Ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Δες πώς μπορείς να ταξιδέψεις εντός & εκτός Ελλάδας

5/5 - (4 αξιολογήσεις)
5/5 - (4 αξιολογήσεις)

Η πανδημία έφερε σημαντικούς περιορισμούς στα ταξίδια εντός και εκτός της χώρας. Τώρα που τα μέτρα έχουν ελαφρώς χαλαρώσει και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, όλοι σκεφτόμαστε πού θα ταξιδέψουμε.

 

Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις και τι ζητάει η κάθε χώρα για να δεχτεί τους ταξιδιώτες;

 

Παρακάτω θα βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να προετοιμαστείς κατάλληλα για ένα ταξίδι εντός και εκτός Ελλάδος.

 

Τι ισχύει για τα ταξίδια εντός Ελλάδος;

 

Όσον αφορά στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας οι προϋποθέσεις που ισχύουν σε αεροπλάναπλοία και τρένα είναι οι εξής:

 

 • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ο οποίος όμως να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν το ταξίδι ή

 

 • Αρνητικό μοριακό test (PCR) που να έχει διενεργηθεί μέσα στις τελευταίες 72 ώρες ή

 

 • Αρνητικό rapid test, ή self test που να έχει διενεργηθεί μέσα στις τελευταίες 24 ώρες ή

 

 • Βεβαίωση νόσησης με ισχύ για χρονικό διάστημα από 2 έως 9 μηνών από τη νόσηση.

 

Προσοχή: Για τα ταξίδια με πλοίο, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις μαζί τη Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας, η οποία, εκτός από έντυπη μορφή, είναι πλέον διαθέσιμη και ηλεκτρονικά.

 

Δείχνοντας οποιοδήποτε από αυτά τα έγγραφα μπορείς να ταξιδέψεις στα νησιά αλλά και την Ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο;

 

Εάν θες να ταξιδέψεις με αυτοκίνητο, δεν χρειάζεται προς το παρόν να έχεις κάποιο από τα παραπάνω έγγραφα.

 

Ισχύουν όμως ακόμα οι περιορισμοί στα άτομα που μπορούν να είναι μέσα σε ένα αυτοκίνητο (μέχρι 4 άτομα συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού και υποχρεωτική χρήση μάσκας εκτός αν πρόκειται για συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού).

 

Το ταξίδι με αυτοκίνητο εντός της χώρας θα είναι και φέτος πολύ δημοφιλές καθώς δεν έχει τους ελέγχους των άλλων μέσων. Αυτό που σίγουρα απαιτεί είναι να το έχεις σε καλή κατάσταση για να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις και να φροντίσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου σου.

 

Στο insurancemarket.gr, τη μεγαλύτερη υπηρεσία online σύγκρισης ασφαλειών εδώ και 10 χρόνια, μπορείς να συγκρίνεις περισσότερες από 25 ασφαλιστικές εταιρείες και να βρεις αυτή που σε συμφέρει για όποια διάρκεια επιθυμείς!

Τι ισχύει για τα ταξίδια στο εξωτερικό; 

 

Η κάθε χώρα έχει τους δικούς της περιορισμούς σχετικά με την υποδοχή ταξιδιωτών από άλλες χώρες. Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορα εργαλεία με τα οποία μπορείς να δεις με ακρίβεια τι μέτρα ακολουθεί η εκάστοτε χώρα. Πολύ χρήσιμη θα σου φανεί η ιστοσελίδα Re-open EU της Ευρωπαϊκής ένωσης, στην οποία δηλώνεις τη χώρα που ενδιαφέρεσαι να ταξιδέψεις και βλέπεις κατευθείαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα μέτρα προστασίας που τηρούνται στη συγκεκριμένη χώρα καθώς και το τι ακριβώς χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις εκεί.

 

Η κάθε χώρα λοιπόν έχει τα δικά της μέτρα, όμως σε γενικές γραμμές οι προϋποθέσεις που ισχύουν στις περισσότερες είναι οι εξής:

 

Αν θες να πας από την Ελλάδα σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού με αεροπλάνο, θα πρέπει να έχεις αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ώρες πριν την αναχώρησή σου ή πιστοποιητικό εμβολιασμού σε περίπτωση που έχεις κάνει και τις δύο δόσεις (το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να αντικαταστήσει το PCR).

 

 • Οι ηλικίες των παιδιών που απαλλάσσονται και δεν απαιτείται αρνητικό μοριακό τεστ για να ταξιδέψουν είναι διαφορετικές σε κάθε χώρα, για αυτό ενημερώσου από τις τοπικές αρχές για λεπτομέρειες.

 

 • Σε ορισμένες χώρες θα χρειαστεί να μπεις σε καραντίνα μόλις φτάσεις (7 ή 14 μέρες).

 

 • Κάποιες χώρες ζητάνε και δεύτερο αρνητικό τεστ την 7η μέρα της υποχρεωτικής σου απομόνωσης.

 

 • Για να μπορέσεις να μπεις σε κάποιες χώρες (π.χ. Γερμανία), θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει μια ψηφιακή δήλωση εισόδου.

 

Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και στην περίπτωση που θέλεις να ταξιδέψεις σε κάποια χώρα του εξωτερικού με πλοίοτρένολεωφορείο ή αυτοκίνητο.

 

Πάλι χρειάζεται να έχεις μαζί σου αρνητικό PCR τεστ (ή πιστοποιητικό εμβολιασμού), το οποίο θα δείξεις στις εκάστοτε αρμόδιες αρχές, καθώς και να μείνεις καραντίνα όπου προβλέπεται.

 

Σε κάθε περίπτωση πριν αποφασίσεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, καλό είναι να έχεις φροντίσει να ενημερωθείς με λεπτομέρειες για το τι προβλέπει το πρωτόκολλο της κάθε χώρας.

 

Κατηγοριοποίηση χωρών

 

Με το νέο άνοιγμα και τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που μας επιτρέπουν σταδιακά να ξαναρχίσουμε να ταξιδεύουμε, έγινε μια κατηγοριοποίηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάταξη των χωρών γίνεται με βάση τα κρούσματα κορονοϊού και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χωρίζονται ως εξής:

 

 • Χώρες πράσινης ζώνης – χώρες χαμηλού κινδύνου που οι επιβάτες που φεύγουν από αυτές δεν χρειάζεται να έχουν πιστοποίηση αρνητικού τεστ ούτε να κάνουν καραντίνα.

 

 • Χώρες πορτοκαλί ζώνης – χώρες με χαμηλό κίνδυνο αλλά με περισσότερα κρούσματα από εκείνες της πράσινης ζώνης.

 

 • Χώρες κόκκινης ζώνης – χώρες υψηλού κινδύνου με πάνω από 4% ποσοστό θετικότητας στον ιό.

 

 • Χώρες γκρίζας ζώνης – χώρες όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ασαφή και χρειάζεται ειδική άδεια για όποιον προέρχεται από τις συγκεκριμένες χώρες.

 

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ανήκει στην κόκκινη κατηγορία, γεγονός που σημαίνει ότι για να ταξιδέψεις σε άλλη χώρα του εξωτερικού χρειάζεται οπωσδήποτε να έχεις μαζί σου αρνητικό μοριακό τεστ που θα έχεις κάνει 72 ώρες πριν την πτήση σου ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

Επίσης, ανάλογα με το πρωτόκολλο της κάθε χώρας, ενδέχεται να χρειαστεί να κάνεις και 7ήμερη ή 14ήμερη καραντίνα.

 

Όποιος κι αν είναι ο προορισμός σου αυτό το καλοκαίρι φρόντισε να λάβεις τις σωστές πληροφορίες και φυσικά συνέχισε να τηρείς να μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό αφού μπορεί τα ταξίδια να άνοιξαν ξανά, όμως ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει.

 

car insurance banner

Ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Δες πώς μπορείς να ταξιδέψεις εντός & εκτός Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.