οδική ασφάλεια (ή κυκλοφοριακή αγωγή και οδική ασφάλεια) είναι πάντα θέμα συζήτησης.

Το να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο μπορεί να σε γεμίσει χαρά, αλλά ταυτόχρονα φέρνει και ευθύνη. Γιατί πρώτα από όλους εσύ πρέπει να του μάθεις να προφυλάσσει τον εαυτό του. Και μην αμφιβάλεις, σε παρατηρεί και παίρνει παράδειγμα από σένα. Οπότε μάθημα πρώτο, πρόσεχε τη δική σου οδική συμπεριφορά και το παιδί θα ακολουθήσει.

Πάμε να δούμε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για την οδική ασφάλεια των παιδιών:

Παιδιά και οδική ασφάλεια: 5 χρήσιμες συμβουλές για να εφαρμόσεις από σήμερα!

Η οδική ασφάλεια για παιδιά ξεκινά από πάρα πολύ νωρίς (από τη στιγμή που βγαίνεις από το μαιευτήριο). Δες τι πρέπει να προσέξεις.

#1 Βάλε το παιδικό κάθισμα να κοιτάει πίσω

Αφού βρεις το καλύτερο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου για το αμάξι σου, πρέπει και να το δέσεις σωστά. Αν έχει σύστημα Isofix, σίγουρα θα σε δυσκολέψει λιγότερο. Αν όχι, κάνε πολλή εξάσκηση δένοντας το κάθισμα με τη ζώνη του πίσω καθίσματος.

Και ναι, στην αρχή πρέπει το παιδικό κάθισμα να κοιτάζει πίσω, για την ασφάλεια του μωρού. Το σκανδιναβικό μοντέλο “ορίζει” ότι πρέπει να κοιτά πίσω μέχρι το παιδί να γίνει 4 ετών. Άλλα συστήματα προτείνουν ότι και μέχρι 12 – 24 μηνών είναι εντάξει (εξαρτάται και από τον ρυθμό ανάπτυξης κάθε παιδιού).

#2 Η ασφάλεια πάνω από την άνεση

Μπορεί να φοβηθείς ότι τα προστατευτικά ή η ζώνη ασφαλείας είναι σφιχτά πάνω του. Όμως είναι σημαντικό για την οδική ασφάλεια του παιδιού να έχει προσδεθεί σωστά, όσο είναι σημαντικό να έχει τοποθετηθεί σωστά το κάθισμα αυτοκινήτου.

Εντάξει, μην το πνίξεις κιόλας το παιδί, αλλά δεν πρέπει η ζώνη να είναι χαλαρή. Κι αν σου κάνει παράπονα, πρέπει να του εξηγήσεις ότι είναι για το δικό του καλό.

#3 Δώσε το καλό παράδειγμα

Είσαι το πρώτο άτομο που θα δει και θα αντιγράψει το παιδί σου. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να κάνεις πρώτα εσύ το σωστό. Το παιδί και η οδική ασφάλεια είναι θέματα για τα οποία έχεις πιο μεγάλη ευθύνη από όση φαντάζεσαι.

Τι να κάνεις; Φόρα πάντα τη ζώνη σου πριν ξεκινήσει το αυτοκίνητο. Οδήγησε με προσοχή, ειδικά όταν το παιδί είναι μαζί σου. Μην χρησιμοποιείς το κινητό σου στο αυτοκίνητο και μην τρώτε στη διαδρομή.

Τήρησε τους κανόνες σε μικρές και μεγάλες διαδρομές και θα κάνεις ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, για να μάθει και το παιδί για την οδική ασφάλεια!

#4 Η σωστή στιγμή να βγάλεις το παιδικό κάθισμα

Δεν υπάρχει στάνταρ ηλικία στην οποία σταματάς να χρησιμοποιείς παιδικό κάθισμα. Κάθε παιδί αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Πολλές φορές, όταν το παιδί είναι πια μεγάλο για να χωρέσει στο παιδικό κάθισμα, χρησιμοποιούμε ένα απλό booster seat για να εφαρμόζει σωστά η ζώνη ασφαλείας.

Η ζώνη πρέπει να περνά από το στέρνο του παιδιού και όχι από το λαιμό του. Όταν φτάσει στο σημείο να φοράει τη ζώνη ασφαλείας και να κάθεται σωστά, δε θα χρειάζεται ούτε booster seat.

#5 Γίνε ο δάσκαλος που χρειάζεται

Έχεις τεράστια ευθύνη για την οδική ασφάλεια του παιδιού σου. Αλλά και το ίδιο το παιδί έχει ευθύνη του εαυτού του (από ένα σημείο και μετά). Όταν πια μεγαλώσει λίγο και αρχίσετε να μιλάτε, πρέπει να αξιοποιήσεις σωστά τον χρόνο που περνάτε μέσα στο αμάξι.

Με απλά λόγια, προσπάθησε να εξηγείς στο παιδί τι προσέχουμε στο δρόμο, για ποιο λόγο οδηγούμε ήρεμα και προσεκτικά και γιατί φοράμε πάντα ζώνη, ακόμα και για κοντινές αποστάσεις. Ενθάρρυνέ το να κάνει ερωτήσεις και να μάθει περισσότερα!

Κυκλοφοριακή αγωγή και οδική ασφάλεια: Πώς θα μάθει το παιδί;

Το θέμα δεν είναι μόνο το τι κανόνες ακολουθούμε όταν οδηγούμε στο αυτοκίνητο. Πρέπει να κάνεις και μαθήματα για γενική κυκλοφοριακή αγωγή στο παιδί. Μπορείτε να κάνετε βόλτες μαζί και να του μαθαίνεις χρήσιμα πράγματα για την ασφάλειά του σαν πεζός.

Πρέπει να μάθει για τις διαβάσεις, τα φανάρια, τις σωστές και λάθος στιγμές να περάσει απέναντι σε ένα δρόμο (και βέβαια να μάθει να ξεχωρίζει και να σέβεται τις σημάνσεις για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες). Κακά τα ψέματα, δεν έχει σημασία αν είσαι οδηγός ή πεζός. Και οι δύο έχουν χρέος να προσέχουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

📍Και να θυμάσαι: Δεν αφήνουμε τα παιδιά να κυκλοφορούν ασυνόδευτα στο δρόμο, τουλάχιστον μέχρι τα 12 χρόνια τους. Είμαστε μαζί τους και φροντίζουμε να μάθουν όσα χρειάζονται, για να κυκλοφορούν μετά με ασφάλεια.

Ναι, αλλά η κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών δεν είναι δουλειά του σχολείου;

Σίγουρα έχει και το σχολείο ευθύνη για να μάθει στα παιδιά κυκλοφοριακή αγωγή και οδική ασφάλεια. Όμως όλα ξεκινούν από το σπίτι. Πρώτα απ’ όλους, το παιδί παρατηρεί και αντιγράφει τους γονείς.

Ο ρόλος σου είναι πιο σημαντικός από όσο φαντάζεσαι και δεν πρέπει να τον πάρεις αψήφιστα. Είτε οδηγείτε, είτε είστε πεζοί, να είσαι το παράδειγμα προς μίμηση.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να βρεις απαντήσεις στο θέμα Παιδιά και Οδική Ασφάλεια. Και για την ασφάλεια αυτοκινήτου σου, φροντίζουμε εμείς!

Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε δωρεάν προσφορές από εως 29 ασφαλιστικές και κλείσε αυτή που σε συμφέρει περισσότερο! Όλη η διαδικασία γίνεται 100% online, χωρίς καν να σηκωθείς από τον καναπέ σου.

📌 Διάβασε επίσης: Πατάκια αυτοκινήτου: Τι να επιλέξω & tips καθαρισμού

🎧 Άκουσε επίσης: Ηλεκτροκίνηση: Είναι το Ρεύμα το πιο οικονομικό καύσιμο;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου