Τι αυτοκίνητο να πάρω; 5 Συμβουλές για να αγοράσεις το σωστό αυτοκίνητο!

4.5/5 - (25 αξιολογήσεις)
4.5/5 - (25 αξιολογήσεις)

Αποφάσισες να πάρεις καινούργιο αυτοκίνητο; Φανταστικά! Μαζί με αυτή την απόφαση όμως έρχεται και η ερώτηση “τι αυτοκίνητο να πάρω;”. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις μια μακροσκελή έρευνα μέχρι να καταλήξεις στο αυτοκίνητο που σου ταιριάζει περισσότερο.  

 

Η αγορά αυτοκινήτου είναι μια σημαντική επένδυση που δε μπορείς να κάνεις κάθε χρόνο. Άρα να πάρεις μικρό αυτοκίνητο πόλης ή οικογενειακό; Να πάρεις μεταχειρισμένο ή καινούργιο; Και να κινείται με φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή βενζίνη;  

 

Επειδή, όπως ξέρεις, το αυτοκίνητο είναι ένα από τα αγαπημένα μας θέματα για συζήτηση, σου έχουμε φτιάξει μια λίστα με τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου όταν ξεκινάς να ψάχνεις για αυτοκίνητο 

 

#1 Τι ανάγκες έχω; 

 

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να ξεκαθαρίσεις από την αρχή, είναι οι ανάγκες σου. Τι χρήση κάνεις (ή θα κάνεις) στο αυτοκίνητο; Πρέπει να απαντήσεις σε αυτό, ώστε να καταλήξεις στην πιο σωστή επιλογή.  

 

Μικρά Αυτοκίνητα Πόλης

 


Αν θες ένα ευκίνητο αυτοκίνητο που να το κυκλοφορείς κυρίως μέσα στην πόλη και που να χωράει παντού
, τότε η κατηγορία που πρέπει να εστιάσεις είναι τα μικρά αυτοκίνητα πόλης. Με αυτά τα αυτοκίνητα μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις πάρκινγκ αρκετά εύκολα ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ενώ ταυτόχρονα ο χαμηλός τους κυβισμός θα σου εξασφαλίσει μια οικονομική οδήγηση.

 

Τα μικρά αυτοκίνητα πόλης είναι τσαχπίνικα, ευέλικτα, όμορφα και χωράνε παντού! Δεν είναι όμως και τα πιο άνετα για μακρινές αποστάσεις.

 

📌 Διάβασε επίσης: Smart & Προβλήματα: 7 σημεία που πρέπει να ξέρεις!

 

 Οικογενειακό Αυτοκίνητο

 

Εάν θέλεις ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο για να βάζεις μέσα παιδιά, σκυλιά, γατιά, τότε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο είναι ό,τι χρειάζεσαι! Τα αυτοκίνητα αυτά πιο ευρύχωρα και με πολύ μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης, έχουν περισσότερα κυβικά και είναι πολύ άνετα για ταξίδια και αποδράσεις εκτός πόλης. 

 

Ενδεχομένως όμως το μέγεθός τους να σε δυσκολέψει όσον αφορά το πάρκινγκ μέσα στην πόλη. Αν τώρα αναρωτιέσαι “τι οικογενειακό αυτοκίνητο να αγοράσω για να χωράει τους πάντες και να μην είναι τόσο δύσκολο στο πάρκινγκ”, η απάντηση είναι τα crossover πόλης και τα μικρά SUV.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για υπερυψωμένα αυτοκίνητα μικρο-μεσαίου μεγέθους. Οι συμπαγείς τους διαστάσεις, το σχετικά ελαφρύ τους αμάξωμα και οι οικονομικοί τους κινητήρες, κάνουν τα crossover και τα μικρά SUV την ιδανική επιλογή είτε ψάχνεις για οικογενειακό αυτοκίνητο ιδανικό και για ταξίδια εκτός δρόμου, είτε θέλεις ένα μικρότερο και ευέλικτο αυτοκίνητο που να έχει καλές επιδόσεις μέσα στην πόλη.

 

Αυτοκίνητα για χρήση εκτός πόλης

 

Σε αυτή την ευρεία κατηγορία ανήκουν τα μεγάλα SUV και τα 4×4. Με λίγα λόγια τα πιο “σκληροτράχηλα” αυτοκίνητα που είναι ιδανικά για εσένα που σου αρέσουν οι offroad περιπέτειες

 

– Τα SUV (Sport Utility Vehicle) αυτοκίνητα, είναι μεγάλα αυτοκίνητα, με πολλά κυβικά και κατά βάση 4×4. Είναι ιδανικά για χωματόδρομο αλλά εξυπηρετούν άνετα και οικογένειες λόγω του μεγέθους τους και των κορυφαίων επιδόσεών τους και στην άσφαλτο.

 

– Τα 4×4, ή αλλιώς “τζιπάκια” όπως συνηθίζουμε να τα λέμε είναι τα αυτοκίνητα εκείνα που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο σε κάθε κακοτράχαλο δρόμο. Είναι ευκίνητα, αρκετά ψηλά και με πολύ ανθεκτικά ελαστικά. 

 

Για σένα που θες να πηγαίνεις το χειμώνα στο χιονισμένο βουνό και το καλοκαίρι στην πιο απομακρυσμένη παραλία του νησιού, είναι η ιδανική επιλογή! 

 

ti autokinito na parw 

#2 Καινούργιο VS Μεταχειρισμένο 

 

Αφού καταλήξεις λοιπόν στο τι ανάγκες έχεις, προκύπτει το δεύτερο μεγάλο ερώτημα: τι αυτοκίνητο να πάρω; Καινούργιο ή μεταχειρισμένο; 

 

Εδώ λοιπόν θα σου πούμε ότι βασικά αυτό εξαρτάται από το budget σου.  

 

Αν έχεις καταλήξει σε ένα σχετικά ακριβό είδος ή μοντέλο αυτοκινήτου, αλλά η τσέπη σου δεν αντέχει για να το πάρεις καινούργιο, τότε η καλύτερη λύση είναι να το αγοράσεις μεταχειρισμένο 

 

Έχεις το πλεονέκτημα ότι παίρνεις ένα αυτοκίνητο περίπου στη μισή τιμή απ’ ότι αν το έπαιρνες καινούργιο, αλλά και το μειονέκτημα ότι δεν ξέρεις 100% τον “πρότερο βίο” του αυτοκινήτου – τι χρήση, δηλαδή, του έκανε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, αν έκανε όλα τα service, κτλ.  

 

Αν από την άλλη διαθέτεις το budget που χρειάζεται για να πάρεις καινούργιο αυτοκίνητο, τότε σίγουρα θα έχεις το πλεονέκτημα ότι παίρνεις ένα αμάξι του κουτιού, με εγγύηση και χωρίς καμία πρότερη βλάβη 

 

👉 Bonus tip: υπάρχει και η επιλογή του leasing αν είσαι από αυτούς που θέλουν να αλλάζουν συχνά αυτοκίνητα και να ξενοιάζουν από τα τακτικά έξοδά τους.  

 

Έχω περιορισμένο budget. Τι μεταχειρισμένο αυτοκίνητο να πάρω; 

 

Και στην κατηγορία των μεταχειρισμένων θα βρεις πάρα πολλές επιλογές σε μικρά αυτοκίνητα πόλης, οικογενειακά αυτοκίνητα, αλλά και αυτοκίνητα για δρόμους εκτός πόλης. Σίγουρα, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν κοιτάζουν τα μεταχειρισμένα με τόση αγάπη, όση τα καινούργια, αλλά η διαφορά στα ασφάλιστρα που πληρώνεις πιθανώς να μην είναι μεγάλη.

 

Το θέμα είναι ότι πρέπει να προσέξεις σε τι κατάσταση είναι το αμάξι πριν το λάβεις στα χέρια σου. Ειδικά αν πάρεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη, πρέπει να ελέγξεις τα service του, το τελευταίο ΚΤΕΟ που πέρασε, αλλά και να το “εξετάσει” μηχανικός αυτοκινήτων της εμπιστοσύνης σου. 

 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πληρώσεις, χωρίς να περάσει πρώτα από έλεγχο και test drive. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, αν δεν περάσεις το αυτοκίνητο από τους σωστούς ελέγχους, να πληρώσεις ένα φαινομενικά χαμηλό ποσό για να το αποκτήσεις, που όμως στη συνέχεια θα σου βγάλει προβλήματα που ούτε είχες φανταστεί.  

 

Σίγουρα λοιπόν δε θέλεις να πάρεις απλά ένα φθηνό αυτοκίνητο που στο τέλος θα το πληρώσεις πολύ πιο ακριβά. 

 

👉 Δες εδώΑγορά μεταχειρισμένου: 10 συμβουλές για να μην την πατήσεις 

 

ti autokinito na parw

#3 Τι καύσιμο να επιλέξω;  

 

Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα δεν κατέχουν πια την κυριαρχία στα καύσιμα που επιλέγουν οι καταναλωτές. Οι επιλογές στο καύσιμο είναι πλέον πολλές και έχουν κι αυτές να κάνουν με τις ανάγκες σου.  

 

Βενζίνη 

 

Σταθερή αξία στην επιλογή καυσίμου, οι σύγχρονοι βενζινοκινητήρες χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και έχουν βελτιωθεί ραγδαία τόσο στην κατανάλωση όσο και στη μείωση εκπομπής ρύπων. Ταυτόχρονα οι κινητήρες που λειτουργούν με βενζίνη συντηρούν και τα βασικά τους πλεονεκτήματά που είναι το μικρό τους μέγεθος και οι σχετικά χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης. 
 

Πετρέλαιο 

 

Αν είσαι λάτρης των ταξιδιών τότε εκτός από το μοντέλο αυτοκινήτου πρέπει να λάβεις υπόψη και το καύσιμο που θα επιλέξεις. Το πετρέλαιο αποτελεί κλασική επιλογή για όσους θέλουν να καλύψουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. 

 

Οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες μάλιστα, έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τον γνωστό θόρυβο που έκανα παλαιότερα. Ωστόσο, παραμένουν ακριβότεροι και βαρύτεροι από τους κλασικούς βενζινοκινητήρες. 
 

Φυσικό αέριο

 

“Να πάρω αυτοκίνητο με φυσικό αέριο;”. Πολλοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται, ας δούμε και τι ισχύει για αυτά. 

 

Από τα πιο χαρακτηριστικά καύσιμα με χαμηλούς ρύπους, το φυσικό αέριο αποτελεί μια από τις πιο οικονομικές επιλογές, αφού το κόστος του είναι τουλάχιστον 40% χαμηλότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα. 

 

Στην επιλογή σου όμως, πρέπει να λάβεις υπόψη το περιορισμένο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού φυσικού αερίου. 

 

Υβριδικό  

 

Τα υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν δύο κινητήρες: ένα συμβατικό (βενζίνης ή πετρελαίου) και έναν ηλεκτρικό. Ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι για την εκκίνηση και για την κίνησή τους σε χαμηλές ταχύτητες, ενώ ο συμβατικός κινητήρας ή κινητήρας εσωτερικής καύσης, χρησιμοποιείται για υψηλότερες ταχύτητες. Έτσι μειώνεται δραστικά η κατανάλωση, αφού δεν χρησιμοποιείται κάποιο συμβατικό καύσιμο για την εκκίνηση των υβριδικών αυτοκινήτων.

 

Βασικό λοιπόν πλεονέκτημα αυτών των αυτοκινήτων είναι η οικονομική οδήγηση και η χαμηλή εκπομπή ρύπων. Ωστόσο, τα αυτοκίνητα αυτά έχουν περιορισμένη αυτονομία λόγω της μικρής διάρκειας της μπαταρίας τους. 

 

📌 Διάβασε επίσης: Υβριδικό αυτοκίνητο: Τι είναι & τι πρέπει να ξέρεις πριν επιλέξεις; 

 

Ηλεκτρικό 

 

Ακόμα μια κατηγορία αυτοκινήτων προστίθεται στα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, αφού τα αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια δεν παράγουν κανενός είδους ρύπους. Τα αυτοκίνητα αυτά είναι εντελώς αθόρυβα και έχουν χαμηλό κόστος χρήσης λόγω της διακύμανσης της τιμής της βενζίνης και του χαμηλότερου κόστους συντήρησης. 

 

Έχουν όμως υψηλό κόστος απόκτησης και περιορισμένη αυτονομία, αφού και στην περίπτωση των ηλεκτρικών οι σταθμοί επαναφόρτισης είναι ακόμα περιορισμένοι στη χώρα μας. 

 

📌 Διάβασε επίσηςΕπιδότηση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου: Όλα όσα θες να μάθεις! 

 

#4 Χειροκίνητο ή Αυτόματο 

 

Εάν νομίζεις ότι τα διλήμματα τελείωσαν εδώ, σου έχουμε άλλο ένα. 

 

Μπορεί τα αυτόματα να έχουν ανέβει αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, όμως τα χειροκίνητα αυτοκίνητα παραμένουν σταθερή αξία στις καρδιές μας. Πως θα ξέρεις λοιπόν ποια είναι η καλύτερη επιλογή για σένα; 

 

Τα χειροκίνητα αυτοκίνητα αυτό που βασικά σου δίνουν είναι τον απόλυτο έλεγχο του οχήματος, δίνοντας στον οδηγό την δυνατότητα να απολαμβάνει πολύ περισσότερο την οδήγηση.  

 

Ταυτόχρονα, οι έγκαιρες αλλαγές στο κιβώτιο ταχυτήτων έχουν ως αποτέλεσμα και την οικονομική οδήγηση καθώς η κατανάλωση καυσίμου σε ένα χειροκίνητο αυτοκίνητο είναι χαμηλότερη απ’ ότι σε ένα αυτόματο. 

 

Η μεγαλύτερη διαφορά που έχουν τα αυτόματα αυτοκίνητα με τα χειροκίνητα είναι η ευκολία στην οδήγηση καθώς λείπει ο συμπλέκτης και ο κινητήρας κάνει μόνος του, αυτόματα, τις αλλαγές στις ταχύτητες. Έτσι δεν χρειάζεται να ασχολείσαι εσύ με το πότε θα κατεβάσεις ή θα ανεβάσεις ταχύτητα.  

 

Πριν όμως αποφασίσεις να αγοράσεις ένα αυτόματο αυτοκίνητο, καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη σου και τα ζητήματα κόστους και αυξημένης κατανάλωσης που φέρουν μαζί τους τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα.

 

📌 Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε εδώ: Χειροκίνητα VS Αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων: Τι να επιλέξω; 

 

ti autokinito na parw

#5 Αξία μεταπώλησης 

 

Η τελευταία μας συμβουλή για την σωστή επιλογή αυτοκινήτου είναι να λάβεις υπόψη σου και την αξία μεταπώλησής του. Ιδιαίτερα αν έχεις σκοπό να το πουλήσεις σε 4-5 χρόνια από την αγορά του, τότε σίγουρα θέλεις να πάρεις ένα αυτοκίνητο με υψηλή αξία μεταπώλησης.  

 

Αν επιλέξεις ένα εμπορικό αυτοκίνητο τότε σίγουρα δε θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα στο να το πουλήσεις. Αν όμως στην ερώτηση “τι οικογενειακό αυτοκίνητο να πάρω” απαντήσεις με ένα station wagon αντί για ένα crossover για παράδειγμα, τότε έχε υπόψη σου ότι οι Έλληνες οδηγοί δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα λάτρεις του station wagon, επομένως ίσως δυσκολευτείς αρκετά να το πουλήσεις.  

 

Το χρώμα και ο extra εξοπλισμός μπορούν επίσης να λειτουργήσουν υπέρ σου όταν αποφασίσεις να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου καθώς και η συνολική κατάσταση του αυτοκινήτου. Ένα καλά συντηρημένο αμάξι θα έχει πολύ καλύτερη αξία μεταπώλησης. 

 

Τέλος, στην περίπτωση που θες να πουλήσεις ένα αμάξι που έχεις πάρει κι εσύ μεταχειρισμένο, σίγουρα ο υποψήφιος αγοραστής θα λάβει υπόψη τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει καθώς και τον συνολικό αριθμό των προηγούμενων ιδιοκτητών. 

 

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να απαντήσεις στο “Τι αυτοκίνητο να πάρω;”. Μην ξεχνάς ότι στο τέλος της ημέρας θέλεις ένα αυτοκίνητο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες σου και θα χαίρεσαι να το οδηγείς. 

 

 

Ό,τι αυτοκίνητο και να διαλέξεις φρόντισε να έχεις την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου. Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές και βρες αυτή που σου ταιριάζει. Και όλα αυτά online και από την άνεση του καναπέ σου!   

 

 

 

Τι αυτοκίνητο να πάρω; 5 Συμβουλές για να αγοράσεις το σωστό αυτοκίνητο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.