Τροχαίο με μηχανή: τι πρέπει και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνω;

4.9/5 - (13 αξιολογήσεις)
4.9/5 - (13 αξιολογήσεις)

Δυστυχώς, τα τροχαία με μηχανή είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ένα ατύχημα με μηχανή να προκαλέσει μόνο υλικές ζημιές, σε άλλες όμως μπορεί να έχει και τραυματισμούς και να καταλήξει σε δυστύχημα.  

 

Σε κάθε περίπτωση, είναι  καλό να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις είτε είσαι εμπλεκόμενος, είτε τύχει να βρεθείς στον τόπο που έγινε το ατύχημα ή το δυστύχημα με μηχανή.  

 

Με τη βοήθεια του Γιάννου Κατσιμπάρου από το Moto & Bike TV & τον κύριο Κυριάκο Σιδηρόπουλο, προϊστάμενο δικυκλιστών του ΕΚΑΒ, συγκεντρώσαμε τα βασικότερα DO’s & DON’Ts για ένα τροχαίο με μηχανή και σου τα παρουσιάζουμε.   

 

Τροχαίο με μηχανή: τι κάνω;  

Πρόληψη 

 

Για αρχή, το πιο σημαντικό βήμα είναι η πρόληψη
 

 • Φρόντισε να τηρείς τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να οδηγείς με σύνεση έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ατυχήματος.  

 

 • Για να αποφύγεις ένα μοιραίο δυστύχημα με μηχανή, δώσε μεγάλη προσοχή και στον εξοπλισμό σου. Ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητο να φοράς το κράνος, τη στολή και τις μπότες σου. 

 

Μπορείς ακόμα να προσθέσεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σου, την κάλυψη για προσωπικό ατύχημα οδηγού, μια πολύ οικονομική και προαιρετική κάλυψη, που θα σε καλύψει στην περίπτωση ατυχήματος.

 

Φρόντισε τους παρευρισκόμενους 

 

Στην περίπτωση που δεν έχεις εμπλακεί εσύ στο ατύχημα, αλλά ήσουν μάρτυρας στο συμβάν, καλό είναι να φροντίσεις για την ασφάλεια τόσο των θυμάτων του τροχαίου όσο και των παρευρισκόμενων που ασχολούνται με τους τραυματίες. 

 

 • Κάλεσε αμέσως το 166 και ανάφερε αυτό που είδες ή αυτό που σου ανέφερε το θύμα του τροχαίου.  

 

 • Είναι σημαντικό να μπορείς να μεταφέρεις με ακρίβεια την κατάσταση του αναβάτη όταν καλέσεις το 166 και να έχεις σαφή εικόνα της ζημιάς  και των τραυμάτων που μπορεί να έχει ο αναβάτης.
   

Τα επόμενα βήματα τα αφήνεις στους επαγγελματίες που θα φτάσουν στο σημείο με ασθενοφόρο ή μοτοσυκλέτα. 

 

📌Διάβασε επίσης: Οδήγηση μηχανής με δίπλωμα αυτοκινήτου: Τι ισχύει από το 2021; 

 

Τι κάνω αν έχω εμπλοκή στο τροχαίο με μηχανή; 

 

Αν έχεις εμπλοκή στο ατύχημα με μηχανή θα πρέπει να ακολουθήσεις μια σειρά από κινήσεις που θα εξασφαλίσουν την προστασία τόσο των παρευρισκόμενων στο συμβάν, όσο και των διερχομένων οχημάτων. 

 

 • Τοποθέτησε το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα σου με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσεις τους παρευρισκόμενους από το να παρασυρθούν από τυχόν διερχόμενα αυτοκίνητα. 

 

 • Τοποθέτησε το τρίγωνο στη κατάλληλη θέση έτσι ώστε τα υπόλοιπα οχήματα να βλέπουν ότι έχει γίνει στο σημείο αυτό τροχαίο ατύχημα. 

 

 • Κάλεσε την τροχαία προκειμένου να γίνει καταγραφή του συμβάντος και της υπαιτιότητας. 

 

 • Κάλεσε την ασφαλιστική σου. Είναι σημαντικό να την καλέσεις άμεσα για να σε κατευθύνει προκειμένου να κυλίσει ομαλά η διαδικασία.

Στο insurancemarket.gr είμαστε δίπλα σου σε κάθε δύσκολη στιγμή με 24ωρη εξυπηρέτηση, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Αν λοιπόν σου συμβεί κάποιο τροχαίο με μηχανή, απλά κάλεσέ μας και θα είμαστε εκεί για να σε βοηθήσουμε με όλη τη διαδικασία.  

 

📌Διάβασε επίσης: Φιλική δήλωση ατυχήματος: Προετοιμάσου για το απρόοπτο! 

 

Τροχαίο με μηχανή: τι ΔΕΝ κάνω; 

 

 Σε περίπτωση που βρεθείς σαν μάρτυρας στο σημείο που έγινε το ατύχημα με μηχανή, πρέπει να προσέξεις να μην κάνεις τα εξής: 

 

 • Δεν υποχρεώνεις το θύμα του τροχαίου να παραμείνει στην άσφαλτο αν δεν έχει τραυματιστεί. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο έδαφος, ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές ημέρες, είναι υψηλές και μπορεί να φτάσουν και τους 60 ή 70 βαθμούς. Εάν ο αναβάτης μπορεί να μετακινηθεί, σημαίνει ότι δεν έχει σπάσει κάτι, οπότε τον αφήνεις να πάει στην άκρη όπου θα είναι πιο ασφαλής.  

 

 • Μη βγάλεις εσύ το κράνος του θύματος. Όταν ο αναβάτης έχει τη συνείδησή του, θα πρέπει να τον αφήσεις να βγάλει το κράνος μόνος του! Η μοναδική περίπτωση που αφαιρείς εσύ το κράνος είναι όταν ο τραυματίας είναι αναίσθητος και δεν αναπνέει.  

 

Ευχόμαστε να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσεις τις παραπάνω οδηγίες, αλλά δυστυχώς το ατύχημα με μηχανή είναι συχνό φαινόμενο και είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι κινήσεις πρέπει να κάνεις σε τέτοια περίπτωση. 

 

Και για να γλιτώσεις τις πολύπλοκες διαδικασίες που ακολουθούν ένα τροχαίο με μηχανή, φρόντισε να έχεις τη σωστή ασφάλεια μηχανής. Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε δωρεάν ανάμεσα στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και βρες την προσφορά που σου ταιριάζει. Και όλα αυτά εύκολα & γρήγορα από τον καναπέ σου! 

 

moto insurance banner

Τροχαίο με μηχανή: τι πρέπει και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.