Τι ισχύει για Μετακινήσεις, Εστίαση, Σχολεία & Αγορές

4.3/5 - (6 αξιολογήσεις)
4.3/5 - (6 αξιολογήσεις)

Ο Μάιος είναι ο  πολυπόθητος μήνας της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον Κορωνοϊό.  Ήδη από τον Απρίλιο έχουν γίνει κάποια βήματα χαλάρωσης των περιορισμών στις αγορές και τις μετακινήσεις αλλά από αυτό τον μήνα ξεκινούν οι πιο δραστικές αλλαγές. 

 

Πώς λοιπόν αναμένεται να προχωρήσει η άρση των μέτρων και τι αλλαγές θα δούμε μέσα στον Μάιο; 

 

Τι ισχύει για τα σχολεία 

 

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία, με τους μαθητές νηπιαγωγείωνδημοτικών και γυμνασίων να επιστρέφουν στις τάξεις, ενώ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ανοίγουν στις 17 Μαΐου. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι ήδη γνωστή από το άνοιγμα των λυκείων που έγινε μέσα στον Απρίλιο. 

 

Συγκεκριμένα, μαθητές και καθηγητές πρέπει να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα και να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. 

 

Τι ισχύει για την εστίαση 

 

Ο Μάιος ήρθε και μαζί του έφερε και το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης! Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου έχουν ανοίξει ξανά όλα τα μαγαζιά που τόσους μήνες είχαμε στερηθεί. Αν κι εσύ τόσο καιρό έλεγες “πότε επιτέλους θα πιώ έναν καφέ της προκοπής”, είσαι ένας από εμάς. Και είμαστε πολλοί…! 

 

Μπορεί λοιπόν να ήρθε επιτέλους η ώρα να πιείς έναν καφέ ή να φας ένα φαγητό έξω, όμως πρέπει να γνωρίζεις ότι η εστίαση άνοιξε με περιορισμούς.  

 

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν τις εξής προϋποθέσεις για μαγαζιά όπως εστιατόρια, καφέ, αναψυκτήρια κ.τ.λ.: 

 

  • Λειτουργούν μόνο σε ανοικτό υπαίθριο χώρο μόνο με καθιστούς  πελάτες και  χωρίς μουσική, 
  • Επιτρέπονται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι 
  • Έχουν δυνατότητα λειτουργίας από  5:00 έως 22:45
  • Απολύμανση του τραπεζιού και η τοποθέτηση αντισηπτικού στα τραπέζια είναι υποχρεωτική 
  • Υποχρεωτική είναι επίσης και η χρήση μάσκας για όλο το προσωπικό
  • Για να πας σε οποιοδήποτε μαγαζί εστίασης πρέπει να στείλεις τον αριθμό 6 στο 13033, 
  • Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν μέχρι τις 22:45 το αργότερο.  

 

💡 Από τις 14 Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι πλέον από τις 00.30 έως τις 5:00.  

 

 

 

Τι ισχύει για τις διαδημοτικές και τις υπερτοπικές μετακινήσεις 

 

Μετά τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας, έχουμε νέα δεδομένα και για τις μετακινήσεις.  

 

Ήδη από το Πάσχα είχαν επιτραπεί οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τη χρήση του γνωστού SMS στο 13033. 

 

Όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, θα ανοίξουν μαζί με τον τουρισμό στις 15 Μαΐου. Τότε θα επιτραπούν ξανά οι ελεύθερες μετακινήσεις από Νομό σε Νομό, ενώ οι οργανωμένες παραλίες έχουν ήδη ανοίξει από τις 8 Μαΐου. 

 

Επίσημα πλέον ανακοινώθηκε και η κατάργηση του SMS στο 13033 και στο 13032.

 

Τι ισχύει για τα νησιά; 

 

Για να μπορέσεις να ταξιδέψεις στα ελληνικά νησιά θα πρέπει από εδώ και πέρα να έχεις ένα από τα παρακάτω έγγραφα, τα οποία θα τσεκάρονται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες: 

 

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 μέρες από τη δεύτερη δόση) 
  • Αρνητικό μοριακό Covid test (PCR) 72 ώρες πριν ταξιδέψεις ή αρνητικό rapid ή self test 24 ώρες πριν το ταξίδι σου 
  • Βεβαίωση νόσησης (2 με 9 μήνες μετά τη νόσηση) 

 

Από 1 Ιουνίου θα τεθεί σε λειτουργία και το Green Pass (ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό) που θα δηλώνει είτε ότι έχεις εμβολιαστεί είτε ότι έχεις αρνητικό τεστ ή βεβαίωση ανάρρωσης. 

Τι ισχύει για το λιανεμπόριο 

 

Επίσημα καταργείται, με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το click away & click in shop με ραντεβού μαζί και με την κατάργηση του SMS στο 13032. Εξακολουθούν όμως να ισχύουν μέσα στα μαγαζιά τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας ενός πελάτη ανά 25 τμ. 

 

 

Ελπίζουμε να σου μεταφέραμε τα ευχάριστα νέα για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και ευχόμαστε να επιστρέψουμε όσο πιο σύντομα γίνεται στην κανονικότητα. Μην ξεχνάς όμως ότι μπορεί τα μέτρα να χαλάρωσαν αλλά ο Κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ. Φρόντισε να συνεχίσεις να τηρείς τα μέτρα προστασίας και να κυκλοφορείς με προσοχή και ασφάλεια.  

 

Και τώρα που θα αρχίσουμε να κυκλοφορούμε ξανά στους δρόμους, φρόντισε να βρεις την ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής που σου ταιριάζει. Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε online & δωρεάν ανάμεσα σε 25+ ασφαλιστικές εταιρείες και βρες την καλύτερη προσφορά από την άνεση του καναπέ σου! 

 

car insurance banner

Τι ισχύει για Μετακινήσεις, Εστίαση, Σχολεία & Αγορές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.