Υβριδικό αυτοκίνητο: Τι είναι & τι πρέπει να ξέρεις πριν επιλέξεις;

Όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην επιλογή ενός αυτοκινήτου με εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας όπως τα ηλεκτρικά ή τα υβριδικά αυτοκίνητα. Τα ηλεκτρικά έχουν αρχίσει να κάνουν έντονη την παρουσία τους στην αγορά, αλλά και τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν αυτή τη στιγμή την κυριαρχία στα ηλεκτροδοτούμενα αυτοκίνητα και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να κατέχουν για καιρό αυτή την πρωτιά. 

 

Αλλά τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο, τι προβλήματα μπορεί να σου προκαλέσει και με τι πλεονεκτήματα έρχεται; Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα υβριδικό αυτοκίνητο, έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις!

 

Τι είναι το υβριδικό αυτοκίνητο;

 

Υβριδικό χαρακτηρίζεται το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερους κινητήρες: ένα συμβατικό (βενζίνης ή πετρελαίου) και έναν ηλεκτρικό. Το υβριδικό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί τον ηλεκτρικό κινητήρα για να ξεκινήσει και για να κινηθεί σε χαμηλές ταχύτητες. Ο συμβατικός κινητήρας ή κινητήρας εσωτερικής καύσης, χρησιμοποιείται για υψηλότερες ταχύτητες. 

 

Αυτή η εναλλαγή είναι και ο βασικότερος λόγος που τα υβριδικά αυτοκίνητα θεωρούνται πολύ πιο οικονομικά από τα συμβατικά και κυρίως κατά την κίνηση στην πόλη. Με το σταμάτα-ξεκίνα της πόλης, το συμβατικό αυτοκίνητο καίει πολύ περισσότερο από όσο όταν τρέχει σε έναν αυτοκινητόδρομο με σταθερή ταχύτητα. Αντιθέτως, το υβριδικό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί τον ηλεκτροκινητήρα. 

 

Έτσι μειώνεται δραστικά η κατανάλωση, αφού δεν χρησιμοποιείται κάποιο συμβατικό καύσιμο για την εκκίνηση του αυτοκινήτου. Όταν πια ανοίξει ο δρόμος και το υβριδικό αυτοκίνητο αναπτύξει ταχύτητα, ενεργοποιείται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης και η μπαταρία φορτίζεται ξανά. 

 

Αυτό λοιπόν που κάνει τα υβριδικά αυτοκίνητα να ξεχωρίζουν είναι ότι, περιορίζουν την κατανάλωση εκεί που τα συμβατικά αυτοκίνητα δεν μπορούν: στην πόλη!

 

Τι είναι το υβριδικό μοντέλο plug-in;

 

Υπάρχουν δύο είδη υβριδικών αυτοκινήτων: τα αμιγώς υβριδικά και τα plug-in υβριδικά

 

Τα δύο αυτά μοντέλα έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και μια βασική διαφορά: τα αμιγώς υβριδικά αυτοκίνητα δεν έχουν υποδοχή για φορτιστή μπαταρίας. Ο τρόπος με τον οποίο αναπαράγουν ενέργεια είναι, είτε μέσω του κινητήρα εσωτερικής καύσης, είτε μέσω του έξυπνου συστήματος ανάκτησης ενέργειας. 

 

Τα plug-in υβριδικά λειτουργούν όπως ακριβώς τα αμιγώς υβριδικά αυτοκίνητα. Η διαφορά είναι ότι αφενός έχουν μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και αφετέρου έχουν μια υποδοχή για βύσμα φορτιστή, δίνοντας σου έτσι τη δυνατότητα να το φορτίσεις από εξωτερική πηγή. Έτσι τα plug-in μοντέλα έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης αυτονομίας όταν χρησιμοποιούν αποκλειστικά την ηλεκτρική ενέργεια. 

 

 

📌Διάβασε επίσης: Επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου: Πώς θα επωφεληθείς;

 

 

Τι πλεονεκτήματα έχει το υβριδικό αυτοκίνητο;

 

Τα υβριδικά αυτοκίνητα ήρθαν για να μείνουν και οι λόγοι για να τα αποκτήσεις είναι πολλοί. 

 

#1 Πράσινη κίνηση

 

Η κατανάλωση ρύπων που προκαλείται από το σταμάτα-ξεκίνα στους δρόμους της πόλης μηδενίζεται χάρη στο σύστημα start-stop του κινητήρα. 

 

Με αυτό το σύστημα, όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο στο φανάρι, η μηχανή σβήνει και για την επανεκκίνηση της χρησιμοποιείται ο ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος παραμένει σε χρήση όσο το αυτοκίνητο αναπτύσει χαμηλές ταχύτητες. 

 

Έτσι η κατανάλωση βενζίνης ή πετρελαίου μηδενίζεται και μαζί της και οι ρύποι, κάνοντας τα υβριδικά αυτοκίνητα μια από τις πιο πράσινες λύσεις για να κινηθείς μέσα στην πόλη. 

 

#2 Οικονομική οδήγηση 

 

Ο τρόπος που λειτουργούν τα υβριδικά αυτοκίνητα, εκτός από eco-friendly τα κάνει και εξαιρετικά οικονομικά. Λόγω της χρήσης του ηλεκτροκινητήρα στα πρώτα χιλιόμετρα η βενζίνη ή το πετρέλαιο που καταναλώνει είναι πολύ λιγότερα με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος λειτουργίας τους. 

 

Επιπλέον, αυτή η εναλλαγή των κινητήρων αυξάνει την ευκολία και την αυτονομία. Ακόμη κι αν αδειάσουν οι μπαταρίες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανονικά τον συμβατικό κινητήρα. Τον ανεφοδιάζεις σε οποιοδήποτε βενζινάδικο, χωρίς να χρειαστεί να ψάξεις για σημείο φόρτισης. 

 

Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη χώρα μας, μιας που δεν έχουν ακόμα στηθεί πολλά σημεία φόρτισης ηλεκτρικών κινητήρων. 

 

#3 Φορολογικές εκπτώσεις

 

Εάν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα υβριδικό αυτοκίνητο, θα απολαμβάνεις και κάποια οφέλη που προσφέρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης απόκτησης φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων. 

 

Συγκεκριμένα, για τα υβριδικά αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα έως 50 γρ/χλμ θα έχεις έκπτωση -75% επί του τέλους ταξινόμησης, ενώ για τα υβριδικά που εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα θα έχεις έκπτωση -50% επί του τέλους ταξινόμησης.

 

#4 Άνετη και αθόρυβη οδήγηση

 

Τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι εξίσου άνετα στην οδήγησή τους με τα συμβατικά, ενώ έχουν και ένα επιπλέον πλεονέκτημα, αυτό του αθόρυβου ηλεκτροκινητήρα. Μάλιστα, η εναλλαγή από τον ηλεκτροκινητήρα στο συμβατικό κινητήρα γίνεται τόσο ομαλά, που δεν την καταλαβαίνεις!

 

#5 Υψηλή αξία μεταπώλησης

 

Λόγω του ότι η τιμή της βενζίνης ανεβοκατεβαίνει συνεχώς, όλο και περισσότεροι επιλέγουν να στραφούν στα υβριδικά αυτοκίνητα για να σταθεροποιήσουν κάπως τα έξοδά του αυτοκινήτου τους. 

 

Συνεπώς, είναι λογικό όσο περνάει ο καιρός τα υβριδικά αυτοκίνητα να είναι όλο και πιο περιζήτητα, ανεβάζοντας έτσι την αξία μεταπώλησης σε σχέση με συμβατικά αυτοκίνητα.

 

Έχουν προβλήματα τα υβριδικά αυτοκίνητα;

 

Όπως και με κάθε αυτοκίνητο, έτσι και στην περίπτωση των υβριδικών υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα. Λοιπόν, ας δούμε τι προβλήματα έχουν τα υβριδικά αυτοκίνητα:

 

#1 Ηλεκτρομαγνητικά πεδία

 

Μια από τις βασικότερες ανησυχίες σε σχέση με τη χρήση των υβριδικών αυτοκινήτων είναι η ύπαρξη ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Αυτό δημιουργείται από τα μεγάλα ρεύματα που αναπτύσσονται μεταξύ του ηλεκτροκινητήρα και της μπαταρίας. 

 

Σημείωση: τα όρια του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που έχουν θεσπιστεί είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα αλλά πουθενά δεν ξεπερνούν τα 3mg. Ωστόσο, οι μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα σε διάφορα υβριδικά αυτοκίνητα, κινούνται στα 60 με 100mg πάνω από το όριο.

 

#2 Μικρή διάρκεια μπαταρίας

 

Μπορεί ο ηλεκτρικός κινητήρας να είναι το βασικότερο πλεονέκτημα των υβριδικών αυτοκινήτων, έχει όμως και το μειονέκτημα ότι η πλήρης εκμετάλλευση της μπαταρίας στην πόλη οδηγεί στην εξάντλησή της. 

 

Συνεπώς, αργά ή γρήγορα θα καταλήξεις να χρησιμοποιείς μόνο τον συμβατικό κινητήρα και άρα να καις κανονικά βενζίνη ή πετρέλαιο, όπως σε όλα τα άλλα αυτοκίνητα. 

 

 

📌Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα συμπτώματα για πρόβλημα στην τρόμπα βενζίνης;

 

 

#3 Λιγότερη ισχύς

 

Τα υβριδικά μοντέλα αυτοκινήτων έχουν δύο πηγές ισχύος: τον συμβατικό κινητήρα (βενζίνης ή πετρελαίου) και τον ηλεκτρικό. Ο συμβατικός κινητήρας είναι και η κύρια πηγή και μερικές φορές είναι μικρότερος από τον κινητήρα ενός απλού, συμβατικού αυτοκινήτου. 

 

Ταυτόχρονα, ο ηλεκτροκινητήρας είναι εξ αρχής χαμηλότερης ισχύος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα υβριδικό αυτοκίνητο έχει συνολικά χαμηλότερη ισχύ από ένα συμβατικό βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο. Γι’αυτό λοιπόν και θεωρείται περισσότερο κατάλληλο για μέσα στην πόλη – λαμβάνοντας υπόψη και τη χαμηλή εκπομπή ρύπων – παρά για υψηλές ταχύτητες. 

 

#4 Υψηλή τιμή & κόστος συντήρησης

 

Ένα ακόμη βασικό μειονέκτημα που έχουν τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι η υψηλή τιμή σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα, αφού μπορεί να είναι και 5 με 10 χιλιάδες ευρώ ακριβότερα. Η συντήρηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου είναι επίσης αρκετά ακριβή δεδομένου ότι διαθέτει διπλό κινητήρα, άρα “ζητάει” περισσότερη συντήρηση ενώ ταυτόχρονα η εύρεση μηχανικών που έχουν τις τεχνικές γνώσεις για τη συντήρηση των υβριδικών αυτοκινήτων είναι συχνά δύσκολη. 

 

 

Ωστόσο, το σχετικά υψηλό κόστος συντήρησης και η υψηλή αγοραστική του αξία μπορούν να αντισταθμιστούν με την απόσβεση που κάνεις κατά τη χρήση του υβριδικού αυτοκινήτου, αλλά και με τις φοροαπαλλαγές που αναφέραμε παραπάνω. 

 

Τώρα ξέρεις τι είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι αυτοκίνητο και να διαλέξεις, φρόντισε να έχεις και την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου

 

Στο insurancemarket.gr έχεις τη δυνατότητα να συγκρίνεις δωρεάν και να επιλέξεις ανάμεσα σε 25+ ασφαλιστικές εταιρείες για να πάρεις την προσφορά που σε συμφέρει περισσότερο. Μπες, σύγκρινε online και βρες την ασφάλεια αυτοκινήτου που ψάχνεις!

Υβριδικό αυτοκίνητο: Τι είναι & τι πρέπει να ξέρεις πριν επιλέξεις;