Εκτίναξη στην τιμή του φυσικού αερίου: Γιατί & τι προβλέψεις υπάρχουν;

Εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου πρόκειται να δουν στους λογαριασμούς τους τα νοικοκυριά σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.  

 

Παρόλο που η αλλαγή από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο έμοιαζε ιδανική επένδυση πριν κάποια χρόνια, σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου προκαλεί πονοκέφαλο στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο, αφού θα δουν το κόστος θέρμανσης να υπερδιπλασιάζεται.  

 

Πιο συγκεκριμένα: 

 

  • Ο λογαριασμός του φυσικού αερίου που πλήρωνε ένα ανεξάρτητο νοικοκυριό τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στα 105 ευρώ το μήνα. Για τον Ιανουάριο του 2022 όμως, προβλέπεται να πληρώσει 333 ευρώ το μήνα. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση της τάξεως του 217%.  

 

  • Αντίστοιχα, για μια πολυκατοικία με κοινό καυστήρα ο λογαριασμός του φυσικού αερίου το Δεκέμβριο του 2020 ήταν στα 390 ευρώ. Η πρόβλεψη για το Δεκέμβρη του 2021 είναι ο λογαριασμός να φτάνει τα 1170 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, η αύξηση που πρόκειται να γίνει είναι της τάξεως του 200%.  

 

Γιατί εκτοξεύεται η τιμή του φυσικού αερίου; 

 

Η εντυπωσιακή αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εκτείνεται παγκοσμίως. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδήγησαν τις τιμές σε επίπεδα-ρεκόρ; 

 

#1 Αύξηση της ζήτησης 

 

Ο πρώτος και κυριότερος λόγος που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί, είναι η αύξηση της ζήτησης 

 

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα νοικοκυριά επέλεγαν να φύγουν από το πετρέλαιο και να πάνε στο φυσικό αέριο με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι πόροι να λιγοστεύουν, τα αποθέματα να εξαντλούνται και οι τιμές ολοένα και να αυξάνονται.  

 

#2 Επαναλειτουργία μετά την καραντίνα 

 

Μετά το τέλος της καραντίνας, οι οικονομίες, άρχισαν να λειτουργούν ξανά με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη και ζήτηση φυσικού αερίου. 

 

#3 Φυσικές καταστροφές 

 

Στις ΗΠΑ, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αερίου στον κόσμο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μείωσης των αποθεμάτων για έναν ακόμη λόγο.  

 

Εξαιτίας μιας σειράς από φυσικά φαινόμενα, με κύρια αιτία τον τυφώνα Άιντα στο Μεξικό, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου.  

 

Αυτό, όπως είναι προφανές, δεν επηρέασε μόνο την Αμερικανική ήπειρο αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια αγορά. 

 

#4 Υψηλή τιμή άνθρακα 

 

Ένας ακόμη λόγος που οι καταναλωτές και κυρίως οι βιομηχανίες παγκοσμίως στρέφονται προς το φυσικό αέριο είναι το γεγονός ότι η τιμή του άνθρακα είναι ιδιαίτερα αυξημένη

 

Έτσι, οι μεγάλες βιομηχανίες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καταλήγουν στην επιλογή του φυσικού αερίου. 

 

#5 Ο ρόλος της Ρωσίας 

 

Η Ρωσία αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας στην Ευρώπη. Λόγω όμως των διάφορων γεωπολιτικών ανταγωνισμών η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά την παράδοση αερίου στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στα ενεργειακά αποθέματα της υπόλοιπης ηπείρου.  

 

Όλες αυτές οι παράμετροι σε συνδυασμό με τον βαρύ χειμώνα που προβλέπεται να έρθει, είναι ξεκάθαρο ότι θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση και συνεπώς ακόμη πιο αισθητή αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου. 

 

Πάροχοι φυσικού αερίου: έκπτωση 15% από την “Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας” 

 

Στην Ελλάδα, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από τις διεθνείς ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας, η “Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας”, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανακοίνωσε έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο. Όπως ανακοίνωσε, θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% στις εταιρείες παροχής φυσικού αερίου, που αποτελούν πελάτες της, με σκοπό η έκπτωση αυτή να μεταφερθεί στα νοικοκυριά.  

 

Ωστόσο, το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι ότι η έκπτωση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλα τα νοικοκυριά καθώς δεν προμηθεύονται όλοι οι πάροχοι φυσικού αερίου φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.  

 

Αυτό σημαίνει ότι από την εν λόγω έκπτωση δεν θα επωφεληθούν όλοι οι καταναλωτές παρά μόνο εκείνοι που χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους παρόχους φυσικού αερίου. Ακόμη όμως και για τα συγκεκριμένα νοικοκυριά, η μείωση στο λογαριασμό τους είναι αρκετά μικρή και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού.  

 

Αυξάνεται και το επίδομα θέρμανσης 

 

Παράλληλα, αυξάνεται και το επίδομα θέρμανσης το οποίο φυσικά δικαιούνται και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα διευρύνονται και τα κριτήρια με βάση τα οποία καθορίζονται οι δικαιούχοι του επιδόματος.  

 

Συγκεκριμένα: 

 

  • Το βασικό επίδομα από τα 220 ευρώ που ήταν το 2021 θα αυξηθεί στα 300 ευρώ για το 2022. 

 

  • Το ελάχιστο επίδομα από 80 ευρώ αυξάνεται στα 100 ευρώ 

 

  • Το μέγιστο επίδομα από 650 ευρώ αυξάνεται στα 750 ευρώ 

 

Επίσης, αυξάνονται και τα ανώτατα όρια για το ετήσιο εισόδημα: 

 

  • Στις 14.000 ευρώ για τους άγαμους. 

 

  • Στις 26.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά. 

 

  • Στις 29.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά. 

 

Τέλος, αυξάνονται και τα περιουσιακά κριτήρια: 

 

  • Στις 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους 

 

  • Στις 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους. 

 

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα που καταναλώνουν για να θερμάνουν το σπίτι τους πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ).  

 

Το ακίνητο που θέλουν να θερμάνουν πρέπει, τη στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό από 2.500 κατοίκους και κάτω. 

 

Αν ψάχνεις να αλλάξεις πάροχο φυσικού αερίου τώρα είναι η στιγμή! Μπες στο energy-market.gr, συμπλήρωσε τη φόρμα επικοινωνίας και άσε τα υπόλοιπα σ ’εμάς.  

 

energy market banner

Εκτίναξη στην τιμή του φυσικού αερίου: Γιατί & τι προβλέψεις υπάρχουν;