Ζημιά στο αυτοκίνητο λόγω καιρικών φαινομένων: Πώς θα αποζημιωθώ;

4.9/5 - (7 αξιολογήσεις)
4.9/5 - (7 αξιολογήσεις)

Τα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και αν και απολαύσαμε πολύ το χιονισμένο τοπίο, σε ορισμένους άφησαν πίσω τους… συντρίμμια.

 

Σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς από πτώση δέντρου, θα πρέπει να εξεταστεί πρωτίστως η ευθύνη του Δήμου. Κι αυτό γιατί, από το νόμο προβλέπεται σχετικό δικαίωμα των ζημιωθέντων για αποζημίωση ή/και και χρηματική ικανοποίηση για αποκατάσταση της ηθικής τους βλάβης τόσο για υλικές ζημιές, όσο και για σωματικές βλάβες, εφόσον αποδειχθεί ότι αν και ο Δήμος είχε την αρμοδιότητα επίβλεψης και συντήρησης των συγκεκριμένων δέντρων και όφειλε με τα όργανά του να λάβει κατάλληλα μέτρα (συντήρηση, περιποίηση, κλάδεμα, κοπή δέντρων κλπ.), δεν είχε μεριμνήσει κατάλληλα προς τούτο, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι σχετικές ζημιές.

 

Αλλά σε γενικές γραμμές, πάμε να δούμε πώς θα αποζημιωθείς όταν προκύψει ζημιά από καιρικά φαινόμενα (και ειδικά από χιόνι) με βάση την ασφαλιστική σύμβαση που έχεις συνάψει.

 

Τι καλύπτει σε αυτή την περίπτωση η ασφάλειά σου;

 

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί άμεσα από το χιόνι αποζημιώνονται αν έχεις βάλει «κάλυψη από φυσικά φαινόμενα». Εκεί συνήθως συμπεριλαμβάνονται ζημιές που έχουν προκληθεί στο ασφαλισμένο όχημα από:

 

✔️ πλημμύρα, καταιγίδα

 

✔️ χιόνι ή χαλάζι

 

✔️ ανεμοθύελλα

 

✔️ σεισμό

 

✔️ κατολίσθηση

 

✔️ έκρηξη ηφαιστείου

 

✔️ λαίλαπα

 

✔️ παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι)

 

✔️ καθίζηση

 

Προσοχή! Το χαλάζι σε κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες αποτελεί ξεχωριστή κάλυψη (ή και δεν καλύπτεται καθόλου), οπότε αν θες να είσαι ασφαλισμένος από χαλαζόπτωση θα πρέπει να  το ζητήσεις ξεχωριστά. 

 

Πώς θα βάλω κάλυψη από φυσικά φαινόμενα

 

Η κάλυψη για φυσικά φαινόμενα περιλαμβάνεται συνήθως στα πακέτα μικτής ασφάλισης και τις περισσότερες φορές και στα πακέτα πυρός / κλοπής.

 

Όταν συνάπτεις το ασφαλιστήριό σου να είσαι προσεκτικός και να βλέπεις αναλυτικά τις καλύψεις.  Αν η κάλυψη δε συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο πυρός κλοπής, θα χρειαστεί να την προσθέσεις ως επιπλέον κάλυψη.

 

📌 Προσοχή: Πολλές ασφαλιστικές έχουν στα συμβόλαιά τους και κάποιο ποσό απαλλαγής. Μέχρι το ποσό αυτό, δεν αποζημιώνουν τη ζημιά σου και το κόστος επισκευής επιβαρύνει εσένα.

 

Πότε ΔΕΝ με καλύπτει η ασφάλεια;

 

Στην περίπτωση της αποζημίωσης από φυσικές καταστροφές υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

 

❌ Βλάβες που προκλήθηκαν στα ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος από παγετό

 

❌ Βλάβες που προκλήθηκαν ενώ τα παράθυρα δεν ήταν κλειστά (ή οι πόρτες ή η οροφή).

 

Πρέπει να δώσεις πολλή προσοχή στους όρους του συμβολαίου από την ασφαλιστική σου. Από εταιρεία σε εταιρεία, θα παρατηρήσεις διαφορές στα περιστατικά που καλύπτει η αποζημίωση για καιρικά φαινόμενα.

 

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για να αποζημιωθώ;

 

Σε περίπτωση βλάβης του οχήματός σου λόγω φυσικών καταστροφών χρειάζεται:

 

 

  • Nα παραλάβεις από την Ε.Μ.Υ. το πιστοποιητικό των καιρικών συνθηκών που ίσχυαν την ημέρα και ώρα του συμβάντος, το οποίο και θα προσκομίσεις στην ασφαλιστική σου εταιρεία.

 

Μην ξεχνάς ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε ζημιάς θα πρέπει να καλέσεις τις αρμόδιες αρχές και να ενημερώσεις την ασφαλιστική σου εταιρεία εντός 8 ημερών από το συμβάν.  

 

Σημείωση: Αν το ασφαλιστήριό σου δεν περιλαμβάνει την συγκεκριμένη κάλυψη, μπορείς να την προσθέσεις ανά πάσα στιγμή στο συμβόλαιό σου ή στη λήξη του.

 

Κι επειδή μιλάμε για προαιρετική ασφαλιστική κάλυψη, μπορείς και να ζητήσεις να ασφαλιστείς για φυσικά φαινόμενα ακόμα και μέσω τρίτης ασφαλιστικής επιχείρησης.

 

Tips για να αποφύγεις κάποιες ζημιές στο μέλλον:

 

  • Για να μην γεμίσει με χιόνι η εξάτμιση του αυτοκινήτου σου είναι καλό να ανάβεις τη μηχανή ανά μια ώρα και να την κρατάς αναμμένη για 10 λεπτά

 

 

  • Βεβαιώσου ότι οι υαλοκαθαριστήρες δουλεύουν σωστά & συμπλήρωσε αντιψυκτικό διάλειμμα στο δοχείο νερού

 

Pro tip! Για να προστατέψεις το χρώμα του αυτοκινήτου σου από το χιόνι και όχι μόνο, μπορείς να το περνάς με ειδικό κερί 2 φορές το χρόνο. 

 

Είμαστε δίπλα σου για ό,τι χρειαστείς

 

Εάν χρειάζεσαι οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις ασφαλιστικές καλύψεις στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών κάλεσέ μας στο 210 324 5000. Είμαστε δίπλα σου 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα!  

 

Οι ζημιές που προκαλούνται από ακραίες καιρικές συνθήκες είναι αρκετά δαπανηρές. Ασφάλισε το αυτοκίνητό σου τώρα για να μην επιβαρύνεις το πορτοφόλι σου αργότερα! 

 

Θέλεις να βρεις την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου που θα σε προστατεύει από ακραία καιρικά φαινόμενα; Μπες στο InsuranceMarket.gr, σύγκρινε online, δωρεάν και από την άνεση του σπιτιού σου πάνω από 25 ασφαλιστικές και κλείσε την προσφορά που σε συμφέρει περισσότερο.

Ζημιά στο αυτοκίνητο λόγω καιρικών φαινομένων: Πώς θα αποζημιωθώ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.