Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ποιο είναι το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου;

Ποιο είναι το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου;

κάθισμα αυτοκινήτου

Αν οδηγείς καθημερινά ή για πολλές ώρες, ένα από τα πράγματα που σε απασχολούν είναι πόσο βολικό είναι το κάθισμα. Ε και αν είσαι της καθαριότητας, ίσως σε απασχολεί να μη λεκιάζει εύκολα. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν περιμένεις παιδί, οπότε αναρωτιέσαι και ποιο είναι το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου για το μωρό σου.

Θέλεις το καλύτερο για την ασφάλειά του, αλλά και για άνεση. Ψάχνεις για τα πιο ασφαλή παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου; Έχουμε μερικές συμβουλές για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις.

Ποιο είναι το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου; 5+1 σημεία προσοχής πριν αγοράσεις!

Πριν αγοράσεις παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, πρέπει να προσέξεις συγκεκριμένα πράγματα. Τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

1. Τσέκαρε αν το αυτοκίνητο έχει σύστημα ISOFIX

Μέχρι το 2011, η ενσωμάτωση τεχνολογίας ISOFIX στα αυτοκίνητα δεν ήταν υποχρεωτική. Γι’ αυτό, σου προτείνουμε να ελέγξεις αν το αυτοκίνητό σου έχει υποδοχείς για το σχετικό σύστημα.

Θα τους βρεις δίπλα στους υποδοχείς της ζώνης ασφαλείας, στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. Αν το αυτοκίνητό σου δεν είναι συμβατό με ISOFIX, δεν πειράζει. Για τα παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων, υπάρχουν και παιδικά καθίσματα που δένονται με τις ζώνες ασφαλείας.

Απλώς πρέπει να κάνεις τον έλεγχο συμβατότητας πριν αγοράσεις το κάθισμα, έτσι ώστε να ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο κάθισμα, ειδικά για το δικό σου αυτοκίνητο!

💡 Disclaimer: Δεν είναι απαραίτητο πως το σύστημα ISOFLEX είναι πιο ασφαλές, είναι όμως πιο εύκολο στη χρήση.

2. Έλεγξε την κλίση της θέσης αυτοκινήτου

Πρέπει να ξέρεις, πως γίνονται σοβαρές έρευνες και μελέτες για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων. Ειδικοί κάνουν “crash tests” και ελέγχουν την αντοχή των καθισμάτων, ώστε αυτά να βγουν στην αγορά.

Όμως αυτό δεν έχει καμία αξία, αν δεν επιλέξεις κάθισμα 100% συμβατό με το αυτοκίνητό σου. Πάρα πολλοί κατασκευαστές παιδικών καθισμάτων ανεβάζουν στους ιστοτόπους τους λίστες συμβατότητας με διάφορα αυτοκίνητα, με βάση τη χρονολογία κατασκευής. Αυτό δίνει την πρώτη ένδειξη που πρέπει να ελέγξεις.

Επίσης, πολλοί έμποροι σου δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσεις το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητό σου, πριν το αγοράσεις. Κάπως έτσι έχεις την ικανότητα να επιλέξεις το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου!

3. Προδιαγραφές βάρους – ηλικίας παιδιού

Τα πιο ασφαλή παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου συνήθως δεν επιλέγονται τόσο με βάση την ηλικία, όσο με βάση το βάρος. Πολύ δημοφιλής κατηγορία είναι τα καθίσματα αυτοκινήτου για 0-36 κιλά.

Όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας του καθίσματος θα πρέπει να αναγράφονται σε σχετική ετικέτα που θα βρεις πάνω του (συνήθως έχει πορτοκαλί χρώμα). Μην αγοράσεις παιδικό κάθισμα, χωρίς να ελέγξεις τις προδιαγραφές βάρους.

4. Έγκριση με βάση τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς

Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί ECE R 44/03 και ECE R 44/04 επιβάλλουν αυστηρές δοκιμές στα εξαρτήματα των παιδικών καθισμάτων με crash tests. Με βάση αυτούς βγαίνουν οι προδιαγραφές των καθισμάτων (στις πορτοκαλί ετικέτες που αναφέρουμε παραπάνω).

Δεν θα κρίνουν ποιο είναι το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου, αλλά θα σου δώσουν μια πιστοποίηση ασφαλείας που χρειάζεσαι, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Έπειτα, έχεις κι εσύ την ευθύνη για τη σωστή τοποθέτηση του καθίσματος!

5. Μετατρεπόμενο κάθισμα για διαφορετικές ηλικίες

Για τα πρώτα χρόνια της ζωής του (μέχρι 12 – 24 μηνών), είναι πιο ασφαλές για το μωρό αν το κάθισμα κοιτάζει προς τα πίσω. Έπειτα, μπορείς να το βάζεις να κοιτάζει μπροστά.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αλλάξεις κάθισμα. Μερικά από τα πιο ασφαλή παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου είναι μετατρεπόμενα. Στρέφονται μπροστά ή πίσω, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Άρα, σου δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία.

6. Πλευρική προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης

Η πλαϊνή προστασία στα παιδικά καθίσματα λειτουργούν απορροφώντας τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Έτσι, είναι πιο ξεκούραστα για το μωρό σου.

Και φυσικά, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης (αν και ευχόμαστε να μη σου τύχει ποτέ). Τα περισσότερα καθίσματα αυτοκινήτου έχουν κάποιου είδους πλευρική προστασία, απλά φρόντισε να το προσέξεις πριν αγοράσεις.

💡 Συμπέρασμα: Τι παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου να πάρω;

Η δική μας πρόταση: Πάρε ένα παιδικό αυτοκίνητο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ECE R 44/03 ή ECE R 44/04). Πρέπει να είναι κατάλληλο για το βάρος του παιδιού και 100% συμβατό με την κλίση του αυτοκινήτου σου και το σύστημα πρόσδεσης που έχει (ISOFLEX ή με ζώνη ασφαλείας).

Επιπλέον, προτείνουμε κάποιο μετατρεπόμενο μοντέλο καθίσματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην πλευρική προστασία. Θα σε βολέψει για χρόνια και θα είναι πιο άνετο και ασφαλές για το παιδάκι σου.

Πώς να καθαρίσω τα καθίσματα του αυτοκινήτου;

Όταν κάνεις με το παιδί ταξίδια στο αυτοκίνητο, πρώτη προτεραιότητα θα είναι πάντα η ασφάλειά του. Δεύτερη προτεραιότητα θα είναι το καθαρό και υγιές περιβάλλον.

Λοιπόν, πώς καθαρίζω τα καθίσματα του αυτοκινήτου;

☑️ Καθάρισμα παιδικού καθίσματος

Ακολούθησε τις οδηγίες στην ετικέτα των υφασμάτων του καθίσματος.

Λογικά θα μπορείς να βάλεις τα υφάσματα στο πλυντήριο, αλλά όχι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Αν τα πλένεις τακτικά στους 40 – 60 βαθμούς Κελσίου με υποαλλεργικό απορρυπαντικό, θα είναι μια χαρά.

Το υποαλλεργικό απορρυπαντικό μπορείς να το βρεις στο super market και ως “βρεφικό απορρυπαντικό” και είναι η πιο φιλική λύση για το μωρό σου.

☑️ Καθάρισμα καθισμάτων ενηλίκων

Το επόμενο βήμα είναι να διατηρήσεις και τα κανονικά καθίσματα καθαρά, έτσι ώστε το περιβάλλον του αυτοκινήτου να είναι πιο υγιεινό. Λοιπόν, πώς να καθαρίσω τα καθίσματα του αυτοκινήτου;

Θα χρειαστείς:

  • ¼ του φλιτζανιού μαγειρική σόδα
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό

Σε ένα δοχείο ανάμειξε το νερό με τη σόδα και ανακάτεψε καλά να γίνουν ένα μείγμα. Πάρε ένα σφουγγάρι και τρίψε τα καθίσματα για να καθαρίσουν. Η σόδα θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις λεκέδες και θα μειώσει αισθητά τις οσμές.

Μετά από λίγο, χρησιμοποίησε ένα απορροφητικό πανί (π.χ. πανί μικροϊνών) για να σκουπίσεις τα καθίσματα και να απορροφήσει μεγάλο μέρος της υγρασίας στο αυτοκίνητο.

Προαιρετικά, μπορείς να συνεχίσεις και με τα εξής:

  • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • Λίγο απορρυπαντικό πιάτων
  • ¼ του φλιτζανιού ξίδι
  • Ένα μπουκάλι ψεκασμού

Στο μπουκάλι ψεκασμού, βάλε το νερό, το απορρυπαντικό πιάτων και το ξίδι (βάλε μόνο λίγες σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων, δεν χρειάζεσαι πολλή σαπουνάδα).

Ψέκασε τα καθίσματα με το μείγμα και πάρε μια βούρτσα για να τρίψεις και να αφαιρέσεις ό,τι βρωμιά έχει απομείνει. Τέλος, χρησιμοποίησε ξανά ένα απορροφητικό πανί για να μαζέψει μεγάλο μέρος της υγρασίας.

📌 Υπάρχει πιο απλή εναλλακτική;

Ναι. Αν θέλεις απλώς να φρεσκάρεις την ατμόσφαιρα, μπορείς να κάνεις το εξής:

  • Στο μπουκάλι ψεκασμού βάλε μόνο ζεστό νερό, μαγειρική σόδα και λίγο ξίδι.
  • Ψέκασε τα καθίσματα και τρίψε με βούρτσα ή σφουγγάρι.
  • Μάζεψε μεγάλο μέρος της υγρασίας με ένα απορροφητικό πανί.

Η μέθοδος αυτή θα ανανεώσει το περιβάλλον του αυτοκινήτου, θα σκοτώσει τις οσμές και σίγουρα θα είναι καλύτερη για ταξίδια με παιδί στο όχημα!

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου και να καθαρίσεις τα καθίσματα για ασφαλείς εκδρομές!

Όσο για την ασφάλεια αυτοκινήτου, σε καλύπτουμε εμείς! Μπες στο insurancemarket.gr και σύγκρινε δωρεάν τις προσφορές από 25+ ασφαλιστικές εταιρείες, για να κλείσεις στην καλύτερη τιμή, με τις παροχές που θέλεις.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου