Πληρωμή τελών κυκλοφορίας Online: Πλήρωσε με ασφάλεια από το σπίτι!

Ήρθε η στιγμή που πρέπει να πληρώσεις το «σήμα» του αυτοκινήτου ή της μηχανής σου για το 2021. Οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αυτό θα σήμαινε να στηθείς στην ουρά και να περιμένεις τη σειρά σου. Όμως, στη μετά – Covid εποχή, σου προτείνουμε την πληρωμή τελών κυκλοφορίας online από την άνεση του σπιτιού σου!

 

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να ολοκληρώσεις στον ταχύτερο δυνατό χρόνο την πληρωμή τελών κυκλοφορίας online μέσω λογαριασμού ή με πιστωτική κάρτα και δες τις απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις για να σου λυθεί κάθε απορία.

 

Ποια είναι η διαδικασία για πληρωμή τελών κυκλοφορίας online;

 

 

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται εμπρόθεσμα το τελευταίο δίμηνο του έτους, από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου. Οι ημερομηνίες αυτές ισχύουν και για την πληρωμή online, εκτός και αν υπάρξει άλλη ενημέρωση (π.χ. μικρή παράταση).

 

Η πληρωμή είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα, εκτός από όσα έχουν κάνει κατάθεση πινακίδων.

 

Πάμε να δούμε τη διαδικασία online πληρωμής, με την τραπεζική κάρτα ή τον λογαριασμό σου:

 

 

1. Αναζήτησε ηλεκτρονικά το σήμα των τελών κυκλοφορίας που σου αναλογούν. Θα πρέπει να γνωρίζεις το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος (την πινακίδα).

 

2. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μπορείς να εκτυπώσεις το σήμα χωρίς να χρησιμοποιήσεις του κωδικούς του taxisnet.

 

3. Πατάς «είσοδος στην εφαρμογή» και μεταφέρεσαι στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

 

4. Εκεί σου ζητείται να πληκτρολογήσεις τον ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας και το έτος για το οποίο γίνεται η πληρωμή. Προσοχή εδώ, γιατί όπως προαναφέρθηκε η πληρωμή για το 2021 μπορεί να γίνει από την 1η Νοεμβρίου και μετά, επομένως αν πας να πληρώσεις νωρίτερα δεν θα σου δώσει επιλογή για το 2021.

 

5. Τυπώνεις ή αποθηκεύεις ηλεκτρονικά το Έντυπο Τελών Κυκλοφορίας στον υπολογιστή σου.

 

6. Η πληρωμή τελών κυκλοφορίας online μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω της εφαρμογής taxisnet ή μέσω e-banking. Σου δίνεται μάλιστα η δυνατότητα να ολοκληρώσεις την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με πιστωτική κάρτα και να έχεις άτοκες δόσεις.

 

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

 

📍 Στην υπηρεσία web banking της Alpha Bank επιλέγεις από την κεντρική οθόνη στην αριστερή στήλη την καρτέλα «νέα συναλλαγή».

 

📍 Στην καρτέλα «όλες οι συναλλαγές» η επιλογή «τέλη κυκλοφορίας» βρίσκεται στις «Δημοφιλείς» συναλλαγές.

 

📍 Εναλλακτικά επιλέγεις συναλλαγές «Δημοσίου – Ταμείων» και «Τέλη Κυκλοφορίας». Πληκτρολογείς τον ηλεκτρονικό κωδικό πληρωμής που αναγράφεται στο έντυπο των τελών και το ποσό και ολοκληρώνεις την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με πιστωτική κάρτα ή μέσω του λογαριασμού σου.

 

 

Και για σένα που δεν είσαι λάτρης των online συναλλαγών, έχουμε κι άλλη λύση. Μπορείς να πληρώσεις τα τέλη σου στο φυσικό μας κατάστημα, στη Φιλελλήνων 7 στο Σύνταγμα.

 

Είμαστε στη διάθεσή σου καθημερινά (9:00 – 17:00) και θα χαρούμε να σε εξυπηρετήσουμε!

 

Συχνές ερωτήσεις για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας

 

1. Αν μεταβιβάσω το όχημα εντός του τρέχοντος έτους, οφείλω τέλη κυκλοφορίας του επόμενου;

 

Όχι. Τα τέλη πρέπει να καταβληθούν από τον κάτοχο έως 1η Ιανουαρίου ή έως την λήξη της παράτασης. (Για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 έχει δοθεί παράταση έως 26 Φεβρουαρίου του 2021).

 

2. Είμαι συνιδιοκτήτης ενός οχήματος και έχουν εκδοθεί έντυπα τελών για κάθε Α.Φ.Μ. Πρέπει να τα πληρώσουμε όλοι;

 

Όχι. Τα τέλη είναι αδιαίρετα και αρκεί να τα πληρώσει ένας από τους συνιδιοκτήτες. Αν δεν πληρωθούν, ο καθένας είναι συνυπόχρεος για ολόκληρο το ποσό.

 

3. Έχει αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας και έχω πληρώσει τα τέλη πριν την αλλαγή. Οφείλω τέλη και στο νέο αριθμό;

 

Όχι, γιατί οι δύο αριθμοί συσχετίζονται και ισχύει η πληρωμή ανεξάρτητα σε ποιον αριθμό έγινε.

 

4. Πότε δεν οφείλονται τέλη;

 

Όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία εκούσια ή αναγκαστική πριν την έναρξη του έτους τελών.

 

5. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας;

 

Εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο:

  • Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
  • 30€, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30€.

6. Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ελλιπή στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών»;

 

Ανάλογα με τον τύπο του οχήματος τα τέλη υπολογίζονται βάσει των κυβικών εκατοστών του κινητήρα (cc), των εκπομπών ρύπων (CO2), του μικτού βάρους και των θέσεων.

 

Αν η βάση υπολογισμού δεν είναι συμπληρωμένη δεν μπορούν να υπολογιστούν τα τέλη και θα πρέπει να απευθυνθείς στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών προκειμένου να διορθωθεί η άδεια κυκλοφορίας.

 

7. Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ο Α.Φ.Μ. δεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του οχήματος»;

 

Ο Α.Φ.Μ. που έχεις συμπληρώσει ή είναι λανθασμένος (οπότε συμπληρώνεις τον σωστό) ή αναγράφεται στην άδεια Α.Φ.Μ. διαφορετικός από αυτόν του κατόχου (οπότε απευθύνεσαι στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών) ή είναι διαφορετικός στα στοιχεία που τηρούνται από την αρμόδια Υπηρεσία (οπότε απευθύνεσαι στη Δ.Ο.Υ.).

 

Αν δεν ισχύει κάτι από τα ανωτέρω τότε ίσως συμπληρώνεις λανθασμένο αριθμό κυκλοφορίας.

 

 

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να πληρώσεις τα τέλη σου, χωρίς να σηκωθείς από τον καναπέ! Κι αν χρειαστείς βοήθεια για να ρυθμίσεις τα οικονομικά του σπιτιού σου, εμείς είμαστε εδώ.

 

Μπες στο Money Market και σύγκρινε κάρτες, δάνεια, ακόμα και προγράμματα επιβράβευσης τραπεζών, για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει!

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας Online: Πλήρωσε με ασφάλεια από το σπίτι!